Média

Simicska Lajos szankcióra számíthat

A 24.hu információi szerint eljárást indított a médiatörvény vélt megsértésére hivatkozva a választások óta takaréklángon üzemelő, már csak magyar zenéket sugárzó, Simicska Lajos tulajdonában lévő Lánchíd Rádió médiaszolgáltatója, a Lánchíd Rádió Kft. ellen a múlt heti ülésén a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa.Az eljárás végén a szankció akár komoly bírság is lehet, különös tekintettel arra, hogy a mulasztás több frekvencián is megvalósulhatott. Az eljárás később jó alapot teremthet ahhoz is, hogy a grémium elvehesse a médiaszolgáltató értékes vidéki frekvenciáit.

A múlt heti médiatanácsi ülésen szereplő napirendi pontról a médiahatóság által kiadott heti sajtóanyag hallgatott, de az ilyesmi mostanában egyre kevésbé szokatlan a médiahatóságnál, ugyanis rendszeresen előfordul, hogy nem számolnak be egy-egy fontos döntésükről, amit ilyenkor utóbb azzal magyaráznak az NMHH-nál, hogy az adott lépés bizonyára nem érdekes, és majd utólag felkerülnek a jegyzőkönyvek a honlapra. (A valóság azonban az, hogy egy-egy jegyzőkönyv feltöltésével a hatóság nem ritkán heteket is vár, amikorra már aktualitását veszti az ügy, így a sajtón keresztül a nyilvánosság azután egyáltalán nem értesül fontos fejleményekről.)

Tesztsugárzás a 103,3 MHz-en. Fotó: Szalay Dániel, 24.hu
Nevet vált és már indul is az új országos kormányközeli rádió
A Class FM hiába megy újra bíróságra: jön a kormányközeli cég Retro Rádiója és a Magyar FM.

Nem készülnek el a vállalt műsorok

A Lánchíd Rádió ellen az eljárás azért indult, mivel a budapesti és vidéki frekvenciáin a médiaszolgáltató nem tesz eleget a médiatanácsi pályázatában, illetve a hatósági szerződésében lévő, a műsorszerkezetre vonatkozó vállalásoknak. Magyarán nincsenek tájékoztató, közszolgálati műsorai, hírek sincsenek, csak zene szól nap mint nap. Ez pedig a Médiatörvénnyel is ellentétes. Az eljárás tárgyát egyelőre a május 7. és május 13. közötti időszak képezi. A Lánchíd Rádió szerkesztőségét április 11-én, három nappal az országgyűlési választásokat követően bocsátotta el a médiaszolgáltató. Ekkor még úgy volt, hogy teljesen megszűnik a rádió, az azonban nem némult el teljesen, azóta főleg magyar zenéket játszik, leginkább a régi MR2 Petőfi zenei vonalát követve.

A Lánchíd Rádiót azért nem némította el a médiaszolgáltató teljesen, mert mint a 24.hu korábban megírta, a médiahatóság bírságot szabhatott volna ki, ha a médiaszolgáltató úgy dönt, nem sugároz adást, ráadásul abban az esetben a Médiatanács jóval gyorsabban visszavehette volna tőle a frekvenciákat, azok pedig hamar a Fidesz szolgálatába lettek volna állíthatók, a barátságát Orbán Viktorral 2015-ben látványosan megszakító Simicska Lajos pedig ezt nyilvánvalóan nem szerette volna.

Bár a Lánchíd Rádió budapesti frekvenciájára vonatkozó, 2006-ban kötött hétéves, majd annak lejáratakor öt évvel meghosszabbított médiaszolgáltatási jogosultság idén ősszel teljesen lejár, és a fővárosi frekvenciát várhatóan megpályáztatja a Médiatanács, a Lánchíd Rádió vidéki frekvenciái még elég értékesnek tűnnek, mivel ezekre a jogosultság csak később jár le. Ha valakinek eladná Simicska a Lánchíd Rádió Kft.-t, ezeket a hullámsávokat tovább használhatná a vásárló.

A Lánchíd Rádió az alábbi városokban rendelkezik jelenleg frekvenciával:

  • Kaposvár
  • Keszthely
  • Szigetvár
  • Székesfehérvár
  • Tatabánya
  • Zalaegerszeg
  • Dunaújváros
  • Pécs
  • Szeged
  • Balatonfüred
  • Siklós
  • Budapest

Korábban egy pletyka is elterjedt, hogy a Katolikus Rádió esetleg átvenné a Lánchíd Rádió egy-egy frekvenciáját azokon a területeken, ahol előbbi rádió jelenleg még nincs jelen, de Radetzky András, a Katolikus Rádió vezérigazgató-helyettese cáfolta az információt a 24.hu-nak, mondván a pletykának csak annyi volt az alapja, hogy valakivel ő informális beszélgetést folytatott arról, hogy esetleg meg kellene vizsgálni a kérdést az egyházi rádió terjeszkedése érdekében, de hozzátette, biztos, hogy ezt a gondolkodást nem fogják tettek követni a Katolikus Rádió részéről.

Budapest, 2007. március 19. Gulyás Kovács Anna bemondó és Marton Adrienn műsorvezető a Lánchíd expressz című műsorban. Március 15-én kezdte meg adását a Lánchíd Rádió Budapest regionális adóként a fővárosban. 24 órás programjával a vétel körzetében élőket kívánja ellátni aktuális hírekkel, információkkal, szolgáltatásokkal, tematikus magazinokkal és zenékkel. MTI Fotó: Balaton József
Nem kerülnek a Lánchíd Rádió frekvenciái a Katolikus Rádióhoz
A Katolikus Rádió vezérigazgató-helyettese szerint nem igaz, hogy tárgyalna Simicskáékkal a Lánchíd Rádió vidéki frekvenciáinak átvételéről. A Lánchíd Rádió egyébként nem teljesen néma.

Megzuhantak Simicska rádiójának bevételei

A Lánchíd Rádió Kft. egyébként elég rosszul zárta a 2017-es pénzügyi évet. Friss, idén közzétett beszámolója alapján a vállalat árbevétele mindössze 25,6 millió forintra esett vissza a 2016-os 166 millióról. A cég 199 millió forint veszteséggel zárta 2017-et, és ezt csak tovább tetézte, hogy 2016-ban is csúnyán mínuszos volt a cég, 102 millió forint vesztesége volt. 2015-ben, a G-nap évében is veszteségesek voltak, amikor árbevételük 282 millió forintra esett vissza, adózott eredményük pedig mínusz 65 millió lett. A cég a korábbi időszakban, amikor Orbán és Simicska barátsága még rendben volt, és az állam még szívesen költötte itt az adófizetők pénzét, még 440-490 millió forint közötti árbevételt ért el.

A Kantar Hoffmann-Mediameter konzorcium tavaly október és december között – azaz még a szerkesztőség bezárása előtt, amikor műsorokat is készített a rádió – 65 ezres hallgatótábort mért országosan a Lánchíd Rádiónak. Budapesten ekkor 15 ezer hallgatójuk volt.

Klasszik Rádió
Vezetőt váltott a Klasszik Rádió
Új főszerkesztője és zenei szerkesztője is van júniustól a rádiónak.

Kiemelt kép: Simicska Lajost igazoltatják a rendőrök, miután cége hirdetőoszlopán a g betűs kifejezéssel illette Orbán Viktor miniszterelnököt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik