Média
Fehérvár Rádió

Felvásárolták a Fehérvár Rádiót

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2018. 07. 03. 10:48

Az új tulajdonos Andy Vajna és a Rádió 1 közvetlen közeléből érkezett, de az ígéret szerint marad a Fehérvár Rádió név és a megszokott műsorok. A tulajdonosváltás ugyanakkor érint egy velencei rádiós frekvenciát is, ahol várhatóan Rádió 1 szól majd.

A 24.hu megerősítést nyert értesülése szerint tulajdonost váltott Székesfehérvár piacvezető kereskedelmi rádiója, a Fehérvár Rádió. A közel 24 éve működő rádiót üzemeltető kft. új tulajdonosa a mindössze néhány hete létrehozott PureDigital Kft. Ennek a kft.-nek az a Paál Ákos a tulajdonosa és ügyvezetője, aki egyébként az Andy Vajna kormánybiztos tulajdonolta Rádió 1-nek is műszaki vezetője. A tulajdonosváltás jelenleg bejegyzés alatt van a cégbíróságon, ahol az is látszik, hogy Lázár-Papp Klaudiát, a Fehérvár Rádió eddigi ügyvezetőjét a pozícióból visszahívták, a feladatait Paál Ákos vette át. Úgy tudjuk, Lázár-Papp Klaudia azonban marad a cégnél szakmai vezető ezután is.

A Fehérvár Rádiót Radetzky András a ma már 72 éves édesapjával, Radetzky Jenővel, a Fejér megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökével közösen alapította és működtette az elmúlt 24 évben. Radetzkyék az elmúlt időszakban több fronton is szembe találták magukat a Nemzeti Együttműködés Rendszerével: egyrészt Velencén, ahol a Fehérvár Rádió pereskedni volt kénytelen a Médiatanáccsal, másrészt Radetzky Jenő az általa vezetett kamarával a Mészáros Lőrinc tulajdonolta Mediaworks kiadóval került konfliktusba, mivel a Mediaworks érvényes szerződés ellenére nem nyomtatta ki a kamara hivatalos újságját. (A történtek miatt a kamara 10 millió forint nagyságrendű kártérítési pert helyezett kilátásba a Mediaworks kiadóval szemben. Valószínűleg ez az ügy is hozzájárult ahhoz, hogy nemrég a Mediaworks menesztette Kázmér Juditot, a Mediaworks pr és marketing igazgatóját, a Pannon Lapok Társasága volt ügyvezetőjét, amire rá is kérdeztünk a Mediaworks sajtóosztályán, de nem válaszoltak.)

Logikus lépés Radetzkyék részéről

Mivel Radetzkyék mindkét esetben – a Médiatanács és a Mediaworks ellenében is – felvették a kesztyűt, első hallásra talán meglepő lehet, hogy a rádiójukat mégis eladták egy kormányközeli vevőnek. Ám logikus üzleti lépésnek tűnik, hiszen a Fehérvár Rádió jelenlegi 7 éves médiaszolgáltatási jogosultsága a fehérvári FM 94,5 MHz-re 2019-ben lejár, a Médiatanács jelenlegi összetétele mellett pedig nem lehettek benne biztosak, hogy a jogosultságukat a Médiatanáccsal hosszú ideje tartó állóháború közepette a testület 5 évvel meghosszabbítja, a vevő jó feltételeket kínált, így pedig előremenekülhettek.

A Fehérvár Rádió tulajdonosváltásával kapcsolatos információt kedden reggel Radetzky András is megerősítette a 24.hu-nak, de azt mondta, a döntésnek nincs köze ahhoz, hogy 2019-ben le fog járni a fehérvári frekvenciajogosultság.

Mi azzal számoltunk, hogy a Médiatanács 2019-ben 5 évvel meg fogja hosszabbítani a jogosultságunkat, hiszen semmi olyan nem történt az elmúlt időszakban, ami ennek ellenkezőjére mutatott volna. Sem súlyos bírságunk nem volt, sem ismételt jogsértést nem követtünk el, ami kizáró ok lenne a hosszabbítás szempontjából. Egyszerűen arról van szó, hogy kaptunk egy megfelelő ajánlatot egy szakmai befektetőtől, aki komoly garanciákat vállalt. Kizárólag ilyen feltételekkel voltam hajlandó egyáltalán a tárgyalóasztalhoz ülni.

Radetzky magyarázatként azt mondta, egy ideje már fontolgatta, hogy inkább más vállalkozásaira koncentrál, és megválik a rádiótól.

Az elmúlt időszakban több ajánlatot is kaptunk a Fehérvár Rádió megvásárlásárára, de most találkoztunk az első olyan szakmai befektetővel, akit egyrészt hosszú évek, talán 15 éve ismerek, és aki olyan szakmai befektető, aki garanciát vállalt arra, hogy a Fehérvár Rádió márka megmarad, ahogy megmarad az eddigi csapat és a rádió is a mostani formájában. Ez nekem nagyon fontos szempont volt, hiszen mégiscsak 24 évet töltöttem itt el, és a rádiót a saját gyermekemnek tekintem.

Radetzky azt mondta, a vásárló által nyújtott garanciának köszönhetően a hallgatók és a hirdetők a Fehérvár Rádió tulajdonosi változásából semmit sem fognak észrevenni, mert ez egy cégbírósági bejegyzésen kívül nem jelent más változást, maradnak a megszokott műsorok, az eddigi stáb, marad a név, és a műsorkészítés helyszíne is változatlan.

Radetzky hozzátette, a jövőben más vállalkozásaira kíván koncentrálni.

Ezenkívül van még két másik életem is, az egyik a Katolikus Rádióhoz köt, ahol vezérigazgató-helyettesként folytatni szeretném a rádió hálózatának kiterjesztését Kelet-Magyarország irányában. Ez nagyon nagy feladat, ami frekvenciapályázatok elkészítésével jár majd. Részben erre szeretnék koncentrálni, részben pedig arra, hogy az egyetemi feladataim száma is megnövekedett.

Fehérváron marad a Fehérvár Rádió, de Velencén jöhet a Rádió 1

A tulajdonosváltás várhatóan érinteni fogja a Velence Meleg-hegy FM 90,4 MHz frekvenciát is, ami miatt korábban a Fehérvár Rádió pereskedett a Médiatanáccsal. A frekvenciára vonatkozó médiatanácsi pályázaton a Fehérvár Rádió is indult az Andy Vajna közeli, Belénessy Csaba nevén lévő és a Rádió 1-el összekapcsolódni kívánó B&T Kft. ellenében. A frekvenciapályázat körül pereskedés azért alakult ki, mert a Médiatanács még tavaly annak ellenére a B&T Kft.-t hozta ki győztesnek, hogy súlyos hibákat tartalmazott a cég pályázata. A Fehérvár Rádió meg is nyerte a pert, ami után arra számított, hogy végre megkapja a frekvenciát, de hiába, mert a Médiatanács nem kötött szerződést a fehérváriakkal, és újabb esélyt adott a B&T Kft.-nek. A Médiatanács a most bekövetkezett tulajdonosváltozás miatt azonban várhatóan kizárja a per után újraindított eljárásból a Fehérvár Rádiót. Egy tulajdonos- vagy egy ügyvezetőváltás ugyanis a pályázati eljárás időtartama alatt alaki, formai kizárási oknak minősül, a pályázat ilyen változtatást nem enged meg. Ha megtörténik a kizárás, a Fejér-megyei Velencén és térségében várhatóan a Rádió 1 szól majd, a B&T Kft. ugyanis egyedüli pályázóként marad a pályázati eljárásban, ők pedig a Rádió 1 hálózattal kívánnak összekapcsolódni.

A Fehérvár Rádiót az Inspira Media Research legutóbbi, márciusban publikált adatai alapján a helyi (18 és 59 év közötti) rádióhallgatók 36,4 százaléka választotta, ami kétszer akkora hallgatótábort jelentett, mint a Fehérváron akkor még elérhető (azóta már elnémult) Rádió 1 közönségtábora volt a városban. Arról egyelőre nincs hír, hogy az országos kereskedelmi rádió, a szintén kormányközeli Retro Rádió elindulása milyen hatással volt a fehérvári rádióhallgatási szokásokra, illetve ez hogyan rendezte át a piacot.

InfoRádió
Búcsúzik az InfoRádió műsorvezetője
Hlavay Richárd 10 éven át vezette és szerkesztette az Arénát. A hírrádiónál 16 évet töltött.
Szalay Dániel korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nikola Gruevski, Macedonia's prime minister, speaks during the 10th Bloomberg BusinessWeek European Leadership Forum, in London, U.K., on Tuesday, Nov. 23, 2010. The one day conference brings together key speakers from Government, Finance and International companies at City Hall, in London. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.