Sport

Magyar főpróba után jöhet el a kézilabda legújabb reformja

FRANK MOLTER / DPA / dpa Picture-Alliance
FRANK MOLTER / DPA / dpa Picture-Alliance
2022 nyarától új szabályok bevezetését fontolgatja a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF): máshogy ítélnék meg a kapus fejbe dobását, passzív játéknál hat helyett csak négy passzt engednének, és a középkezdést a kezdődobás elvégzésének szabályozása is igazodna a gyors játékhoz.

A három új szabálytervezetet a magyar ligakupában már tesztelték, erről kérdeztük Herczeg Pétert, a Magyar Kézilabda Szövetség Játékvezetői Albizottságának elnökét.

Kapcsolódó
A leendő Fradi-irányító szerint nem lehet pénzzel megvenni a boldogságát
Itana Grbic szereti a Buducnostot, de nem annyira, mint saját magát.

„Valóban ezeket teszteltük, nagyon büszkék voltunk arra, hogy az IHF erre bennünket kért fel, és hogy az MKSZ, illetve a ligakupa csapatai támogattak ebben. Nekik volt talán a legnehezebb, hiszen hétközben játszottak az új szerint, hétvégén pedig az érvényben lévő szabályok szerint. De gond nélkül megoldották” – mondta Herczeg a 24.hu érdeklődésére.

Szerinte a fejlövés kérdése érdekes, nem is csodálkozna, hogy ha valamelyik bajnokságban bevezetnék már a szabályváltozások előtt.

„Eddig ezt rögzített játékhelyzetben alkalmazták: amennyiben a teljesen mozdulatlan kapust 7 méteres dobásból (vagy a védőjátékost szabaddobásnál) fejbe dobták, az azonnali kizárást (piros lapot) ért. De ezt nagyon sok aspektusból meg lehetett közelíteni. Kapusszempontból is nehéz kérdés, mert lehetetlen elvárni, hogy a dobásnál mozdulatlan legyen. Több ilyen felvétel utólagos elemzésénél derült ki, hogy az érvényben lévő szabályok szerint nem ért volna kizárást az eset, mert a kapus minden irányban 20-30 cm-t mozgott.

A másik a lövő játékos nézőpontja. Ha azt mondom, hogy eleve a fejen találás veszélye miatt bizonyos területre nem tanácsos a dobójátékosnak lőnie, a kapu területének jelentős része számára tabu lesz.

És nem utolsósorban a játékvezető is nehéz helyzetben van, mert nem könnyű ott és akkor megállapítani, mi történt.”

100 mérkőzés, 3-4 eset

Szerinte az IHF maximálisan megtalálta azt a jó középutas megoldást, ami tisztább és elfogadhatóbb, mint a mostani állapot: ne csak hetesnél és szabaddobásnál legyen ilyen szabály, hanem innentől fogva, ha a kapus fejét lövés éri, az kétperces büntetés legyen.

„Persze azért ezen is árnyal majd a szabálytervezet, amely kimondja, csak akkor két perc a kapus fejét eltaláló lövés, ha a játékos nem kap érte hetest vagy szabaddobást, azaz a mezőnyjátékost nem befolyásolják olyan körülmények, amikor nem tudná pontosan irányítani a labdát.”

Herczeg elmondta, a ligakupában majdnem száz mérkőzésen tesztelték ezt a szabály, és mindössze 3-4 olyan eset történt, amikor a kapust ziccerből fejen találták.

Szerinte sem ez, sem a passzív játéknál történő esetleges módosítás nem változtatja meg alapjaiban a játékot.

Korábban néhány világversenyt vizsgálva a statisztika azt mutatta, a játékosok átlag 3,8 passzt használtak passzív jelzés után. Ezért próbálkozna az IHF a csökkentéssel.

„Az, hogy passzív jelzés után egy csapat hat helyett csak négyet passzolhat, a taktikailag lassabbak számára lehet hátrányos, de azt kell mondanom, a csapatok nagyon felkészültek. Ők annyi passzt használnak ki, és arra dolgoznak ki taktikát, amennyire a szabály lehetőséget ad. Ezt a négynél se nagyon lépnék túl.”

Mikler: Semmi sem fog változni

A kapusokat érintő változásról megkérdeztük a Pick Szeged válogatott kapusát, Mikler Rolandot is.

Úgy gondolom, ezzel a szabállyal semmi sem fog változni. A játékosoknak eddig sem az volt a céljuk, hogy a kapust fejbe dobják, még az sem, hogy a fejéhez közel lőjenek

– mondta.

Szerinte a heteseknél volt néha kétes szituáció egy esetleges fejet ért lövés, ezzel a mostani változással csak egyszerűsíteni akarják a szabályt.

„Sosem gondolnám, hogy akarattal történhet ilyen. Most például az edzőtáborban egy nagyon fárasztó, fel-alá rohangálás után kivédtem Bodó Ricsi ziccerét, a kipattanót megszerezte és egy lökött-nyomott lövéssel próbálkozott, és arcon talált. Bocsánatot kért, de biztosak voltunk benne, hogy nem így akarta. Így sikerült.”

Arra a kérdésre, a flúgosabb, bevállalósabb kapusok nem élnek-e esetleg azzal a lehetőséggel, hogy direkt odateszik a fejüket egy-egy lövésre, így felelt:

Nem hiszem, hogy ez taktika lenne. Mi úgy védünk, ahogy tudunk. Ha az az egy módja van, hogy fejjel, akkor úgy.

Niklas Landin örül a változásnak

„Csak örülni tudok ennek. Vannak esetek, amikor senki nem ér hozzá a lövőhöz, és nem látom értelmét, miért kell a kapus fejét célozni ilyenkor. A játékosok olyan jól képzettek manapság, hogy könnyen tudják irányítani a labdát” – idézte a Daniasport.hu portál a dánok olimpiai, világ- és Európa-bajnok kapusát, Niklas Landint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik