Sport koronavírus

„A doppingellenőrzés hiánya miatt nem lett volna fair megrendezni az olimpiát”

A kétszeres világbajnok kajakos, Birkás Balázs már az év elején jó formában magát, úgyhogy bizakodó volt az idei év nagy feladatai, a válogató és az olimpia előtt.

2020-at egy dél-afrikai edzőtáborral kezdte, majd Portugáliában folytatódott a felkészülés, ahonnan aztán a koronavírus-járvány miatt egyik napról a másikra haza kellett jönniük.

Később az olimpiát is elhalasztották, de ahogy azt Birkás a Hosszabbítás.hu-nak elárulta, őt ez egyáltalán nem lepte meg, sőt korrekt döntésnek tartja.

Oké, hogy mi rendesen tudunk készülni, de egy csomó helyen az emberek, a sportolók el sem tudják hagyni a lakásukat, hisz ahány ország, annyi szabályozás. És ők egyáltalán nem is tudnak edzeni. Ha nem lennék A keretes válogatott az olimpiára, akkor nekem is otthon kéne lennem, hisz ugye a vízitelep be van zárva, és így esélyem sem lenne arra, hogy készüljek. Mégis hogy fér össze az olimpiai eszmével, hogy csak egy szűk réteg tud rá felkészülni?!

– magyarázta Birkás, hogy miért volt jogos a halasztás.

Az esélyegyenlőség szerinte amiatt is sérült volna, hogy a járvány miatt az utóbbi időben leállt a doppingellenőrzés.

„Az, hogy nincs doppingellenőrzés, már végképp nem fért volna bele. Szerencsére a mi sportágunk nagyon sokat tisztult az elmúlt években, legalábbis itthon mindenképp, köszönhetően annak a munkának és pénznek, amit a magyar szövetség ebbe belefektetett. Szóval a lényeg, hogy a doppingellenőrzés hiánya miatt sem lett volna fair verseny ezen az olimpián, ha az idén megrendezik”.

A karantént, a bezártságot nem könnyű elviselni ebben a tavaszias időben, de Birkás amondó, nagyon fontos, hogy a sportolók ilyenkor is példát mutassanak.

Milyen példát mutatok én, sportoló, ha kint lófrálok, csinálom az edzéseimet, masszőrhöz, fizioterapeutához járok? Hogy jövök én ahhoz, hogy szembemenjek azzal, amit a kormány egyébként mindenkitől elvár? Példaképek vagyunk az emberek számára, úgyhogy a korlátozásokat nekünk kéne leginkább betartanunk. Nagyon jó példa Kapás Boglárka, aki, miután pozitív lett a tesztje, kiállt és elmondta, hogy bár nincsenek tünetei, otthon marad, mert tudja, hogy fertőzhet. Ez a felelősségteljes sportolói magatartás

Kapás Boglárka: Vegyük fel a maszkot és a kesztyűt, már nem fognak kinevetni miatta
Jól érzi magát, bár egy tünet azért jelentkezett nála a koronavírus miatt.

A leállás miatt Birkás most kapott némi pihenőt az edzőjétől, a sok stressz után most jól jön egy kis lazítás, de otthon azért edzésben tartja magát.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik