Sport

Kizárta a NOB a Nemzetközi Ökölvívó Szövetséget az olimpiáról

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) megvonta a Nemzetközi Ökölvívó Szövetségtől (AIBA) azt a jogot, hogy megszervezze a 2020-as, tokiói olimpia boksztornáját. Az AIBA és a NOB vitája hosszú időre nyúlik vissza, a bokszszövetség ugyanis évek óta gazdasági és vezetési válságban van.

A lausanne-i kongresszus szerdai napján a küldöttek egyhangúlag megszavazták, hogy a sportág ötkarikás versenyeit, valamint a kvalifikációs sorozatot is a NOB bonyolítja le.

Az olimpiai testület munkacsoportot hozott létre, ennek a feladata a kvalifikációs tornák és az olimpiai verseny megszervezése. Az elfogadott kvalifikációs rendszer alapján 2020 januárja és áprilisa között négy regionális – afrikai (Dakar), európai (London), ázsiai és óceániai (Kína), illetve amerikai (Buenos Aires) – tornát rendeznek, melyekről súlycsoportonként négy férfi és két női ökölvívó jut kvótához. Ezt követi majd májusban egy utolsó, úgynevezett világkvalifikációs verseny Tokióban, melyen feltöltik a mezőnyt.

A kapcsolat befagyasztása azt jelentette, hogy a NOB felfüggesztette az AIBA-nak szánt pénzek kifizetéseit, a szövetség pedig nem használhatta az olimpiai öt karikát és a 2020-as nyári játékok emblémáját.

Az ökölvívás 1904 óta olimpiai sportág, egyedül az 1912-es játékok műsorán nem szerepelt, míg az AIBA 203 tagországgal a világ harmadik legnagyobb sportszervezete.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik