Élő Sport

A magyar válogatott vereséggel kezdte a középdöntőt az Eb-n

Bo Amstrup / Ritzau Scanpix / AFP
Bo Amstrup / Ritzau Scanpix / AFP

A magyar válogatott 32-25-re kikapott az Európa-bajnokság középdöntőjének első mérkőzésén.

Nem kezdtek jól a mieink, akadoztak a támadások, általában Szöllősi-Zácsik egy-egy villanásával tudott gondot okozni a magyar csapat. Bíró Blanka nem védett rosszul, de ennek ellenére is Szikora Melinda beállítása volt a kulcs. Szikora 13 perc alatt védett 11 lövésből hatot, sokszor igen látványosan.

https://twitter.com/EHFEURO/status/1337783374241357827

Ez új lendületet hozott a játékunkba, visszakapaszkodott a magyar csapat és félidőre 13-11-re jött föl. Térfélcsere után újfent beragadtak a mieink, majdnem hat percig nem találtunk be, míg a németek ezalatt 4-0-val húztak el. Komoly hátrány alakult ki, de Klujber Katrin és Szöllősi-Zácsik is elkezdte lődözni a gólokat. A félidő derekán már csak egy gól volt a különbség (20-21).

Sajnos a hajrára újra előjöttek a hibák, több lövésünk kaput sem talált, a németek viszont megbüntették ezeket a hibákat és a végén nagyon megszórtak minket. Magyarország ezzel maradt nullapontos a csoportban, hétfőn viszont a szintén pont nélkül álló Romániával játszik.

Kézilabda-Eb, középdöntő, 1. forduló

Magyarország-Németország 25-32 (11-13)

Sokáig küzdött a magyar válogatott, de a végén szétesett

Akadozó támadójátékkal és korrekt védekezéssel indult a meccs, elöl sokáig csak Szöllősi-Zácsik váratlan húzásai jelentettek veszélyt. Szikora Melinda beállásával megérkeztek a bravúrok, aminek kulcsfontosságú szerepe volt abban, hogy 13-11-re felkapaszkodtak a mieink félidőre.

Térfélcsere után viszont 3-0-val indított a német csapat, fejvesztett rohanás indult, amiből nem mi jöttünk ki jobban. Egy kritikus időszak után viszont összekapta magát a válogatott és hatalmas küzdelem árán 21-20-ra felzárkózott. Sajnos ez az erőfeszítés sokat kivett a csapatból, a védekezés széthullott, támadásban pedig sorra adtuk el a labdákat, így a németek megszórták Szikora kapuját az utolsó tíz percben.

Magyarország csak 3-2-nél vezetett a meccsen, teljesen megérdemelten nyert Németország 32-25-re. Sajnos.

32-25

Két védéssel, illetve Schatzl és Lukács góljaival valamivel javult az eredmény, de az utolsó másodpercekben újra ellnfelünk támadhatott. Érvénytelen gól lett belőle, így 32-25-re kaptunk ki a középdöntő első meccsén.

23-30

Szétesett a védelem, szinte minden lövésből gól született, miközben Háfra két labdát is elszórt. Három perccel a vége előtt már 30-23-ra szaladtak el a németek, ez így már reménytelen sajnos.

22-27

Klujber az időkérés után hamar gólt lőtt, de Helembait kiküldték két percre a bírók. A németek viszont nagyon türelmesen játszottak és a támadás végén Schulze bombagólt lőtt. Nekünk is lett volna esélyünk egy találatra, de sajnos Schatzl nem talált kaput a bal szélről. Zapf viszont kegyetlenül bevarrta a ziccerét, megint öt lett közte.

21-25

Schatzl remekül szerzett labdát, sajnos azonban a támadás védén Eckerle védeni tudott, Minevskaja pedig büntetőből talált be, de Klujber a túloldalon újabb góllal gondoskodott róla, hogy ne tudjanak ellépni a németek. Sajnos Smits betörése után viszont betalált és egy csúnyán eladott labdából Behnke gólt dobott. Felállt faallal szemben támadhattunk, Kovacsics passzívnál a jobb kapufa mellé dobta a labdát, a túloldalon viszont Berger villámgyorsan betört és gólt lőtt. Jött a magyar időkérés.

20-21

Bölk lövése kapufára ment, de az ismétlésből gól született, erre Szöllősi-Zácsik is találattal felelt. Az újabb német támaddás végén Bíró Blanka állt be büntetőt védeni, ezt meg is tette, de a kipattanó ottmaradt Berger előtt, aki másodjára nem hibázott. Klujber újabb bátor próbálkozásából tartotuk a lépést, de Lauenroth lerohanásából esett sajnos újabb gól. Szöllősi-Zácsik viszont nagyon ráérzett a játékra és újra betalált, majd az ellentámadásból Klujber szépített.

15-17

Kovacsics bátor betörése után hetest kaptak a magyarok, ezt Klujber kihasználta, ezután inkább időt kért a német válogatott kapitánya. Bölk kapu mellé tüzelt, Klujber azonban a bal alsóba zúdította a labdát, visszakapaszkodott a magyar csapat a félidei különbségre.

13-17

A két magyar edző nyugalomra intette a csapatot, de Szöllősi-Zácsik lövése így is mellé ment. Szikora védett egy ziccert, de Minevskaja hetesénél már tehetetlen volt. Majdnem jat perc után Helembai egy bejátszásból végre meglőtte az első magyar gólt, ráadásul ezután hibáztak a németek és az ellentámadás végén büntetőt dobott Tóth Eszter, de a fölső lécre pattintotta a labdát. Támadót fújtak a dán bírók, Szöllősi-Zácsik pedig a kapu jobb oldalába dobott. Éledezünk végre, 13-17-re feljöttünk.

11-16

Bölk újabb átlövése akadt be, majd Háfra ismét eladta a labdát, amiből ráadásul Smits betalált, azonnal időt kértek a magyar kapitányok.

11-14

Szöllősi-Zácsik rögtön egy labdaszerzéssel indította a második félidőt, sajnos azonban elpasszolta magát Tóth. Bölk lövése utat talált a kapunkba, majd Háfra is ellenfélhez adott, Szikora viszont újabb bravúrral tartotta a különbséget. Sajnos Lukács pattintási kísérletét lábbal védte Eckerle.

Szöllősi-Zácsik próbálkozott a legtöbbet

Sajnos kevés sikerrel, 9 lövéséből három találat született, mellette Klujber 4/1-gyel és Háfra 4/2-vel áll a húzóemberek közül. Helembai Fanny az egyedüli százszázalékos, aki egy lövéséből gólt is szerzett. Szerencsére ellenfelünknél is hasonlók a számok, Bölk öt lövésből kettőt dobott be, ugyanez a szám 5/ Lauenroth-nál, és 5/2 Maidhofnál.

Egymásra licitálnak a kapusok

Eckerle az első negyedórában védett félelmetesen, de félidőre sikerült többször is becsapni. Harminc perc alatt 18 lövéssel találkozott, ebből hetet védett. Túloldalon viszont Szikora Melinda beállítása telitalálat volt, 11 lövésből hatot is megfogott. Ha sikerülne elöl is pontosabbnak lennünk a második félidőben, akkor nagyon izgalmas játékrész előtt állunk.

11-13

Hiába támadtunk türelmesen, passzívnál lőni kellett, Háfra talpról elengedett lövése pedig kapu mellé ment. Túloldalon Grossman pontosabb volt, ráadásul Márton Gréta bal szélről bevetődve nem tudott gólt dobni, mert Eckerle lábbal védett. Többre nem maradt idő, 13-11-re veszítettünk az első félidőben, de semmi sincs még veszve!

11-12

Lukács az újabb lerohanását már nem hibázta el, ráadásul Szikora is védett, ezért Henk Groener is időt kért, hogy rendet tegyen a fejekben. Ennek ellenére Szikora megint kibabrált a németekkel, ezúttal Maidhof lövését hárította, a túloldalon viszont Helembai kapott kapuval szemben egy jó passzt, amit bepattintott. Gyors gólváltást követően Szikora védett megint, így 11-1-2nél a magyarok támadhattak az egyenlítésért!

8-11

Szikora ráérzett a német lövéseekre, így megúsztunk egy támadást, majd Szöllősi-Zácsik dobott hatalmas kapufát. Már kiegészült a német csapat, amikor Tóth Esztert eltakarították a védők, a büntetőt maga a sértett értékesítette, feljöttünk 8-11-re. Akár tovább is faraghattuk volna a különbséget egy labdaszerzést követően, ám Lukács lerohanása végén a jobb kapufa tövét találta el. Szikora védett egy hatalmasat lábbal, majd a túloldalon Eckerle is hárított, a hajrára így három gól maradt a differencia.

7-11

Háfra újabb kísérlete maradt ki, ez sajnos Behnkéről és Bölkről nem mondható el, de ezután Háfra végre betalált, Szikora pedig védett egy lövést, az ellentámadásból pedig Lukács szépített. Amikor úgy tűnt, végre összeállt a védekezésünk, Maidhof egy átlövésből újra ötre növelte az előnyt. Smits megkapta a meccs első kiállítását, Háfrát dózerolta le, Szöllősi-Zácsik egy brilliáns betörés után nemes bosszút állt.

4-8

Smits lerohanásból ejtett Bíró kapujába egy újabb labdát, amivel háromra nőtt a különbség, a lassacskán szövődő magyar támadás végén pedig Eckerle védett megint nagyot. Negyedóra alatt 9 védésből ötöt védett a német kapus! A csereként beálló Háfra hatalmas erőbedobással szállt be a meccsbe, de lövése a földről a fölső lécre pattant, így maradt három gól a hátrányunk, egészen addig, amíg Maidhof egy csel után be nem hajította a nyolcadik gólt. Időt kértek a magyar kaputányok.

4-6

Klujber hetese sajnos kimaradt, Bölk viszont nem kegyelmezett, ezután viszont beragadtak a csapatok, két percig egyik oldalon sem esett gól. Szerencsére a mieink törték meg a jeget, de Lauenroth bal szélről egy hibátlan dobással újra kettőre növelte a különbséget.

3-4

Labdaszerzés után Bíró indította Lukács Viktóriát nagyon pontosan, aki egy csel után betört és gólt dobott, így először vezetett a magyar válogatott a meccsen. Erre viszonylag gyorsan jött Behnke válasza. Eckerle ráadásul elkapta a fonalat és két nagy bravúr elég is volt tőle, hogy ismét hátrányba kerüljünk.

2-2

Klujber megtörte a jeget, övé az első magyar gól. A túloldalon a bal kapufán csattant a labda kétszer is, a második után hozzánk került a labda és a kissé rendezetlen német védelmen átjutott Szöllősi-Zácsik és a bal alsóba dobta az egyenlítő gólt.

0-2

Hát, ez nem indult jól. Hiábak ezdte a magyar csapat a találkozót, Zapf egy lerohanásból azonnal felavatta Bíró kapuját. Kovacsics ezután kapu fölé dobott egy labdát, majd Szöllősi-Zácsik is ziccert rontott egy labdaszerzés után. A németek ezután megálltak, lassan vezették a támadásukat, aminek végén nagy mázlival ugyan, de újabb gólt dobtak. Egy ütközés után Lauenroth lecsapott a labdára és bevágta a magyar kapuba.

Legutóbb mi nyertünk

Utoljára 2018-ban találkozott egymással a két csapat, akkor is egy Eb-középdöntős meccsen. Akkor 26-25-re nyertünk, ezt ma is aláírnánk! A két csapat mérlege egyébként  30 meccsen 19 magyar siker, 9 német és két döntetlen.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik