Poszt ITT

Figyelő Top 200 (2001): Élelmiszeripar

Erőtlenül

A csökkenő hazai értékesítés és a stagnáló exportteljesítmény után az ágazat idei kilátásai sem túl biztatóak.








Figyelő Top 200 (2001): Élelmiszeripar 1

Ami az ágazat jövőjét…

…pozitívan befolyásolhatja:
• Javuló termelékenység és versenyképesség
• Jobb agrárirányítás

…negatívan befolyásolhatja:
• Csökkenő agrártámogatások
• Minimálbér-emelkedés
• Részpiaci válságok

Figyelő Top 200 (2001): Élelmiszeripar 1
Figyelő Top 200 (2001): Élelmiszeripar 3

Harmadik éve folytatódik a nehéz menetelés a tavaly mintegy 1700 milliárd forint termelési értéket előállító élelmiszeriparban – állítja Piros László, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége főtitkára. Tavaly az ezredfordulós teljesítményhez képest fél százalékkal “növekedett” ugyan a termelése, de a cégek ezen a többleten sem tudtak túladni: az értékesített élelmiszerek mennyisége 1,3 százalékkal csökkent. Ártott a jövedelmezőségnek, hogy a feldolgozók mintegy 30 milliárd forintnyi árut raktárra termeltek, amelyet finanszírozni kellett. Érdekesség, hogy a piacvesztés az amúgy egyre emelkedő életszínvonal ellenére következett be. Ennek az lehet a magyarázata, hogy a napi cikkeket vásárlók széles tömegei nem lettek módosabbak, csak az amúgy is tehetősek váltak még gazdagabbá.

A kivitel az elemzők szerint kis jóindulattal stagnált: az exportált élelmiszerek volumene “csak” 0,4 százalékkal csökkent. Ám ez a nagy átlag, amelyben az egyes élelmiszer-ipari szakmák szerint nagyok a különbségek. A hús-, a baromfi- és a tejfeldolgozók, illetve miattuk a takarmánygyártók gyászos évet zártak, az átlagnál sokkal nagyobb mértékben csökkent a kivitelük. A tavalyi 2 milliárd literes tejtermelésből áthúzódó, az idénre már 400 millió literesre duzzadt felesleg napjainkra piaci válsággal fenyeget. A készleteket – a csapnivalóan rossz világpiaci árak miatt – csak akkora veszteséggel lehetett volna a külpiacon értékesíteni, amelyet sem a gazdák, sem a feldolgozók nem tudtak vállalni, ezért a saját befizetéseken túl 5 milliárd forintos központi segítséget sürgetnek. Sikeres volt viszont a tavalyi export a zöldség- és gyümölcsfeldolgozóknak, a konzerv- és a hűtőipari cégeknek, valamint az állateledel-gyártóknak.

A nehézségek hatására 2,5 százalékkal csökkent a foglalkoztatottság az élelmiszeriparban, miközben – minden rosszban van valami jó – 3 százalékkal javult a termelékenység. Az ágazat tavaly 15,3 százalékkal tudta növelni termelői árait; a belföldi értékesítés árindexe 15,4 százalék, az exporté 14,8 százalék volt. Hogy mindez mégsem javított sokat a cégek jövedelmezőségén, az azzal magyarázható, hogy a feldolgozáshoz felhasznált anyagok árindexe is 14,9 százalékkal emelkedett. Főként a mezőgazdasági nyersanyagok felvásárlási ára szökött fel drámaian (22 százalékkal). Jelentősen növelte a költségeket, hogy a vízért és az energiáért 12 százalékkal, munkabérként pedig 15,5 százalékkal fizetett többet az iparág.

Az élelmiszer-gyártó cégek árpozíciója 0,3-0,4 százalékkal javult, de nem minden területen. Miközben az élelmiszeriparon belül értékesített féltermékekért 20 százalékkal, a vevőknek közvetlenül értékesített és a láncoknak átadott élelmiszerekért csupán 10,3 százalékkal kaptak többet a feldolgozók. Ez utóbbi azért fájdalmas, mert eközben a KSH adatai szerint az élelmiszerek kiskereskedelmi ára 13,1 százalékkal emelkedett, tehát a kereskedelem 2,8 százalékkal tett többet zsebre. Nagyobb lett tehát a kiskereskedelmi árolló.

Az élelmiszeriparosoknak azért is csípi a szemét a kiskereskedők ügyessége, mert a láncokkal folytatott ádáz érdekérvényesítési csatában a “food-lobby”, úgy tűnik, tavaly is alul maradt. A nehézségek ellenére azért nem túl rossz az élelmiszer-ipari ágazati eredmény, amely szerint a befizetett társasági adó 26 százalékkal nőtt, s csökkent a veszteséges cégek száma. Az idei kilátásokat meghatározza, hogy gyakorlatilag megszűnt az agrárexport-támogatás. Ezzel összefüggésben az idén gyarapodott a belföldi értékesített élelmiszerek mennyisége, de az export is növekedett, mert akár ráfizetés árán is le kellett dolgozni a tavaly felhalmozott készleteket. Ágazati összehasonlításban sincs az idén szégyenkezni valója a szektornak, mert a termelés mennyisége májusig 5,9 százalékkal emelkedett, ami lényegesen meghaladja az átlagos emelkedést.

A feldolgozók a 7 százalékos víz- és energia-áremelés, az 50 ezer forintos minimálbér bevezetése után, exporttámogatás nélkül nem túl bizakodóak az idei évet illetően, s a stratégiai területeken – a tej-, baromfi-, hús- és gabonapiacokon – tapasztalható válságjelek sem adnak okot az optimizmusra. Reálisan tehát mindössze a tavalyi termelési, értékesítési eredmények megismétlése remélhető, hacsak az új agrárirányítás nem tesz csodát

Élelmiszer-ipari cégek toplistája, 2001 (millió forint)



























































































Rang-
sor
A gazdálkodó neveNettó árbevétel
RankName of companyNet revenue
1.Philip Morris Magyarország Cigarettagyártó és Kft.92 305
2.Unilever Magyarország Gyártó és Kereskedelmi Kft.*84 129
3.BAT Pécsi Dohánygyár Kft.77 384
4.Pick Szeged Szalámigyár és Húsüzem Rt.*77 694
5.Nestlé Hungária Kft.46 438
6.Bábolna Rt.43 504
7.Reemtsma Debreceni Dohánygyár Kft.41 679
8.Nutricia Termelőház Rt.40 878
9.Cereol Növényolajipari Rt.40 752
10.Coca-Cola Beverages Üdítőital Gyártó Kft.40 286
11.Borsodi Sörgyár Rt.32 707
12.Dreher Sörgyárak Rt.30 535
13.Hungrana Keményitő- és Izocukor Gyártó és Forgalmazó Kft.29 991
14.Brau Union Hungária  Rt.29 773
15.Zwack Unicum Likőripari és Kereskedelmi Rt.26 621
16.Sága Foods Baromfiipari Rt.26 198
17.Bábolna Takarmányipari Premix és Takarmánykereskedelmi Kft.23 906
18.Kometa 99 Élelmiszeripari Kft.22 107
19.Fővárosi Ásványvíz és Üdítőipari Rt.21 333
20.Pápai Hús Élelmiszeripari Feldolgozó Rt.21 303
* Konszolidált adatok – Consolidated data

Ajánlott videó

Olvasói sztorik