Belföld

A csütörtöki lesz az utolsó Heti Válasz

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 06. 06. 11:33

Borókai Gábor tudatta, a hetilap már G-nap óta nehéz helyzetben volt.

A főszerkesztő azt írta, visszakozott az a magyar gyökerű, republikánus amerikai üzletember, aki a választások után a Heti Válasz megvásárlását fontolgatta. Rádöbbent, a kormányzati bojkottal veszteségessé tett lap

nem fordítható termőre az erős politikai ellenszélben. A kétharmados erő ugyanis nyilvánvalóvá tette, hogy a kívánt környezetet nem adja meg akárkiknek.

Előbb a kormányzati üzenetekből gyorsan értő itthoni vállalkozások fordultak le a tárgyalásokról, majd a külföldi kapcsolatunk menedzselte amerikai is. A régi tulajdonos már nem tudott/akart finanszírozni bennünket, az új meg nem érkezhetett meg.

A kiadó csődeljárást kezdeményezett a tulajdonosoknál, hogy legyen idő a gazdasági helyzet rendezésére – közölte Borókai Gábor.

A hetilap – a helyzet rendeződéséig –  június 7-én jelenik meg utoljára nyomtatásban. A jövő héttől csak elektronikus formában lesz  elérhető a Digitalstand.hu-n.

Borókai András szerint nem kérdés, hogy a Heti Válasz az úgynevezett G-nap (2015. február) után szorult helyzetbe került.

 

Budapest, 2011. november 29.
Tarlós István főpolgármester (j) hallgatja Borókai Gábor, a Heti Válasz című hetilap főszerkesztőjének előadását a Heti Válasz Budapest új dimenziói című konferenciáján az Újvárosháza dísztermében.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Borókai Gábor
Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Simicska Lajost próbálták meggyőzni, hogy adja el a lapot, de ő erre nemet mondott, annyit ígért, hogy politikai elképzeléseit nem érvényesíti nálunk.

S aki olvasott bennünket, tudja, hogy a Heti Válasz és a Jobbik viszonya nem változott. A szerkesztőség ragaszkodott a polgári értékekhez, korábbi önmagához, és erőfeszítéseit mindaddig siker kísérte, amíg a kormány nem zárta le az „együttműködés” minden formáját.

Borókai Gábor felidézte, hogy a 2007 és 2015 között nyereséges újság a G-nap után 20 százalékot veszített vásárlóközönségéből, 82 százalékot a hirdetési bevételeiből, így egyre levegőtlenebb, szűkebb térben állították elő a lapot.

A tulajdonos választások utáni kivonulása és az eladási kísérletek kudarca vezetett el az öncsőd kezdeményezéséig.

Borókai bízik abban, hogy a három hónap esélyt ad a gazdasági háttér stabilizálására, amihez a második negyedévben a heti lapeladások 10 százalékos növekedése és a Digitalstand nevű vállalkozás jó alapot jelent.

A Heti Válasz újraéledhet, meglehet, nem rajtunk múló tartalommal.

Borókai Gábor megköszönte az összes kritikát, jó szót, a folytatáshoz pedig olyan jó országot kívánt barátaiknak, mint ellenségeiknek, jelezve, hitük, hogy egyszer még lesz ilyen, töretlen.

A főszerkesztő már néhány órával azután, hogy megjelent a hír, megszűnik a Magyar Nemzet, elnémul a Lánchíd Rádió,  közleményt adott ki, akkor jelezte, a Heti Válasz sorsa is bizonytalan, a közéleti hetilap jövője azon múlik, találnak-e rá befektetőt.

Kiemelt kép: Csanádi Márton / 24.hu

Tusnádfürdő, 2013. július 26.
Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője a Szólásszabadság és érték a médiában című előadáson a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2013. július 26-án.
MTI Fotó: Beliczay László
Veszélyben a Heti Válasz is, megszólalt Borókai Gábor
Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztő-lapigazgatója, Orbán Viktor egykori kormányszóvivője a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió bezárásáról szóló mai híreket követően a Heti Válasz helyzetéről adott ki közleményt.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.