Élő Sport

Dráma a végén, a Rams nyerte a Super Bowlt

ANDY LYONS / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
ANDY LYONS / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
Hihetetlen végjáték után a Los Angeles Rams hazai pályán megnyerte az NFL nagydöntőjét. Sérülés, izgalom, Dr. Dre, Snoop Dogg – minden volt, amit el lehet képzelni.

Az NFL mostani rájátszása ráerősített arra, hogy az igazi drámákat az egymeccses playoff-párharcok hozzák el.

Ha a Super Bowlra gondolunk, akkor mindig két olyan csapatot várunk az amerikaifoci-bajnokság döntőjébe, amelyek domináltak a szezonban és átgázoltak a mezőnyön. Ehhez képest ezúttal mindkét konferenciában megdőltek az előzetes várakozások, és két olyan franchise jutott el a 2022-es fináléig, amelyre kevesen számítottak volna.

A Los Angeles Rams és a Cincinnati Bengals is a negyedik helyen jutott be a playoffba, majd mindkettő hihetetlen körülmények között ért el a nagydöntőig: a Rams például 24 pontos előnyt szórakozott el a Tampa Bay Buccaneers ellen a konferencia-elődöntőben, de nyert végül egy mezőnygóllal (ez volt Tom Brady utolsó meccse), míg a főcsoportdöntő utolsó negyedében 7-17-ről fordítva ütötte ki a San Francisco 49erst, Bengals pedig 21-3-as hátrányban is volt a Kansas City Chiefs ellen, mégis bejutott a Super Bowlba. Ami mindkét esetben megtörtént, hogy a csapat sztárjai hozták legjobb formájukat.

Kapcsolódó
Aki 25 pontos hátrányból is megcsinálta – hét ikonikus meccsel búcsúztatjuk Tom Bradyt
Tom Brady hét bajnoki aranygyűrűje több mint amit bármelyik franchise nyert a ligában, úgyhogy stílszerűen hét emlékezetes meccsel elevenítjük fel, mit is adott az NFL-nek a 44 évesen elköszönő irányító.

Első félidő

Frederic J. Brown / AFP

Bár a Bengals terve az volt, hogy majd kivédekezi az első támadást, majd utána felteszi az első pontokat a táblára, megállította ugyan a Ramst, de az első akciója viszonylag rövid volt. Cserébe a Los Angeles egy parádés sorozat végén megszerezte a döntő első touchdownját, Odell Beckham Jr. kapta el a labdát a gólterületen belül.

A Cleveland aztán az első negyedben tudott szépíteni, bár a meccs leglátványosabb elkapása után csak egy mezőnygólt sikerült összehozni.

A második negyedben ismét TD-t szerzett a Rams, a két extra pontért hívott akciót viszont elrontotta a csapat, a Bengals pedig egy hétpontos támadással közelebb lopózott még a szünet előtt. Beckham megsérült, innentől kezdve pedig a Rams játéka kissé kiszámíthatóvá vált.

Második félidő

STEPH CHAMBERS / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP

A fordulás után hihetetlen volt, ami történt: egy gyors touchdownnal indított a Bengals, majd Stafford adta el a labdát, teljesen a padlón volt ekkor a Rams. A vendégcsapat egy mezőnygóllal tovább növelte a különbséget.

A hajrában több kulcsjátékos húzta a lábát, a Rams pedig sokszor tűnt egy vert csapatnak. Viszont az övék volt a legfontosabb drive, Cooper Kupp peddig egészen lenyűgöző volt a végén, fontos elkapásai voltak, amivel a Rams végül megnyerte a döntőt.

Sean McVay minden idők legfiatalabb SB-győztes edzője lett (36 évesen), míg Kupp lett a legértékesebb játékos (MVP).

NFL – Super Bowl

Cincinnati Bengals – Los Angeles Rams 20-23

Ott az első TD!

A Rams a második támadása során már nem viccelt. Kupp 20 yardos elkapása alapozta meg a pontszerzést, majd a sorozat végén Stafford 17 yardos átadását Odell Bekcham Jr. húzta le a labdát a gólterületen belül. A plusz pont is összejött, 7-0 a hazaiaknak.

Nem jött be a Bengals terve

Legalábbis mindössze négy játékból állt az első drive, aminek a végén a félpályánál eladták a labdát.

Beszélnünk kell kicsit az edzőkről is

Ugyanis soha ilyen fiatal páros még nem nézett farkasszemet egymással: a Bengalst irányító Zac Taylor 38, a Ramst dirigáló Sean McVay 36 éves. Korábban két szezont dolgoztak együtt egyébként a Ramsnél.

Az első drive

Ugyan az első két játékból megvolt a first down a Ramsnek, aztán nagyszerűen védekezett a Bengals, úgyhogy láthattuk az első puntot is.

Éééééés, akkor elkezdődött az LVI. Super Bowl!

Dwayne The Rock Johnson pörgette fel a közönséget és a hangulatot, fényezte kicsit mindkét csapatot, majd kiadta az ukázt, hogy itt az idő a kezdésre.

Akkor tehát, ahogy a pénzfeldobásnál eldőlt, a Bengalsé volt a kezdőrúgás, az otthon játszó Rams pedig vezetheti az első támadást. 

Nem akárki segédkezett a pénzfeldobásnál

Billie Jean King, 39-szeres Grand Slam-győztes teniszező állt a bírók mellett, a két csapat képviselő között.

A Bengals nyert, de azt választották, hogy ők az első drive-ban inkább védekeznének.

Ronald Martinez/Getty Images/AFP

A Los Angeles Rams útja a döntőbe

A Rams számára egy irányítócsere hozta meg az áttörést, sikerült ugyanis megszerezni a liga egyik leggyengébb csapatától, a Detroit Lionstól Matthew Staffordot, aki a jelek szerint az utolsó láncszem volt Sean McVay gépezetébe. Bár a klub az első helyen végzett a csoportjában, ám csak a negyedik kiemelést kapta a rájátszásra. Az Arizonán még könnyedén továbblépett a csapat, de aztán a címvédő Tampa Bay ellen szenvedős volt a történet: hiába vezetett 27-3-ra is a második félidőben a Los Angeles, egyenlítettek Tom Bradyék, de Matt Gay utolsó másodperces mezőnygólja győzelmet ért.

A főcsoportdöntőben az utolsó negyednek 17-7-es hátrányból vágott neki a Rams, de az egyenlítés után egy újabb field goal hozta meg a sikert. A Rams 1999-ben már nyert egyszer a döntőben, de van három veresége is.

FREDERIC J. BROWN / AFP

A Cincinnati Bengals kalandos útja a mostani nagydöntőig

A csapatnak nem sok sikere volt a közelmúltban a rájátszásokban, ha be is jutott, a wild car-körben elvérzett. 2019-ben ráadásul mindössze két mérkőzést nyert csak az alapszakaszban, azonban a rossz szereplésének köszönhetően az első helyen húzhatott a draftról, ekkor érkezett az egyes cetlivel az irányító Joe Burrow.

Az irányító 2020-ban megsérült, de a mostani idényben már 16 alapszakasz-mérkőzésen játszott, pass ratingben, azaz passzhatékonyságban a második volt az alapszakasz legértékesebb játékosának megválasztott Aaron Rodgers mögött.

A divízióját ugyan megnyerte a Bengals, azonban így is negyedik helyen jutott playoffba, ahol aztán a Las Vegas Raiderst, a Tennessee Titans, majd a Kansas City Chiefst takarította el az útból – utóbbit úgy, hogy az első félidőben 21-3-as hátrányban is volt. A Cincinnati 1988 után játszhat ismét a Super Bowlon, az eddigi két nagydöntős szereplése alkalmával kikapott.

ANDY LYONS / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Az eddigi bajnokok örökrangsora

  • 6 győzelem: Steelers, Patriots
  • 5: Cowboys, 49ers
  • 4: Packers, Giants
  • 3: Broncos, Raiders, Washington
  • 2: Ravens, Dolphins, Colts, Chiefs, Buccaneers
  • 1: Rams, Seahawks, Bears, Jets, Saints, Eagles

(Tom Brady egymaga hétszeres bajnok, hatszor nyert a New England Patriotscal, egyszer pedig a Tampay Buccaneersszel.)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik