Sport

Egyiptom titkos esélyesként várja a kézivébé rajtját

Jonathan NACKSTRAND / AFP
Jonathan NACKSTRAND / AFP

Az egyiptomi kézilabdamúlt igen színes és egyre sikeresebb, bár a férfiválogatott 1964-es debütálásakor három vereséggel kiesett, az 1990-es években ugrásszerűen megnőtt a sportág népszerűsége.

Kapcsolódó
„Aggódom az egészségi állapotom miatt” – letaglózta az amerikaiakat, hogy nem lehetnek ott a vébén
A Gyöngyös kapusa is a fertőzött játékosok között van. Az Egyesült Államoknak vissza kellett lépnie a világbajnokságtól.

Három ezüstérem után 1991-ben Afrika-kupát nyert, két évvel később megvédte a címét, és azóta csak dobogón végzett, összesen hét arannyal tarkítva a kollekciót. Ezzel párhuzamosan állandósította helyét a világversenyeken is: 1992 óta csak egyet hagyott ki, a 2012-es londoni olimpiát.

Eddig az elődöntő volt a csúcs

A fejlődő infrastruktúrával és utánpótlásképzéssel jöttek a sikerek is, 1995-ben már öt, két évvel később hat mérkőzést nyert, mindkétszer a hatodik helyen végzett. 1999-ben már vébét rendezhetett, igaz, a csupán a hetedik helyen zárt (mi pedig örökre emlékezhetünk a franciák ellen 24-23-ra elbukott negyeddöntőre, ahol Sótonyi László egyenlítése után, két másodperccel a meccs vége előtt az ellenfél középkezdésből dobott üres kapus góllal győzött).

A 2001-es világbajnokság hozta az eddigi csúcsot: az egyiptomiak a csoportban legyőzték Marokkót, Portugáliát és Izlandot, döntetlent játszottak Csehországgal és vereséget szenvedtek Svédországtól. A kieséses szakaszban előbb Algéria, majd meglepetésre Oroszország sem bírt ellenállni a rohamoknak – ezzel Egyiptom lett az első nem európai csapat, amely bejutott a világbajnokság elődöntőjébe.

A végén maradt a negyedik hely, ennél jobb teljesítmény Európán kívüli országként csak a honosítottakkal felturbózott ezüstérmes Katar ért el 2015-ben.

Félelmetes utánpótlás

Az idei világbajnokságra a rendezési jogot éppen Magyarországgal szemben nyerte el, de ha valaki úgy érzi, esélytelen lenne hazai környezetben, nagyot tévedne.

Kapcsolódó
Rendben, hogy fuldoklik a pénzben a magyar kézilabda, de nem kellene végre egy jó koncepció?
Az elmúlt évek bukdácsolása számos hiányosságra rámutatott a rengeteg taopénzből gazdálkodó sportág női szakágában. Hiányzik például két generáció, de az olimpiára így is ki akarunk jutni.

Az utánpótlás ugyanis valóban félelmetes, és minden esély megvan arra, hogy egy újabb aranygeneráció szülessen. Junior szinten a 2009 óta rendezett hat vébé közül négyszer is elődöntős volt, 2019-ben pedig bronzéremmel zárt. Abban az évben az ifjúságiak is remekeltek, megnyerték az Észak-Macedóniában rendezett viadalt.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy két éve a jelenlegi Veszprém-edző David Davis vezetésével nyolcadik helyen zártak a világbajnokságon, akkor talán nem olyan rossz a keret. Ha hinni lehet a helyi sajtónak, akkor a 2019-es utánpótlássikere hősei közül ketten ott lesznek a vébén: a balátlövő Hasszan Walid két éve az U21-es vb gólkirálya volt, míg a mindössze két góllal kevesebbet szerző Ahmed Heshamot a torna legértékesebb játékosának választották.

Számunkra a legismertebb játékos a veszprémi jobbátlövő, Omar Jahia lehet, rajta kívül ugyancsak Európában játszik Ahmed Hesham, Mohammad Szanad (mindkettő Nimes), Karim Hendawy (Constanta), Ahmed Khairy (Steaua) és a Montpellier korábbi, a Dinamo Bucuresti jelenlegi beállósa, Mohamed Sebib.

Férfi kézilabda-vb

G csoport, 1. forduló
18.00: Egyiptom – Chile

Ajánlott videó

Olvasói sztorik