Média

Simicska Lajos szankcióra számíthat

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2018. 06. 04. 20:00

Korábban a témában:

A 24.hu információi szerint eljárást indított a médiatörvény vélt megsértésére hivatkozva a választások óta takaréklángon üzemelő, már csak magyar zenéket sugárzó, Simicska Lajos tulajdonában lévő Lánchíd Rádió médiaszolgáltatója, a Lánchíd Rádió Kft. ellen a múlt heti ülésén a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa.Az eljárás végén a szankció akár komoly bírság is lehet, különös tekintettel arra, hogy a mulasztás több frekvencián is megvalósulhatott. Az eljárás később jó alapot teremthet ahhoz is, hogy a grémium elvehesse a médiaszolgáltató értékes vidéki frekvenciáit.

A múlt heti médiatanácsi ülésen szereplő napirendi pontról a médiahatóság által kiadott heti sajtóanyag hallgatott, de az ilyesmi mostanában egyre kevésbé szokatlan a médiahatóságnál, ugyanis rendszeresen előfordul, hogy nem számolnak be egy-egy fontos döntésükről, amit ilyenkor utóbb azzal magyaráznak az NMHH-nál, hogy az adott lépés bizonyára nem érdekes, és majd utólag felkerülnek a jegyzőkönyvek a honlapra. (A valóság azonban az, hogy egy-egy jegyzőkönyv feltöltésével a hatóság nem ritkán heteket is vár, amikorra már aktualitását veszti az ügy, így a sajtón keresztül a nyilvánosság azután egyáltalán nem értesül fontos fejleményekről.)

dav
Nevet vált és már indul is az új országos kormányközeli rádió
A Class FM hiába megy újra bíróságra: jön a kormányközeli cég Retro Rádiója és a Magyar FM.

Nem készülnek el a vállalt műsorok

A Lánchíd Rádió ellen az eljárás azért indult, mivel a budapesti és vidéki frekvenciáin a médiaszolgáltató nem tesz eleget a médiatanácsi pályázatában, illetve a hatósági szerződésében lévő, a műsorszerkezetre vonatkozó vállalásoknak. Magyarán nincsenek tájékoztató, közszolgálati műsorai, hírek sincsenek, csak zene szól nap mint nap. Ez pedig a Médiatörvénnyel is ellentétes. Az eljárás tárgyát egyelőre a május 7. és május 13. közötti időszak képezi. A Lánchíd Rádió szerkesztőségét április 11-én, három nappal az országgyűlési választásokat követően bocsátotta el a médiaszolgáltató. Ekkor még úgy volt, hogy teljesen megszűnik a rádió, az azonban nem némult el teljesen, azóta főleg magyar zenéket játszik, leginkább a régi MR2 Petőfi zenei vonalát követve. (Az adás az interneten is fogható ide kattintva.)

A Lánchíd Rádiót azért nem némította el a médiaszolgáltató teljesen, mert mint a 24.hu korábban megírta, a médiahatóság bírságot szabhatott volna ki, ha a médiaszolgáltató úgy dönt, nem sugároz adást, ráadásul abban az esetben a Médiatanács jóval gyorsabban visszavehette volna tőle a frekvenciákat, azok pedig hamar a Fidesz szolgálatába lettek volna állíthatók, a barátságát Orbán Viktorral 2015-ben látványosan megszakító Simicska Lajos pedig ezt nyilvánvalóan nem szerette volna.

Bár a Lánchíd Rádió budapesti frekvenciájára vonatkozó, 2006-ban kötött hétéves, majd annak lejáratakor öt évvel meghosszabbított médiaszolgáltatási jogosultság idén ősszel teljesen lejár, és a fővárosi frekvenciát várhatóan megpályáztatja a Médiatanács, a Lánchíd Rádió vidéki frekvenciái még elég értékesnek tűnnek, mivel ezekre a jogosultság csak később jár le. Ha valakinek eladná Simicska a Lánchíd Rádió Kft.-t, ezeket a hullámsávokat tovább használhatná a vásárló.

A Lánchíd Rádió az alábbi városokban rendelkezik jelenleg frekvenciával:

 • Kaposvár
 • Keszthely
 • Szigetvár
 • Székesfehérvár
 • Tatabánya
 • Zalaegerszeg
 • Dunaújváros
 • Pécs
 • Szeged
 • Balatonfüred
 • Siklós
 • Budapest

Korábban egy pletyka is elterjedt, hogy a Katolikus Rádió esetleg átvenné a Lánchíd Rádió egy-egy frekvenciáját azokon a területeken, ahol előbbi rádió jelenleg még nincs jelen, de Radetzky András, a Katolikus Rádió vezérigazgató-helyettese cáfolta az információt a 24.hu-nak, mondván a pletykának csak annyi volt az alapja, hogy valakivel ő informális beszélgetést folytatott arról, hogy esetleg meg kellene vizsgálni a kérdést az egyházi rádió terjeszkedése érdekében, de hozzátette, biztos, hogy ezt a gondolkodást nem fogják tettek követni a Katolikus Rádió részéről.

Budapest, 2007. március 19. Gulyás Kovács Anna bemondó és Marton Adrienn műsorvezető a Lánchíd expressz című műsorban. Március 15-én kezdte meg adását a Lánchíd Rádió Budapest regionális adóként a fővárosban. 24 órás programjával a vétel körzetében élőket kívánja ellátni aktuális hírekkel, információkkal, szolgáltatásokkal, tematikus magazinokkal és zenékkel. MTI Fotó: Balaton József
Nem kerülnek a Lánchíd Rádió frekvenciái a Katolikus Rádióhoz
A Katolikus Rádió vezérigazgató-helyettese szerint nem igaz, hogy tárgyalna Simicskáékkal a Lánchíd Rádió vidéki frekvenciáinak átvételéről. A Lánchíd Rádió egyébként nem teljesen néma.

Megzuhantak Simicska rádiójának bevételei

A Lánchíd Rádió Kft. egyébként elég rosszul zárta a 2017-es pénzügyi évet. Friss, idén közzétett beszámolója alapján a vállalat árbevétele mindössze 25,6 millió forintra esett vissza a 2016-os 166 millióról. A cég 199 millió forint veszteséggel zárta 2017-et, és ezt csak tovább tetézte, hogy 2016-ban is csúnyán mínuszos volt a cég, 102 millió forint vesztesége volt. 2015-ben, a G-nap évében is veszteségesek voltak, amikor árbevételük 282 millió forintra esett vissza, adózott eredményük pedig mínusz 65 millió lett. A cég a korábbi időszakban, amikor Orbán és Simicska barátsága még rendben volt, és az állam még szívesen költötte itt az adófizetők pénzét, még 440-490 millió forint közötti árbevételt ért el.

A Kantar Hoffmann-Mediameter konzorcium tavaly október és december között – azaz még a szerkesztőség bezárása előtt, amikor műsorokat is készített a rádió – 65 ezres hallgatótábort mért országosan a Lánchíd Rádiónak. Budapesten ekkor 15 ezer hallgatójuk volt.

Klasszik Rádió
Vezetőt váltott a Klasszik Rádió
Új főszerkesztője és zenei szerkesztője is van júniustól a rádiónak.

Kiemelt kép: Simicska Lajost igazoltatják a rendőrök, miután cége hirdetőoszlopán a g betűs kifejezéssel illette Orbán Viktor miniszterelnököt.

Szalay Dániel korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LOS ANGELES, CA - JANUARY 15: Kayla Kohn, right, a 12 grade english teacher at The Accelerated Schools, a community of public charter schools in South Los Angeles joins fellow teachers as they picket outside the school on second day of the Los Angeles school teachers strike on January 15, 2019 in Los Angeles, California. (Photo by Al Seib / Los Angeles Times via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.