Élő Sport

Vitát generáló döntés után Mahomes és a Chiefs nyerte a Super Bowlt

Christian Petersen / Getty Images
Christian Petersen / Getty Images
A Kansas City Chiefs nyerte az NFL nagydöntőjét, miután a hétfő hajnali döntőben 38-35-re legyőzte a Philadelhia Eaglest. Patrick Mahomes ugyan az első félidő hajrájában megsérült, így is sikerre tudta vezetni a csapatát, így pályafutása második bajnoki címét szerezte és ő lett a döntő MVP-je is.

Mindenféle statisztika szerint is a szezon két legjobb csapata, és két legjobb irányítója találkozott egymással a Super Bowl phoenixi döntőjében, és ennek megfelelő meccset is kaptunk. Ugyanis a két együttes az első támadásából touchdownt szerzett, amivel meg is adták az alaphangot.

Rob Carr / Getty Images

Még az első negyedben történt, hogy a védekezésnek és Patrick Mahomesnak köszönhetően mezőnygólig jutott a Chiefs, de a kapufa kisegítette a Phillyt. Erre rögtön a második negyed első játékában egy óriási TD-t szerzett az Eagles. Erre megint a Kansas City védekezése hozott egy hatpontos akciót, de egy touchdown és egy mezőnygól tízpontos előnybe repítette a Phillyt. Mahomes ráadásul rásérült a bokájára, húzta a jobb lábát a szünet előtt.

Korábban csak egyszer fordult elő, hogy ekkora hátrányból egy csapat Super Bowlt nyerjen, amikor a New England fordított az Atlanta ellen.

Carmen Mandato / Getty Images

Miután Rihanna lenyomta a félidei show-t (utólag megerősítették, hogy második gyermekét várja), a Chiefs lopakodott közelebb ellenfeléhez, majd még a harmadik harmadban fordítani is tudott.

Öt perccel a rendes játékidő vége előtt 35-35 volt az állás, ami bizonyítja, mennyire szoros volt a mérkőzés. A Philadelphia irányítója, Jalen Hurts SB-rekordot jelentő három TD-t futott – ami az irányítókat illeti.

Sean M. Haffey / Getty Images

Ez sem volt elég, ugyanis egy vitatott ítélet során a Kansas City megkapta az első támadás lehetőségét, kellően lepörgette az órát ahhoz, hogy egy mezőnygól meghozza a győzelmet. A legértékesebb játékosnak Mahomest választották.

57. Super Bowl

Kansas City Chiefs-Philadelphia Eagles 38-35 (7-7, 7-17, 7-3, 17-8)

Körömrágás

Lepörgette az órát a Chiefs, ameddig lehetett, Butker pedig berúgta 27 yardról a labdát. 8 másodperce maradt a Philadelphiának.

Megdöbbentő, amit látunk

Mármint az, hogy  a csapatok ennyire játszanak az idővel is. Úgy tűnt, hogy egy harmadik próbálkozást elszór a Chiefs, de egy fogás miatt büntetést adtak, így a Kansas Citynél maradt a labda, first downnal jöhettek. Az Eagles lényegében hagyta volna befutni Pachecót, ő azonban inkább letérdelt a vonal előtt – próbálják pörgetni az órát, egy rúgásra marad a döntés a végén.

Hurts harmadik futott TD-je!

Nem viccel az Eagles, rögtön az első támadássorozatból touchdownt ért el a Philadelphia, Hurts futotta meg az utolsó yardokat. Sőt, a csapat beleállt a kétpontos extrába, ismét csak Hurts vitte be a labdát.

35-35.

Fordít? Elhúz a Chiefs

Újabb fordulat a meccsben, ugyanis a kansasi TD után sikerült megfékezni a Philadelphiát, majd Toney 65 yardos punt visszahordásával ismét touchdown-közeli helyzetbe került a Chiefs. Megcsinálták ugyanazt a játékot, mint az előbb, ezúttal Moore a bal szélen maradt üresen. Tovább növeli előnyét a Chiefs.

Toney visszahordása:

És ott a TD!

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy okosan építkezik a Chiefs – ha nála a labda. Smith-Schuster segítette most több elkapással is a csapatát, de az utolsó passzt végül nem ő kapta, hanem Toney, aki konkrétan besétált a gólterületre, annyira üresen volt. Fordított a Kansas City!

Mezőnygóllal megy tovább az Eagles

Ez most egy hosszan elnyújtott drive volt, sok harmadik és negyedik donwnnal. A Kansas a TD-t meg tudta akadályozni, a mezőnygólt nem.

Ilyen van?

Szenzációs. A Philadelphia első második félidei támadásánál Bolton szerezte meg a labdát, be is szaladt vele a gólterületre, de visszanézve úgy ítélték meg, nem volt meg az elkapás, így maradt a labda a Philadelphiánál.

Ez nem tartott túl sokáig

Szépít a Chiefs! A félidő kezdete óta a Kansas City építgeti szépen a támadását, az látszik, hogy Mahomes nincs a topon, de volt, mikor ő maga futott meg egy first downt. Az utolsó yardokat már nem ő tette meg, hanem Pacheco, feljött három pontra a Chiefs.

Szóval akkor Rihanna volt a félidőben

A barbadosi énekesnő fellépése már csak azért is volt extra, mert öt éve nem lépett színpadra. Végig az volt a kérdés vele kapcsolatban, hogy ki lesz a vendégelőadója, ő pedig extrát húzott: senki nem lépett fel vele. A táncosok és a megjelenés egyébként látványos volt.

Carmen Mandato / Getty Images

Philadelphiai mezőnygóllal zárult az első félidő

Addig-addig húzta a támadását az Eagles, míg már csak 4 másodperc volt vissza az órából, és mezőnygól távolságban volt a csapat. Elliot magabiztosan be is rúgta a labdát 25 yardról, így kétlabdás előnyben van a Philadelphia a szünetben.

A félidőben 24-14.

Dráma, Mahomes a lábát húzza

Nem nagyon akart haladni a Kansas City Chiefs támadása, egy harmadik és 15-nek szaladt neki Mahomes, nem nagyon találta a passzopciókat. levitték a földre, a jobb bokája viszont kissé kifordult, alig tudott leugrálni egy lábon a pályáról.

Ismét touchdownt ér el a Philadelphia

A jelek szerint nem fogta meg az előző szituáció az Eaglest, mert egy negyedik próbálkozást futott meg Hurts, ráadásul 28 yardon át nem lehetett megállítani. Ismét negyedik próbálkozásig jutott a támadás, de nem rúgást választottak, hanem mentek tovább, a Chiefs védelme bemozdult, ami automatikus first down-t eredményezett. Hurts kapta meg a labdát, és a második futott touchdownját hozta a szünet előtt.

A drive kulcsjátéka:

Két évig készült ez a gyep

Két hete telepítették, 800 ezer dollárba került.

Óriási, a védők hoznak össze TD-t

Miután sikerült visszaszorítani a Kansas Cityt, a Philly szépen építgette a támadását, harmadik és egyről jöhetett a csapat, amikor bemozdult egy falember. Ez zavart okozott, Hurts kezéből kipördült a labda, Bolton szedte össze és haza is futott vele. 14-14

Brown is megérkezett

Legalábbis megvan az első elkapása, ezzel zárult az első negyed. Már-már úgy tűnt, hogy a Kansas City védelme megint megállítja a riválist, de egy idő előtti beindulás miatt a Phillynél maradt a labda.

Gyors volt, máris ott az első TD

Ahhoz képest, hogy az első támadásnál milyen jól festett a Chiefs védelme, utána az Eagles támadó egysége végigszaladt rajtuk. Szűk öt perc alatt el is jutott TD-ig a Philly, de kiderült, Gainwell idő előtt leért. Így aztán inchek maradtak még, de rögtön az első játéknál Hurtsöt betuszkolták, és jó volt az extra pont is. 7-0 a Philadelphiának!

Éééés, akkor megy a mérkőzés

A Kansas City elrúgta a labdát, amit a túloldalon kipattogott a pályáról, úgyhogy a saját 25-s méteréről kezdhet a Philly.

Megvolt az érme feldobás

A Kansas City nyert, a rúgást választották, azaz a Philadelphia vezetheti majd az első támadást.

Olvasói sztorik