Média
Budapest, 2010. június 17.
Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztő-lapigazgatója beszédet mond a Heti Válasz és a Magyarok a piacon Klub közös konferenciáján a Lánchíd Palotában.
MTI Fotó: Kovács Attila

A Fidesz hozta létre és a Fidesz tette tönkre? Így rogyott meg a csődeljárás alá került Heti Válasz

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2018. 06. 06. 14:14

Korábban a témában:

Mint nemrég megírtuk, megszűnik a Heti Válasz, amely holnap, csütörtökön jelenik meg utoljára, a kiadó kft. pedig csődeljárásba menekül. A kiadó tárgyalásai ugyanis megakadtak azzal a magyar gyökerű, republikánus amerikai üzletemberrel, aki a választások után a Heti Válasz megvásárlását fontolgatta, de a hír szerint rádöbbent, hogy a kormányzati bojkottal veszteségessé vált lap nem fordítható termőre ilyen erős politikai ellenszélben, az eddigi tulajdonos – konkrétan Simicska Lajos – pedig nem volt meggyőzhető, hogy tartsa fenn továbbra is a lapot. Borókai Gábor, az ügyvezető-főszerkesztő még reménykedik a lap túlélésében: azért kérték a csődeljárást, hátha ez alatt még rendeződhet a helyzet.

De vajon mekkora veszteségei is voltak a kiadónak, illetve mekkora volt a lap példányszáma, illetve hogyan jutott idáig a hetilap, amelyet gyakorlatilag az első Orbán-kormány hozott létre, közpénzből?

Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Közpénzből indult a lap 17 éve

A hetilap története egészen az első, 1998-ban létrejött Orbán-kormány megalakulásáig nyúlik vissza, amikor a Fidesz – kihasználva, hogy jelentős közpénzek felett diszponálhat – saját médiahátországot kezdett építeni. Ezt a médiaegyensúly politikájaként emlegették akkoriban. Az első Orbán-kormány ezután 100 millió forintos kezdőtőkével létrehozta a Természet- és Társadalombarát Fejlődésért Közalapítványt (TTFK), ennek volt a fő feladata egy új politikai hetilap létrehozása. A közalapítvány alapította meg azután a Heti Választ, amely 2001 áprilisában, azaz egy évvel a választások előtt jelent meg először. Az Orbán-kormány az alapítványba a HVG akkori cikke szerint 2002-ig 2 milliárd forint közpénzt pumpált bele.

A hetilapot az a Borókai Gábor főszerkesztette és ügyvezette 2006-tól mostanáig, aki az első Orbán-kormány alatt hosszú ideig kormányszóvivőként a miniszterelnök bizalmi embere volt. Borókai azonban mostanra igencsak eltávolodott Orbántól – vagy inkább Orbán távolodott el az egykori értékektől? A kettejük világképe közötti növekvő távolságra utaltak Borókainak a tavalyi Media Hungary konferencián, több más médiavezető társágában tett kijelentései is.

Budapest, 2013. május 30.
Orbán Viktor miniszterelnök beszél a Századvég Alapítvány, a Széll Kálmán Alapítvány és a Heti Válasz Kiadó A magyar modell az átalakuló Európában címû közös konferenciáján, a budapesti Larus Rendezvényközpontban 2013. május 30-án. Balra Borókai Gábor, a Heti Válasz fõszerkesztõje.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor miniszterelnök beszél a Századvég Alapítvány, a Széll Kálmán Alapítvány és a Heti Válasz Kiadó A magyar modell az átalakuló Európában című közös konferenciáján, a budapesti Larus Rendezvényközpontban Balra Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A G-nap után fordulat volt a cég gazdálkodásában

Ami a cég veszteségeit illeti, sajnos a tavalyi pénzügyi adatait hiába keressük az Igazságügyi Minisztérium céginformációs rendszerében, a Heti Válasz Kft. ugyanis nem töltötte fel a beszámolóját a május végi határidő óta sem. Az viszont látszik, hogy a vállalat 2013-ban még 1 milliárd forint körüli nettó árbevételt tudott elérni, miközben 49,4 millió forint nyeresége volt, ám 2016-ra ez az árbevétel igencsak összement, egészen konkrétan megfeleződött: 583 millió forint forgalma volt a cégnek, ami mellé ekkor már 113 millió forint veszteség is társult. A cég 2015-ben, a G-nap – azaz Simicska Lajos és Orbán Viktor barátságának megszakadása – évében még nem állt olyan nagyon rosszul, hiszen a hirtelen életbe lépett állami bojkott ellenére is 878 millió forint árbevétele és 17,6 millió forint nyeresége volt, valószínűleg a korábban megkötött szerződéseknek köszönhetően.

Tihany, 2010. november 23.
Borókai Gábor, a Heti Válasz című hetilap főszerkesztője beszél a Korrektúra 2010 című médiakonferencián, a Club Tihany Hotel- és Konferencia Központban
MTI Fotó: Kovács Tamás
Borókai Gábor: Én csak egy tisztességes lapot szerettem volna csinálni
A Heti Válasz főszerkesztője ma bejelentette: holnap jelenik meg a Simicska Lajos tulajdonában lévő lap utolsó nyomtatott száma. Villáminterjú.

A lap értékesített példányszáma a Magyar Terjesztés-ellenőrzési Szövetség (MATESZ) adatai alapján 2018 első negyedévében 10 368 volt, ami azt jelenti, hogy 20 ezres nyomott példányainak közel fele remittendaként visszakerült a kiadóhoz. A 2015-ös G-naphoz képest egyébként közel 4 ezerrel kevesebb példány fogyott a lapból, hiszen 2015 első negyedévében a MATESZ 13 970 értékesített példányszámot mért. A lapot egyébként 2015-ben még 24 ezer példányban nyomták. 2013 negyedik negyedévében még 25 ezer példányt nyomtak a lapból és 14 886 fogyott el belőle átlagosan.

Arról, hogy a Heti Válasz komoly bajban van, egy ideje már hallani lehetett. Már a választások előtt azt rebesgették, hogy a lap jövője bizonytalanná vált, forrásaink még azt is tudni vélték, hogy Schmidt Mária, a Figyelő hetilapot a fiával, az LMP-s Ungár Péterrel közösen tulajdonló kormánybiztos is bejelentkezett vevőjelöltként, de ezt a kiadó munkatársai nem fogadták volna örömmel, mivel attól tartottak, a kormánybiztos-médiavállalkozó a Heti Válaszból is fideszes propagandakiadványt csinál, hasonlóan a Figyelőhöz.

Budapest, 2017. április 9.
Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum fõigazgatója beszédet mond a holokauszt emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen Budapesten, a Terror Háza Múzeumnál 2017. április 9-én. Az eseményen Bernovits Vilma vértanú hitoktatóra emlékeztek, akit a nyilasok 1944. december 27-én a jeges Dunába lõttek Budapesten.
MTI Fotó: Marjai János
Schmidt Mária
Fotó: Marjai János / MTI

Hogy a mostani lépés nem váratlan, azt jól mutatja az is, hogy amikor az április 8-i országgyűlési választást követően bezárt a szintén Simicska-porfólióba tartozó Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió szerkesztősége, Borókai nyilatkozott is róla, hogy elég rossz a helyzetük, de akkor még optimistábbnak tűnt, hogy a tárgyalásaik a befektetőtalálásra sikeresek lehetnek.

A Heti Válasz Lapkiadó Kft.-nek Simicska Lajos mellett Nyerges Zsolt volt a tulajdonosa. Nyerges az Infocenter.hu Média Zrt.-n keresztül, Simicska a Mahiron, illetve a Mahirt tulajdonló B-reklámon keresztül rendelkezett tulajdonrésszel.

Úgy tudjuk, korábban a 168 Óra 100 százalékos és a Klubrádió Zrt. kisebbségi tulajdonosa, a Brit Media Kft. is érdeklődött a lap iránt, de idén áprilisban a brit médiás ügyekre rálátó forrásaink már arról beszéltek, nem veszik meg a lapot.

Az Antenna Hungária egyik adóállomásának részlete. MTI Fotó: Rosta Tibor
Botrányos körülmények között indul az új országos kormányközeli rádió
A Médiatanács már azelőtt aláírta a kormányközeli, napokon belül elinduló POP FM/Retro Rádió médiaszolgáltatási szerződését, hogy a frekvenciára szintén pályázó Class FM fellebbezéseit a bíróság elbírálhatta volna.

Kiemelt kép: Kovács Attila / MTI

Szalay Dániel korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Demonstrators hold flags of Europe and of Romania as they protest in the front of the Romanian Parliament in Bucharest March 6, 2018.
Hundreds of demonstrators from around the country staged a rally following a nation wide mobilisation on social media to protest against the corruption and against PSD, the ruling Social Democrat Party. Romania's justice minister launched a procedure to sack the popular and internationally respected head of the anti-corruption investigation body. As chief prosecutor in the DNA anti-corruption body, Laura Codruta Kovesi has helped bring a raft of corrupt officials to justice in recent years in one of the EU's most graft-ridden countries. / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.