Sport

Nemcsak a híres írót, az egész világot sokkolta egy fekete bokszoló 1908 karácsonyán

„A küzdelem nem lenne helyénvaló kifejezés arra, amit láttunk. Ez mészárlás volt” – írta Jack London 1908 karácsonyán. Akkor történt, hogy Tommy Burns végre kiállt Jack Johnson ellen, aki hatalmas verésben részesítette a címvédőt, és ezzel a nehézsúly első fekete uralkodója lett. Johnsont sokan minden idők egyik legnagyobb hatású bokszolójának tartják.

A küzdelem nem lenne helyénvaló kifejezés arra, amit láttunk. Ez mészárlás volt

– írta Jack London 1908 karácsonyán. A Vadon szava és a Fehér Agyar írója abban az évben Sydney-ben töltötte a szeretet ünnepét, hogy onnan tudósítson egy történelmi bokszmeccsről, amelyen fekete ökölvívó számára először adatott meg a lehetőség, hogy megszerezze a nehézsúly világbajnoki címét.

Az a bizonyos fekete bokszoló, a texasi Galvestonból származó Jack Johnson 44 mérkőzést vívott, mire eljutott a címmeccsig, amely előtt két éven át üldözte a címvédőt, a kanadai Tommy Burnst. Burns 1906 februárjában, Los Angelesben lett a nehézsúly új királya Marvin Hart legyőzésével, majd beutazta a világot, hogy újra és újra megvédje a címét: bokszolt Londonban, Párizsban, Dublinban, San Diegóban, Sydney-ben és Melbourne-ben is.

Johnson módszeresen követte Burnst mindenhova, és nem volt rest hangzatos nyilatkozatokkal provokálni, abban bízva, hogy a kanadai a neki címzett üzenetek láttán kellően felhúzza magát, és vállalja az egymás elleni meccset. Ki tudja, meddig húzódott volna a hajsza, ha egy Hugh D. McIntosh nevű üzletember nem szegezi neki a kérdést Burnsnek:

mennyiért hajlandó megverekedni Johnsonnal?

A címvédőnél vastagon fogott a ceruza, a 30 ezer dolláros összeg az addigi legbusásabb pénzdíj volt, amit ökölvívónak felajánlottak, Johnson pedig kénytelen volt beérni ennek a hatodával. Pedig a média számára ő volt a szórakoztatóbb karakter, a felkészülés részeként például addig kergetett egy kengurut egy elkerített területen, amíg szerencsétlen erszényes kimerülten ki nem dőlt. A sajtó csodálattal vegyes undorral méregette Johnsont, de a közvélemény számára egy percig sem volt kérdéses, hogy a kihívónak esélye sem lehet Burns ellen, de ezt szakmai érvek helyett egyetlen, igaz számukra nagyon is fajsúlyos indokkal támasztották alá: nincs az az Isten, hogy egy fekete nyerjen a fehér ellenféllel szemben.

Philipp Kester / ullstein bild / Getty Images Tommy Burns és Jack Johnson Sydney-ben 1908. december 26-án.

Amikor Johnson meglátta, mekkora tömeg verődött össze a kikötőben lévő Sydney Stadionnál, nyomban megkereste McIntosht, akitől több pénz követelt. McIntoshnak állítólag az volt a válasza elsőre, hogy fenyegetőzve előkapta a fegyverét, később azonban diplomatikusabb hangvételre váltott, és némi aprót még hozzápakolt az amerikai bokszoló fellépti díjához.

Ne legyen a nevem Tommy Burns, ha nem verem meg Johnsont

– fogadkozott a címvédő, amin az előéletében jártasak jót kacagtak, Burns ugyanis Noah Brusso néven látta meg a napvilágot egy ontariói kanadai-német család tizenkettedik csemetéjeként. Tizenegy sikeres címvédéssel a háta mögött Burns jogosan lehetett magabiztos, a ringben azonban a fizikai paraméterek alapján nagy volt a különbség a két öklöző között: Johnson tíz kilóval nehezebb és tizenöt centivel magasabb volt ellenfelénél.

„Gyerekként rengeteget játszottam fehér srácokkal, és senki nem mondta nekem, hogy kevesebbet érek, mint ők” – mesélte Johnson, akit a pályafutása során számos atrocitás ért a bőrszíne miatt, és emiatt idővel sokkal nagyobb téttel bírtak a fehérek elleni összecsapások. Úgy érezte, azzal válaszol a leghangosabban a támadásokra, ha ezeket az ellenfeleket alaposan helybenhagyja a ringben. Rasszista felhangokból ezen a meccsen sem volt hiány, voltak, akik rásütötték Burnsre, hogy elárulja a fehér fajt, amiért egyáltalán bevállalta, hogy bunyózik Johnsonnal.

Ami a meccsen történt, arra Johnsonon kívül valószínűleg senki nem számított, a képzettebb és sokkal mozgékonyabb kihívó ugyanis teljesen egyoldalúvá tette a címmérkőzést. Johnson egyik legnagyobb fegyvere a gyorsasága volt, nagyon nehéz volt eltalálni, mert ügyesen hajolt el az ütések elől, ellenben egy szemvillanás alatt képes volt postázni az ellencsapást.

Testre mért ütésekkel és kőkemény felütésekkel kezdte szép fokozatosan lebontani Burnst, és bár néhány ellenféllel szemben olyan nagy fölényben volt, hogy az is belefért neki, hogy meccs közben a nézőkkel diskuráljon a ringből, ezúttal egy pillanatra sem lankadt a figyelme.

Hosszú meneteken keresztül eljátszadozott Burnsszel, és a tudósítás alapján időnként belekarolt a már csak vánszorgó címvédőbe, aki így szusszanhatott egyet, hogy aztán a rövidke pihenő után újra számolatlanul nyelje be a pofonokat. A meccs végül egészen furcsa módon ért véget: a 14. menetben a rendőrség vetett véget a csatának, mivel azt gyanították, hogy Burnsnek eltört az állkapcsa, de voltak, akik a közbelépést úgy kommentálták, hogy eképpen akarták elkerülni, hogy Burns még megalázóbb pillanatokat éljen át.

Johnson győzelme komoly visszhangot váltott ki világszerte, Jack London pedig a cikkében azt találgatta, ki lesz a nagy fehér reménység, aki letörli a vigyort az újdonsült világbajnok arcáról. Ezt a szerepet végül a korábbi veretlen bajnok, James J. Jeffries vállalta magára, aki egyszer már visszavonult, de meggondolta magát, hogy az Évszázad meccsének titulált összecsapáson, 1910. július 4-én megverekedjen Johnsonnal a nevadai Renóban. A hatéves kihagyás után újra edzésbe álló, komoly súlyproblémákkal küzdő Jeffriest részben a bombasztikus, 101 ezer dolláros meccspénzzel sikerült meggyőzni, aminek a kétharmadát a győztes vihette haza.

Ehhez jött még az a nyomás, amit a közvélemény helyezett rá, azt sulykolva, mennyire zavaró, hogy a nehézsúly trónját egy fekete bokszoló bitorolja.

A fehér faj azon része, amely úgy tekint rám, mint aki visszaállítja a fehérek fizikai fölényét, biztos lehet benne, hogy készen állok a feladatra

– jelezte Jeffries, hogy tudja, mi a dolga. A fajok közti harc narratívája aztán annyira elterjedt a sajtóban, hogy korábban soha nem tapasztalt érdeklődés övezte a meccset.

Jeffries a felkészülés végére összekapta magát, és hozta korábbi versenysúlyát, de hiába kezdett nagyon agresszívan, Johnson nem hagyta kibontakozni: a szokásos, ügyes elhajlásaival átvészelte Jeffries kezdeti rohamait, a közelharcnál pedig rendre lefogta ellenfele kezét, majd néhány precíz ütéssel megsorozta. Az viszonylag hamar kiderült, hogy Jeffries hiába küzd teljes erőbedobással, nem törheti meg Johnsont, aki a fáradó ellenfelét folyamatosan őrölte fel, de attól félt, egy korai kiütés beláthatatlan következményekkel járna, mivel a közönség szinte egyemberként szurkolt Jeffriesnek.

Végül a 15. menetben Jeffries – karrierje során először – padlót fogott, majd még ugyanebben a menetben Johnson további két alkalommal is leütötte.

„Ne hagyjátok, hogy a nigger kiüsse” – hallatszódott a közönség soraiból, és Jeffries ringsegédei megfogadták a tanácsot, bedobták a törülközőt, így hivatalosan technikai KO-val ért véget a meccs. Néhány néző beugrált a ringbe, de mielőtt megközelíthették volna Johnsont, a csapata gyorsan közrefogta a bajnokot.

„Még pályafutásom csúcsán sem tudtam volna kárt tenni Johnsonban, annak is örültem, ha néha eltaláltam” – ismerte el az ellenfél győzelmének jogosságát Jeffries.

Mások azonban nem viselték ennyire elegánsan a fekete bokszoló újabb zajos sikerét, Amerikában 25 állam összesen 50 városában törtek ki faji zavargások a meccs után. A különböző források 11 és 26 közé teszik a halálos áldozatok számát, de abban nincs eltérés, hogy a meccs erőszakos utóéletének többségében fekete áldozatai voltak. Johnson és Jeffries meccsét kilenc kamerával rögzítették, de a felvétel levetítését pár héttel később számos államban betiltották újabb erőszakos cselekményektől tartva.

Johnson 1915 áprilisáig volt a nehézsúly címvédője, ekkor győzte le kiütéssel Jess Willard egy 26 menetes szédületes meccsen.

A meccsre nem véletlenül került sor Kuba fővárosában, Havannában, Johnson ugyanis évek óta szökésben volt, mivel Amerikában börtönbüntetésre ítélték.

A bűne az volt, hogy egy fehér nővel – későbbi harmadik feleségével –, Lucille Cameronnal „erkölcstelen céllal” több államhatárt is átlépett, és ezzel megsértett egy 1910-es törvényt.

Branger / Roger Viollet / Getty Images Jack Johnson és Lucille Cameron 1913-ban.

Johnsont 1913-ban egy év és egy nap börtönre ítélték, valamint 1000 dolláros pénzbüntetést is kapott, a fellebbezés után azonban elhagyta az országot. A kubai címmérkőzés előtt Párizsban és Buenos Airesben vett részt bemutatómeccseken, majd a Willard elleni vereség után Mexikóban és Spanyolországban lépett a ringbe, végül 1920-ban visszatért az USA-ba, és feladta magát.

Büntetését Kansas államban, Leavenworthben töltötte le, és a boksszal a börtönben sem állt le, összesen öt meccset vívott, pályafutását pedig egészen 1931-ig, 53 éves koráig kitolta.

Johnson, aki autodidakta módon képezte magát, és rengeteg könyvet olvasott, nagyvilági életet élt: 1912-ben kávézót nyitott, a legjobb ruhákban és a legmenőbb autókkal járt, és a kor fehér díváinak csapta a szelet, amivel egy fekete férfi akkoriban azt kockáztatta, hogy meglincselik. Sokan a mai napig az egyik legnagyobb hatású bokszolónak tartják, aki a rasszizmus elleni küzdelemnek is szimbolikus alakjává vált Amerikában.

Chicago History Museum / Getty Images Jack Johnson egy autóban Chicago utcáin az 1910-es években.

Johnson autóbalesetben halt meg 1946-ban, 68 évesen. A Hírességek Csarnokába nyolc évvel később választották be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik