Mobil

Saját virtuális asszisztenst fejleszt a Telekom

A Deutsche Telekom az Orange-dzsal karöltve fejleszt saját okos hangasszisztenst, mivel hisznek benne, hogy az amerikai techcégek nehezen tudnak az európai adatvédelmi előírásoknak és törvénykezésnek megfelelni szemben egy helyi céggel – főleg az egészségügy, biztosítás- és bankszektor területén.

Az okosotthonos asszisztens a “Hello Magenta” kifejezésre éled fel,a netre és egymással összekapcsolt gépeket fogja irányítani a mosógéptól a lámpákon át az összes okoseszközig – akárcsak a Google Home, és az Amazon Alexa, sőt velük együtt, mivel olyan külső asszisztenst is aktiválhatunk rajta, mint Alexa.

Deutsche Telekom Smart Speaker – a magenta hangszóró Fotó: 24.hu

Mint Claudia Nemat, a Deutsche Telekom technológiáért és innovációért felelős elnökségi tagja elmondta: ügyfeleik így könnyen irányíthatják szolgáltatásaikat egyszerű hangparancsokkal, például csatornát válthatnak, lehalkíthatják a készüléket, tompíthatják a világítást vagy módosíthatják a szoba hőmérsékletét. Egy hanghívás egyszerűen indítható hangparanccsal, és az okos hangszóró közvetlenül a routerhez kapcsolódik, további berendezések használata nélkül.

A szolgáltató okos hangszolgáltatása 2018 nyarán indul el.

Beszállnak az okosotthonos bizniszbe

Korábban a Magyar Telekom honlapján is megjelentek olyan kütyük, amely arra utalt, okosotthonos szolgáltatás indítanak az eszközök értékesítése mellett. Az, hogy pontosan mikor indul, ha elindul, vagy hogy csak a meglévő ügyfeleknek lesz-e elérhető, még nem tudni. Két éve annyit közölt a Magyar Telekom: “zártkörű tesztelés” zajlik.

Az Okos Otthon szolgáltatás két év hűségidővel havi háromezer forintba, egy év hűségidő vállalásával pedig havi háromezerötszáz forintba kerülne. Legalábbis ez derül ki a honlapon már elérhető információk alapján.

Magyar Telekom Okos Otthon szolgáltatás Fotó: 24.hu

A szolgáltatáshoz jönnek hozzá a kütyük, illetve az azokat irányító központi egység (lehet éppen a most bejelentett Smart Speaker?), ez harmincezer forintba kerülne, amit kizárólag az Okos otthon szolgáltatással együtt lehet megvenni.

Kínálatukban nem csak okoskonnektorok, füst- és mozgásérzékelők jelentek meg, de látszólag egy teljes felületet kaphatnak majd a cég ügyfelei, ahonnan akár tévéről, akár mobilról, tabletről, PC-ről is irányítani, és ellenőrizni tudják majd a hőmérséklettől kezdve a lámpákon át a lakás összes nyílászáróját. Ha elfelejtettük bezárni az ajtót, vagy lekapcsolni a nappali kislámpát, rögtön látjuk, és tudunk intézkedni. Erről a felületről tudjuk majd megtekinteni elvileg az összes eszköz beállítását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik