Sport

Hónapokra eltiltották a háborúpárti orosz úszót

Maksim Bogodvid / Sputnik / AFP
Maksim Bogodvid / Sputnik / AFP

A vizes sportok világszervezete, a FINA kilenc hónapos eltiltással sújtotta Jevgenyij Rilov kétszeres olimpiai bajnok orosz úszót.

A 100 és 200 méteres hátúszás tokiói aranyérmese azért nem versenyezhet januárig, mert részt vett egy moszkvai felvonuláson, amely Oroszország ukrajnai háborúját támogatta.

A 25 éves Rilov több sportolóval együtt a hadműveletek jelképének számító Z betűt viselte öltözékén a Luzsnyiki Stadionban rendezett eseményen, amelyen Vlagyimir Putyin orosz elnök is megjelent.

Kapcsolódó
„Totális diszkrimináció” – az orosz teniszező szerint az nem megoldás, hogy kitiltják őket Wimbledonból
Andrej Rubljovnak megoldási javaslata is van, amivel szerinte a tenisz lenne az Ukrajnának legtöbb pénzzel segítő sportág.

A kétszeres világbajnok egyúttal ruhaszponzorát is elvesztette, mivel a Speedo cég a szerepvállalása miatt beszünteti az együttműködést vele.

Rilov márciusban bejelentette, hogy nem indul el a nyári, budapesti vb-n, ezzel támogatva honfitársait, akik a háború miatt nem szerepelhetnek versenyeken.

A FINA egy hónapja közölte, hogy kitiltja az orosz és fehérorosz sportolókat a budapesti világbajnokságról. Válaszul az orosz szövetség bejelentette, hogy idén egyetlen FINA-eseményen sem vesznek részt a sportolói.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik