Sport

Szenzációs trónfosztás nehézsúlyban: Uszik tanári boksszal verte Joshuát

Adrian DENNIS / AFP
Adrian DENNIS / AFP

Az ukrán Olekszandr Uszik egyhangú pontozással legyőzte Anthony Joshuát, és ezzel a WBA, az IBF, az IBO és WBO vb-övét is megszerezte a nehézsúlyban.

A mérkőzésre Londonban, a Tottenham stadionjában került sor, és két olimpiai bajnok csapott össze, mindketten 2012-ben, Londonban nyertek aranyérmet, Uszik nehézsúlyban, Joshua pedig szupernehézsúlyban.

Hiába buzdította a 65 ezer néző nagy többsége Joshuát, Uszik felnőtt a feladathoz, és nagyon okosan, határozottan bokszolt, több komoly ütést is bevitt a britnek. A hetedik menetben Uszik egy balhoroggal bajba sodorta a címvédőt, de Joshua átvészelte a rohamot.

Joshua érezte, hogy a pontozóknál az ukrán áll jobban, és próbált nagy hajrát indítani, de ahogy fogyott az idő, egyértelmű volt, hogy ki kell ütnie Uszikot a címvédéshez. Némi reménysugarat jelentett AJ számára, hogy Uszik jobb szeme fölött felrepedt a bőr, ehhez képest a 12. menetben az ukrán közel volt ahhoz, hogy kiüsse az ellenfelét, akit megsorozott a köteleknél.

Uszik látványosan ünnepelt a meccs után, és jól érezte, hogy ő nyert, mert a pontozók is így látták: 117-112-re, 116-112-re és 115-113-ra az ukránt hozták ki.

Az ukrán 29 ütést vitt be az utolsó menetben:

Ukrajnának a Klicsko testvérek után újra van egy klasszis öklözője a nehézsúlyban, és Evander Holyfield, valamint David Haye után Uszik a harmadik olyan bokszoló, aki a cirkálósúlyból indulva lett a nehézsúly profi világbajnoka.

Joshua 24 győzelme mellé a második vereségét gyűjtötte be, míg Uszik továbbra is hibátlan, mind a 19 meccsén az ő kezét emelték a magasba. És azt is jegyezzük meg, hogy a 34 éves ukránnak ez mindössze a harmadik meccse volt nehézsúlyban!

Mivel a szerződésben volt egy olyan kitétel, hogy van lehetőség visszavágóra, nem kizárt, hogy pár hónap múlva ismét megmérkőznek egymással a felek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik