Média
rádió1

Lekapcsolták a Rádió 1-et két városban

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2018. 05. 30. 11:00

Korábban a témában:

A 24.hu értesülése szerint máris elnémult Székesfehérváron és Mosonmagyaróváron a Rádió 1, mely Mosonmagyaróváron az FM 99,7 MHz-en, Székesfehérváron az FM 103,8 MHz-en volt fogható. A rádió elnémításának magyarázata az, hogy a két városban eddig egy Hold Reklám Kft. nevű cég továbbította a Rádió 1 műsorait, többek között a Sebestyén Balázs, Rákóczi Feri és Vadon Jani által készített Balázsék című műsort is, ám mivel a Rádió 1 -hez hasonlóan ugyancsak kormányközelinek nevezhető Hold Reklám Kft. nemrég megnyerte az országos kereskedelmi rádiós pályázatot, a Hold nem használhatja tovább a két említett helyi rádiós frekvenciáját. A Médiatörvény ugyanis kimondja, hogy egy pályázónak nem lehet egyszerre helyi és országos hullámsávja.

Bár Sebestyén Balázs nem hisz a webrádiózás sikerében, a Balázsék című műsor már csak weben érhető el Székesfehérváron. Fotó: Facebook

Később még visszatérhet Fehérvárra a Rádió 1

Ahhoz tehát, hogy a kormányközeli Hold Reklám Kft. – mely POP FM néven pályázott a Class FM-től 2016 novemberében elvett frekvenciára – elindíthassa rádióját országos vételkörzettel, a Rádió 1 több mint 30 frekvenciából álló vételkörzete ezzel a két várossal most lecsökken. (Más városokat a fejlemény nem érint, mivel másutt nem a Hold Reklám Kft.-n keresztül szól a Rádió 1.) Bár Székesfehérvár 2012 után ezzel most másodjára, 2018-ban is Rádió 1 nélkül marad egy időre, úgy tudjuk, a Rádió 1 később még újra megjelenhet a Fejér megyei nagyvárosban, csak immáron nem a Hold Reklám Kft. partnereként, hanem Andy Vajna ügyvédjeinek cégén, az LB Rádió Kft.-n keresztül. Az ügy azonban egyelőre megakadt a Kúrián, mely tavaly decemberben ideiglenes bírói intézkedéssel felfüggesztette a fehérvári rádiós pályázatot, mivel elfogadta egy másik kormányközeli pályázó, a Regionális Rádió Kft. ezzel kapcsolatos kérelmét. A Regionális Rádió Kft. szerint törvénytelenül járt el a Médiatanács a fehérvári rádiós pályázat során, amikor az LB Rádiót hozta ki győztesnek, az LB Rádió pályázata ugyanis szerintük hibás.

Amíg a Kúria nem bírálja el a pályázatot érdemben, a fehérváriak most csak webrádióval foghatják be a Balázsék című műsort. A mosonmagyaróváriak viszont, ha megfelelő rádiós antennájuk és szerencséjük van, egy közeli, a térségbe átnyúlóan sugárzó másik Rádió 1-et is elérhetnek.Vajnához és Mészároshoz is kötődik a tervezett országos rádió

A Hold Reklám Kft.-nek az országos kereskedelmi rádiós pályázaton való elindulás előttig Andy Vajna volt a tulajdonosa, de még a pályázati anyagok beadása előtt átírták a céget Bakai Mátyás nevére. Bakai azt megelőzően a Vajna tulajdonában lévő Rádió 1-et működtető Radio Plus Kft.-nek volt a társügyvezetője Vajna mellett, egyébként Bakai Vajna egyik barátjaként is ismert.

Van egy másik személyi kapcsolódás is: a Hold Reklám Kft. a Class FM egykori országos frekvenciájára kiírt rádiós pályázaton a Mészáros Lőrinc volt felcsúti polgármester által felvásárolt MKB Banktól kapott hitelt.

A Hold Reklám Kft.-t múlt hét kedden nyilvánította hivatalosan is győztesnek a Médiatanács az országos kereskedelmi rádiós pályázaton. A frekvenciapályázatra a 2016 novemberében webre szorult Class FM tulajdonosa, az Advenio Zrt. is beadott pályázati anyagot, de a Médiatanács szerint a pályázata formai hibát tartalmazott, ezért már a pályázat elején kizárta a testület a céget. Így a Hold Reklám Kft. valódi verseny nélkül jut hozzá a kereskedelmi és politikai szempontból is értékes frekvenciához, mely alkalmas lehet Orbán Viktor médiarendszerének további bővítésére és további állami reklámpénzek lehívására is.

A Hold Reklám Kft.-nek 120 napja van rá, hogy elindítsa az országos hullámsávján a sugárzást.

A 24.hu egyébként kezdeményezte, hogy a Médiatanács mutassa meg a lezárt országos frekvenciapályázatra beérkezett pályázati dokumentumokat, ugyanis korábban a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatala, valamint a bíróság is kimondta, hogy a frekvenciapályázatok nyilvánossága nem korlátozható törvényesen. A Médiatanács azonban egyelőre nem tett eleget az egy héttel ezelőtti kérésnek, türelmünket kérték.

A Class FM a mai napig perben áll a Médiatanáccsal az egykori frekvenciájáért, a grémium a per végét ki nem várva írta ki a pályázatot, és állapított meg győztest.

Sebestyén Balázs miatt nyert a Class FM ellen a Médiatanács
A ma már a konkurenciánál dolgozó rádiós vezette Morning Show egyetlen jogsértése miatt jogszerű volt a Class FM-től elvenni a frekvenciáját. A cég fellebbezést fontolgat a mai ítélet ellen, bár a frekvenciát épp birtokba veszi egy kormányközeli vállalkozás.
rádió
Mészáros Lőrincék cége is vitatja az állami hallgatottságmérés hitelességét
Az RSH szerint a médiahatóság által finanszírozott kutatás egyértelműen hibás adatokat hozott ki. Szakértőik újabb anomáliákat említenek a 24.hu által már feltárt problémák mellé.
Szalay Dániel korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Demonstrators hold flags of Europe and of Romania as they protest in the front of the Romanian Parliament in Bucharest March 6, 2018.
Hundreds of demonstrators from around the country staged a rally following a nation wide mobilisation on social media to protest against the corruption and against PSD, the ruling Social Democrat Party. Romania's justice minister launched a procedure to sack the popular and internationally respected head of the anti-corruption investigation body. As chief prosecutor in the DNA anti-corruption body, Laura Codruta Kovesi has helped bring a raft of corrupt officials to justice in recent years in one of the EU's most graft-ridden countries. / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.