Sport koronavírus

Kapás Boglárka: Vegyük fel a maszkot és a kesztyűt, már nem fognak kinevetni miatta

Kapás Boglárka egy vasárnap délutáni jógázás után fótligeti otthonából jelentkezett be élőben a Facebook-oldalán, és válaszolt a hozzá érkező kérdésekre. A tavaly 200 pillangón világbajnoki címet szerző úszónő megfertőződött a koronavírussal, de szerencsére jól van, egyetlen tünet jelentkezett nála, elvesztette a szaglását.

Azt mondta, reméli, a fertőzötteknél az övéhez hasonló esetekből lesz több, amikor a vírus nem dönti le az embert a lábáról, és megússza enyhe tünetekkel.

Nehezen bírom víz nélkül, már nagyon mennék úszni

– mondta Kapás, akinek hiányoznak az edzések, igaz a korai kelések nem. Mivel összesen kilenc magyar úszónak lett pozitív a koronavírustesztje, így a szövetség két hétre teljes edzészárlatot rendel el azon válogatott úszók számára, akik az elmúlt egy hónapban külföldön tartózkodtak.

Azonnali edzészárlat a magyar válogatott úszóknál
Akik az elmúlt egy hónapban külföldön tartózkodtak, április 15-ig nem edzhetnek.

„Akikkel beszéltem, mindenki jól van, mindenki tünetmentes. Arra nem tudtak még válaszolni nekem, hogy meddig vagyok karanténban, papíron addig, amíg nem produkáltam egymás után két negatív tesztet. Anyukámnak és a szomszédaimnak is csináltak tesztet, nekik negatív lett” – árulta el az úszó, akinek egy szakmabeli, Telegdy Ádám a párja, akinek szintén negatív lett a tesztje.

Kapás azt nem tudja, hol fertőződhetett meg, de amióta az edzőtáborból hazatérve otthoni karanténban volt, csak akkor ment ki, ha ételt vett, de akkor is szigorúan maszkban, és ahogy hazaért, egyből kimosta a ruháit.

Továbbra is mindenkit arra buzdítok, hogy maradjon otthon. És figyeljünk oda az apróságokra, vegyük fel a maszkot és a kesztyűt, mert már nem olyan a helyzet, hogy kinevessenek miatta. De úgy látom, hogy egyre több ember komolyan veszi a helyzetet, és nem fogtok hülyén kinézni, ha felveszitek a maszkot és a kesztyűt

– hangzottak Kapás jó tanácsai.

Érdekes, hogy Müller Cecília országos tiszti főorvos még vasárnap sem jelentette ki egyértelműen, hogy hordjanak maszkot az emberek, csak ennyit jegyzett meg, hogy akinek növeli a biztonságérzetét, az vegye fel.

Kapás úgy érzi, 2:06 perc körül úszott volna a márciusi országos bajnokságon 200 pillangón, és sajnálkozott amiatt, hogy immár hetek óta kényszerszünetre van ítélve.

“Nagyon jó formában éreztem magam pár héttel ezelőttig, amíg még edzhettem. Nagyon jó erőben voltam, jól sikerültek a thaiföldi edzőtáborok, jobb formában voltam, mint tavaly a vébé előtt. Nagyon nehéz volt elfogadni a tényt, hogy nem úszhatom ki magamból, ami bennem van, de biztos vagyok benne, hogy sikerül majd újra jó formába lendülnöm”.

Az olimpia halasztásával kapcsolatban úgy fogalmazott, nyert plusz egy évet, hogy még jobban felkészüljön a 200 pillangóra.

Jövőre vébé lett volna nyáron, most viszont olimpiának fogjuk majd hívni 2021 legfontosabb eseményét, de ugyanúgy a csúcsformára fogunk törekedni. Szeretnék érmet nyerni Tokióban, és mindent meg fogok tenni érte

Az idei Európa-bajnokságot a budapesti Duna Arénában rendezik, bár a verseny a járvány miatt augusztusra lett átrakva, Kapásnak vannak kétségei, hogy meg lehet-e rendezni az Eb-t. Mielőtt a 200 pillangóra rátalált volna, előtte 400, 800 és 1500 gyorson úszott, ezek közül a legrövidebb számot megtartja, mert az olimpián ezt az első versenynap rendezik meg, és az jó lesz bemelegítésnek.

A teljes videót itt nézheti meg:

Kiemelt kép: Facebook.com/kapas.boglarka

Ajánlott videó

Olvasói sztorik