Élő Sport

Dráma a végén, a Rams nyerte a Super Bowlt

ANDY LYONS / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
ANDY LYONS / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
Hihetetlen végjáték után a Los Angeles Rams hazai pályán megnyerte az NFL nagydöntőjét. Sérülés, izgalom, Dr. Dre, Snoop Dogg – minden volt, amit el lehet képzelni.

Az NFL mostani rájátszása ráerősített arra, hogy az igazi drámákat az egymeccses playoff-párharcok hozzák el.

Ha a Super Bowlra gondolunk, akkor mindig két olyan csapatot várunk az amerikaifoci-bajnokság döntőjébe, amelyek domináltak a szezonban és átgázoltak a mezőnyön. Ehhez képest ezúttal mindkét konferenciában megdőltek az előzetes várakozások, és két olyan franchise jutott el a 2022-es fináléig, amelyre kevesen számítottak volna.

A Los Angeles Rams és a Cincinnati Bengals is a negyedik helyen jutott be a playoffba, majd mindkettő hihetetlen körülmények között ért el a nagydöntőig: a Rams például 24 pontos előnyt szórakozott el a Tampa Bay Buccaneers ellen a konferencia-elődöntőben, de nyert végül egy mezőnygóllal (ez volt Tom Brady utolsó meccse), míg a főcsoportdöntő utolsó negyedében 7-17-ről fordítva ütötte ki a San Francisco 49erst, Bengals pedig 21-3-as hátrányban is volt a Kansas City Chiefs ellen, mégis bejutott a Super Bowlba. Ami mindkét esetben megtörtént, hogy a csapat sztárjai hozták legjobb formájukat.

Kapcsolódó
Aki 25 pontos hátrányból is megcsinálta – hét ikonikus meccsel búcsúztatjuk Tom Bradyt
Tom Brady hét bajnoki aranygyűrűje több mint amit bármelyik franchise nyert a ligában, úgyhogy stílszerűen hét emlékezetes meccsel elevenítjük fel, mit is adott az NFL-nek a 44 évesen elköszönő irányító.

Első félidő

Frederic J. Brown / AFP

Bár a Bengals terve az volt, hogy majd kivédekezi az első támadást, majd utána felteszi az első pontokat a táblára, megállította ugyan a Ramst, de az első akciója viszonylag rövid volt. Cserébe a Los Angeles egy parádés sorozat végén megszerezte a döntő első touchdownját, Odell Beckham Jr. kapta el a labdát a gólterületen belül.

A Cleveland aztán az első negyedben tudott szépíteni, bár a meccs leglátványosabb elkapása után csak egy mezőnygólt sikerült összehozni.

A második negyedben ismét TD-t szerzett a Rams, a két extra pontért hívott akciót viszont elrontotta a csapat, a Bengals pedig egy hétpontos támadással közelebb lopózott még a szünet előtt. Beckham megsérült, innentől kezdve pedig a Rams játéka kissé kiszámíthatóvá vált.

Második félidő

STEPH CHAMBERS / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP

A fordulás után hihetetlen volt, ami történt: egy gyors touchdownnal indított a Bengals, majd Stafford adta el a labdát, teljesen a padlón volt ekkor a Rams. A vendégcsapat egy mezőnygóllal tovább növelte a különbséget.

A hajrában több kulcsjátékos húzta a lábát, a Rams pedig sokszor tűnt egy vert csapatnak. Viszont az övék volt a legfontosabb drive, Cooper Kupp peddig egészen lenyűgöző volt a végén, fontos elkapásai voltak, amivel a Rams végül megnyerte a döntőt.

Sean McVay minden idők legfiatalabb SB-győztes edzője lett (36 évesen), míg Kupp lett a legértékesebb játékos (MVP).

NFL – Super Bowl

Cincinnati Bengals – Los Angeles Rams 20-23

Hihetetlen!

Rossz volt a játékhívás a végén, Burrow-t megpörgették, próbálta eldobni a labát, de nem volt pontos. A Rams a bajnok!

És ott a TD!

Óriási izgalmak a végére. sárga zászlók, játékvezetői döntések, és most hirtelen a Rams hozott egy TD-t, természetesen Kupp húzta ki a slamasztikából a Los Angelest, jó volt a ráadás pont is. Hihetetlen.

Őrület

Egy perc, ötvenöt másodperc van vissza. És a Ramsnél a labda, első és gól van vissza. Minden esély megvan a győzelemre.

Fordulatot hoz egy elejtett labda?

Kilenc és hat volt a szituáció, Boydnak ment a labda, de kiesett a kezéből. Úgyhogy punt következik és ismét a Rams következik. Izgi.

Gondok vannak a Ramsnél

Nem ülnek a hívások, most épp Stafford passza volt magas, úgyhogy megint a Bengals jöhet. Bő tíz perc van vissza. Kicsit leálltak a csapatok, ez egyelőre a Cincinnatinek kedvez.

Egy érdekes statisztika

A Rams az első három harmadban 27 yardot futott. Eddig mindössze 11 olyan csapat volt, amelyik a Super Bowlok történetében 50 yardnál kevesebbel zárt. Csak egy nyert döntőt: az 1999-es Rams.

Egy negyed van hátra

Mármint annyi van hátra? 

Mindenesetre jelen állás szerint négy pont a különbség, a labda a Ramsnél, második próbálkozásra öt yardot kellene hoznia a Ramsnek.

Nem egy szép statisztika

Joe Burrow-t már a 15. alkalommal sackelték (azaz vitték le a földre) ebben a rájátszásban, ez a valaha volt a legtöbb. A korábbi rekord (14) 1987 óta élt.

Trükkös játékkal is próbálkozott a Rams

Szépen építette fel ezt a drive-ot a Rams, még ha látszott az is, hogy sem a futás nem megy, és az is, hogy nagyon hiányzik az első félidő végén megsérült Beckham. Így végül mezőnygólt szerzett a Los Angeles, a Bengals egyelőre egy bő mezőnygólnyi távolságra.

Tovább nő a különbség

A Rams 31 yardos vonaláról indulhatott a Cincinnati, még Burrow egy negyedik downt is megfutott, de így is csak mezőnygólig jutott a Bengals. Azért az előnyt így is sikerült növelni.

Elképesztő, Bengals TD-vel indul a második félidő!

Mégiscsak bejön a Cincinnati terve? Ők akarták az első támadást vezetni a második félidőben, Burrow passza után Higgins 75 yardos touchdownt szerzett – ugyanakkor meghúzta védője sisakját, de nem fújták vissza a támadást.

Öreg rapper nem vén rapper

A halftime show ezúttal Dr. Dre munkássága köré épült, fellépett Snoop Dogg, Kendrick Lamar (hogy a Los Angeles-i fellépőkkel kezdjük), de csatlakozott hozzájuk Mary j. Blige, Eminem, míg meglepetés volt 50 Cent és Anderson .Paak (ő csak dobolt) beugrása is. A stílus kedvelőinek ez egy kötelező darab volt, és hát ki más léphetett volna fel egy Los Angeles-i döntő félidejében, ha nem Dr. Dre és Snoop Dogg?

Rob Carr/Getty Images/AFP

Leírni is brutális, mibe kerül egy reklám a Super Bowl alatt

Egekbe szökött a reklámidő ára erre a nagydöntőre: tavaly még 5,5 millió (1,7 milliárd forint) dollár volt fél perc ára, ugyanennyi időért idén már 7 millió dollárt (2,16 milliárd forint) kell fizetni. A multicégek egy része tavaly a pandémia miatt távolmaradt a Super Bowltól, most viszont visszatérnek a jellemzően csak erre a mérkőzésre készülő reklámfilmjeikkel.

Maradt a minimális Rams-előny a félidőre

Nem sikerült kihasználnia a momentumot a Cincinnatinek, puntolnia kellett, úgyhogy a félidő utolsó támadása így mégis Ramsé lett. Kupp ugyanakkor nem lépett ki oldalra egy elkapás után, amire elment az időkérés, így már csak egy hősies játék hozhatott volna pontokat a félpályáról – ám ez nem jött össze, úgyhogy 13-10-es Los Angeles-i vezetésről indul majd a második félidő.

Eladja a labdát a Rams!

A legutóbbi hazai drive tíz játékot foglalt magába, a végén stafford dobta be a labdát az end zone-ba, Jessie Bates azonban lefülelte az átadás, így van két perce a Bengalsnak, hogy még pontokat tegyenek fel a táblára a félidőben.

Megvan a döntő drámája

Az eddig nagyszerűen játszó Beckham egy elkapás után a térdéhez kapott, majd hosszú percekig a földön feküdt. Némi segítséggel, de saját lábán hagyta el a pályát, de még így is kérdéses, tudja-e folytatni.

Ronald Martinez/Getty Images/AFP

Trükkös játékkal megvan a Bengals első TD-je

Egy komolyabb támadást épített fel a Cincinnatti, szép építkezve jutott el a red zone-ba, amikor aztán eljátszották, hogy futójáték következik, de Mixon 6 yardos passzt adott Higginsnek a gólterületen belülre. Az extra pont is bejött, úgyhogy megint szoros a mérkőzés.

Szétszedte a Rams a Bengals védelmét

Újabb touchdown!

Egy parádés Beckham-elkapás után Henderson is hozott 25 yardot, majd egy futást követően Stafford Kuppnak már TD-passzt adott. Csakhogy a plusz két pontért járó akciót elrontotta a Rams.

Amíg szünet van az első negyed után, addig

Jegyezzük meg, hogy legendás félidő elé nézünk, ugyanis nemcsak egy előadó lép színpadra, hanem hip-hop legendák veszik birtokukba a pályát: Dr. Dre, Snoop Dogg, Eminem, Mary J. Blige és Kendrick Lamar lesz a felhozatal, de számítani lehet meglepetés fellépőkre is.

Amy Sussman / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

A mecs elkapása után is csak mezőnygól

Közelebb lopakodott a Bengals egy mezőnygóllal, pedig ebben több volt. Burrow 46 yardos passzát húzta le parádésan Chase, ez volt a sztárduó első villanása. Utána viszont nem jöttek be a játékok, így csak három pont lett a vége.

Csúnya hiba

Ezt most jól elszúrta a Rams, kapott a csapat egy 5 yardos büntetést, mert nem sikerült időben elindítani az egyik játékot, ezt pedig már nem sikerült sem futással, sem passzjátékkal kozmetikázni, úgyhogy negyedik kísérletre el kellett rúgni a labdát, átadva ezzel a támadás lehetőségét a Bengalsnek.

Olvasói sztorik