Média

Felvásárolták a Fehérvár Rádiót

Fehérvár Rádió
Fehérvár Rádió
Az új tulajdonos Andy Vajna és a Rádió 1 közvetlen közeléből érkezett, de az ígéret szerint marad a Fehérvár Rádió név és a megszokott műsorok. A tulajdonosváltás ugyanakkor érint egy velencei rádiós frekvenciát is, ahol várhatóan Rádió 1 szól majd.

A 24.hu megerősítést nyert értesülése szerint tulajdonost váltott Székesfehérvár piacvezető kereskedelmi rádiója, a Fehérvár Rádió. A közel 24 éve működő rádiót üzemeltető kft. új tulajdonosa a mindössze néhány hete létrehozott PureDigital Kft. Ennek a kft.-nek az a Paál Ákos a tulajdonosa és ügyvezetője, aki egyébként az Andy Vajna kormánybiztos tulajdonolta Rádió 1-nek is műszaki vezetője. A tulajdonosváltás jelenleg bejegyzés alatt van a cégbíróságon, ahol az is látszik, hogy Lázár-Papp Klaudiát, a Fehérvár Rádió eddigi ügyvezetőjét a pozícióból visszahívták, a feladatait Paál Ákos vette át. Úgy tudjuk, Lázár-Papp Klaudia azonban marad a cégnél szakmai vezető ezután is.

A Fehérvár Rádiót Radetzky András a ma már 72 éves édesapjával, Radetzky Jenővel, a Fejér megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökével közösen alapította és működtette az elmúlt 24 évben. Radetzkyék az elmúlt időszakban több fronton is szembe találták magukat a Nemzeti Együttműködés Rendszerével: egyrészt Velencén, ahol a Fehérvár Rádió pereskedni volt kénytelen a Médiatanáccsal, másrészt Radetzky Jenő az általa vezetett kamarával a Mészáros Lőrinc tulajdonolta Mediaworks kiadóval került konfliktusba, mivel a Mediaworks érvényes szerződés ellenére nem nyomtatta ki a kamara hivatalos újságját. (A történtek miatt a kamara 10 millió forint nagyságrendű kártérítési pert helyezett kilátásba a Mediaworks kiadóval szemben. Valószínűleg ez az ügy is hozzájárult ahhoz, hogy nemrég a Mediaworks menesztette Kázmér Juditot, a Mediaworks pr és marketing igazgatóját, a Pannon Lapok Társasága volt ügyvezetőjét, amire rá is kérdeztünk a Mediaworks sajtóosztályán, de nem válaszoltak.)

Logikus lépés Radetzkyék részéről

Mivel Radetzkyék mindkét esetben – a Médiatanács és a Mediaworks ellenében is – felvették a kesztyűt, első hallásra talán meglepő lehet, hogy a rádiójukat mégis eladták egy kormányközeli vevőnek. Ám logikus üzleti lépésnek tűnik, hiszen a Fehérvár Rádió jelenlegi 7 éves médiaszolgáltatási jogosultsága a fehérvári FM 94,5 MHz-re 2019-ben lejár, a Médiatanács jelenlegi összetétele mellett pedig nem lehettek benne biztosak, hogy a jogosultságukat a Médiatanáccsal hosszú ideje tartó állóháború közepette a testület 5 évvel meghosszabbítja, a vevő jó feltételeket kínált, így pedig előremenekülhettek.

A Fehérvár Rádió tulajdonosváltásával kapcsolatos információt kedden reggel Radetzky András is megerősítette a 24.hu-nak, de azt mondta, a döntésnek nincs köze ahhoz, hogy 2019-ben le fog járni a fehérvári frekvenciajogosultság.

Mi azzal számoltunk, hogy a Médiatanács 2019-ben 5 évvel meg fogja hosszabbítani a jogosultságunkat, hiszen semmi olyan nem történt az elmúlt időszakban, ami ennek ellenkezőjére mutatott volna. Sem súlyos bírságunk nem volt, sem ismételt jogsértést nem követtünk el, ami kizáró ok lenne a hosszabbítás szempontjából. Egyszerűen arról van szó, hogy kaptunk egy megfelelő ajánlatot egy szakmai befektetőtől, aki komoly garanciákat vállalt. Kizárólag ilyen feltételekkel voltam hajlandó egyáltalán a tárgyalóasztalhoz ülni.

Radetzky magyarázatként azt mondta, egy ideje már fontolgatta, hogy inkább más vállalkozásaira koncentrál, és megválik a rádiótól.

Az elmúlt időszakban több ajánlatot is kaptunk a Fehérvár Rádió megvásárlásárára, de most találkoztunk az első olyan szakmai befektetővel, akit egyrészt hosszú évek, talán 15 éve ismerek, és aki olyan szakmai befektető, aki garanciát vállalt arra, hogy a Fehérvár Rádió márka megmarad, ahogy megmarad az eddigi csapat és a rádió is a mostani formájában. Ez nekem nagyon fontos szempont volt, hiszen mégiscsak 24 évet töltöttem itt el, és a rádiót a saját gyermekemnek tekintem.

Radetzky azt mondta, a vásárló által nyújtott garanciának köszönhetően a hallgatók és a hirdetők a Fehérvár Rádió tulajdonosi változásából semmit sem fognak észrevenni, mert ez egy cégbírósági bejegyzésen kívül nem jelent más változást, maradnak a megszokott műsorok, az eddigi stáb, marad a név, és a műsorkészítés helyszíne is változatlan.

Radetzky hozzátette, a jövőben más vállalkozásaira kíván koncentrálni.

Ezenkívül van még két másik életem is, az egyik a Katolikus Rádióhoz köt, ahol vezérigazgató-helyettesként folytatni szeretném a rádió hálózatának kiterjesztését Kelet-Magyarország irányában. Ez nagyon nagy feladat, ami frekvenciapályázatok elkészítésével jár majd. Részben erre szeretnék koncentrálni, részben pedig arra, hogy az egyetemi feladataim száma is megnövekedett.

Fehérváron marad a Fehérvár Rádió, de Velencén jöhet a Rádió 1

A tulajdonosváltás várhatóan érinteni fogja a Velence Meleg-hegy FM 90,4 MHz frekvenciát is, ami miatt korábban a Fehérvár Rádió pereskedett a Médiatanáccsal. A frekvenciára vonatkozó médiatanácsi pályázaton a Fehérvár Rádió is indult az Andy Vajna közeli, Belénessy Csaba nevén lévő és a Rádió 1-el összekapcsolódni kívánó B&T Kft. ellenében. A frekvenciapályázat körül pereskedés azért alakult ki, mert a Médiatanács még tavaly annak ellenére a B&T Kft.-t hozta ki győztesnek, hogy súlyos hibákat tartalmazott a cég pályázata. A Fehérvár Rádió meg is nyerte a pert, ami után arra számított, hogy végre megkapja a frekvenciát, de hiába, mert a Médiatanács nem kötött szerződést a fehérváriakkal, és újabb esélyt adott a B&T Kft.-nek. A Médiatanács a most bekövetkezett tulajdonosváltozás miatt azonban várhatóan kizárja a per után újraindított eljárásból a Fehérvár Rádiót. Egy tulajdonos- vagy egy ügyvezetőváltás ugyanis a pályázati eljárás időtartama alatt alaki, formai kizárási oknak minősül, a pályázat ilyen változtatást nem enged meg. Ha megtörténik a kizárás, a Fejér-megyei Velencén és térségében várhatóan a Rádió 1 szól majd, a B&T Kft. ugyanis egyedüli pályázóként marad a pályázati eljárásban, ők pedig a Rádió 1 hálózattal kívánnak összekapcsolódni.

A Fehérvár Rádiót az Inspira Media Research legutóbbi, márciusban publikált adatai alapján a helyi (18 és 59 év közötti) rádióhallgatók 36,4 százaléka választotta, ami kétszer akkora hallgatótábort jelentett, mint a Fehérváron akkor még elérhető (azóta már elnémult) Rádió 1 közönségtábora volt a városban. Arról egyelőre nincs hír, hogy az országos kereskedelmi rádió, a szintén kormányközeli Retro Rádió elindulása milyen hatással volt a fehérvári rádióhallgatási szokásokra, illetve ez hogyan rendezte át a piacot.

InfoRádió
Búcsúzik az InfoRádió műsorvezetője
Hlavay Richárd 10 éven át vezette és szerkesztette az Arénát. A hírrádiónál 16 évet töltött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik