Média

Távozik Mészáros Lőrinc kulcsfigurája az Echo TV-től

echo_tv_studio-1024x576-1024x576
echo_tv_studio-1024x576-1024x576
Felhívtuk Csík Zoltánt, az Echo TV leköszönő igazgatósági tagját, aki megerősítette a hírt, majd sejtelmesen válaszolt arra a felvetésre, hogy a médiában folytatja-e karrierjét.

Rendkívüli tanácskozást tartott pénteken a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester által 2016 végén felvásárolt Echo TV-t működtető részvénytársaság, az Echo TV Hungária Zrt. Az értekezleten bejelentették: távozik a csatorna vezetőségéből Csík Zoltán igazgatósági tag – értesült a 24.hu.

Csík a tévét tulajdonló milliárdos legközelebbi bizalmasának számít, akire fontos feladatok hárulnak a Nemzeti Együttműködés Rendszerében. Csík neve általában azokban a cégekben szokott megjelenni, amelyeket éppen Felcsútról szereznek meg. Számos cégfelvárásban segítette a már több mint 200 gazdasági társaságban érdekelt gázszerelőből lett milliárdost és köreit, Csík Zoltán Mészáros Lőrinc Talentis Groupjának vezetőségében is helyet kapott tavaly szeptemberig. Emellett Csík – főleg a Simicska Lajos és Orbán Viktor 2015 óta eldurvult háborúja óta politikailag is érdekes – veszprémi kézilabdacsapatot tulajdonló Veszprém Handball Team Zrt.-nek is oszlopos tagja igazgatósági tagként.

„Ahol feladat van, oda küldenek”

Csík Zoltánt Romániában értük utol telefonon. Azt mondta, nem igaz, hogy eltávolították volna a tévétől, de az igen, hogy távozik. Azt mondja, lemondott. Döntését azzal magyarázta, hogy új feladatot kapott:

A célfeladatot ellátó emberek oda mennek, ahová küldik őket. Olyan szolgálatteljesítők mint a katonák. Ahol feladat van, oda küldenek

– mondta. (Néhány hete a Magyar Narancs arról cikkezett, hogy Csík összeveszett Mészárossal, de ők nem tudták utolérni Csíkot.)

Az Echo TV elkészült

Arra, hogy mi lesz az új feladata, illetve a médiában marad-e, Csík azt mondta, ő már tudja, mit fog csinálni, de nem volt hajlandó elárulni ennél többet. Amikor viszont rákérdeztünk arra, igaz-e, hogy a Veszprém Handball Team Zrt. vezetőségéből is kiszorul, azt mondta, ez nem így van:

Ez teljesen téves információ. Sőt a következő megbízatás a veszprémi kézilabdával is összefügg. Nyilván, amikor a következő megbízatásomat meglátják a cégbíróságon, akkor meg fogják érteni, de addig én ezt nem szeretném jobban kommentálni. Készen van az Echo TV! A fejlesztések befejeződtek, azt gondolom, jó munkát tudtam végezni, és most már elketyeg, olyan, mint egy jó motor, beindítják és megy.

Arra, hogy megvan-e már az utódja az Echo Tv-nél, Csík így felelt:

Nem… Azért mondom, hogy meg fogják ezt érteni majd, de erről most többet nem szeretnék mondani.

Rákérdeztünk arra is, hogy Csík távozása és egy múlt heti, TV2-nél tartott értekezlet összefügghet-e, mire a távozó igazgatósági tag azt mondta:

Én azt mondom, hogy majd meg fogják érteni. Higgye el, olyan dolgokat kérdez – szeretném, ha ezt tényleg meg is írná –, amelyek abszolút levezethetők lesznek a cégkivonatokból. Az, hogy én lemondtam az igazgatóságról, néhány nappal később ki fog jönni a cégközlönyben a változások bejegyzésénél. Nyilvános adatról beszélünk tehát. Nincsen bújtatott történet, nincsen semmi. Hogy a többit egyébként majd hogyan kombinálják össze, meg hogyan nem, ez egy másik kérdés. Az a lényeg, hogy tegnap a Veszprém kupagyőztes lett, ez a jó dolog.

Még nem tudja, gyors vagy lassú lesz a folyamat

Arra, hogy mikorra várhatjuk, hogy kiderül, merre folytatja karrierjét, azt mondta, nem tudja befolyásolni, hogy a folyamatok gyorsabbak vagy lassabbak lesznek-e,

de minden változás ugyanolyan nyílt lesz, mint az, hogy én most nem vagyok igazgatósági tag. Teljesen egyértelmű lesz.

Végül még arról is érdeklődtünk, hogy békében, barátsággal vált-e a csatornától. Csík így felelt:

Abszolút, ne vicceljen, hát hogyne! Higgye el, ez egy feladat. Oda kellett menni, és a nullából fel kellett építeni. Azt mondják, én jól csináltam, 9 hónap alatt felépítettem valamit, ezenkívül átállítottam analóg rendszerről digitálisra úgy, hogy egyetlen másodperc fekete képernyőnk sem volt. Hozzáértők szerint ez nagy dolog. Én ennyit tudok mondani.

Az Echo TV-nél egyébként folyamatosak a személyi változások mostanában. A távozók között volt Szikszai Péter vezérigazgató-helyettes, Mentes Katalin hírigazgató, és Rudas Gábor főrendezőt lefokozták. A Híradót a változások óta Császár Attila felügyeli, míg Monoki Kálmán, a HírTV egyik alapítója megbízott hírigazgató lett.

Az Echo Tv-t 2016 végén szerezte meg Széles Gábor nagyvállalkozótól az Orbán Viktor közeli barátjaként ismert felcsúti polgármester, aki ezzel az addigra már több mint 200 sajtótermékből, többek között a Világgazdaságból és a Nemzeti Sportból, valamint számos megyei lapból és magazinból álló nyomtatott és online sajtós jelenlétét egészítette ki, és már ekkor jelezte, számíthat majd a Fidesz a csatornára az országgyűlési kampányban, illetve jó tévét szeretne csinálni a jobboldal számára.

Mészáros Lőrinc azóta több helyi rádióval is kiegészítette médiaportfólióját, övé lett például a kecskeméti Gong Rádió és a balatoni Part FM is felcsúti érdekeltség lett. A nagyvállalkozó egyébként a tulajdonost cserélő Story4, a Story5, a Galaxy TV csatornákat is működtető Digital Media and Communiciations Zrt. körül is forgolódik. Többek között épp Csík Zoltán volt, aki miután az ezzel kapcsolatos hírek kapcsán felhívtuk még igazgatósági tagként, nem tagadta az ezzel kapcsolatos tárgyalások tényét, sőt azt mondta, ez üzleti titkot képez.

Kerestük Csík Zoltán távozása ügyében Mészáros Lőrincet is, de Felcsút Község Önkormányzatának titkárságán először nem vették fel a telefont, később azt mondták, a polgármester csak hetente egy alkalommal érhető el az önkormányzatnál mivel társadalmi munkában dolgozik. Küldtünk kérdéseket e-mailben a polgármester-médiavállalkozónak, hogy ő mivel magyarázza Csík Echo TV-s vezetői karrierjének végét, illetve ki veszi át Csík helyét, ha később erre választ kapunk, arról természetesen beszámolunk.

Frissítés: További két igazgató is távozik

Kiderült, hogy másik két igazgató is távozik, az egyik a műszaki ügyekért, a másik a vállalat pénzügyeiért volt felelős. Csík szerint nem igaz, hogy a cégnél zajló leltározás során feltárt állítólagos hiányosságokhoz lenne köze a fejleménynek.

Story TV, Story4. MTI Fotó: Balaton József
Mészáros Lőrincék forgolódnak a Story TV körül
Csík Zoltán, a felcsúti polgármester embere nem tagadta a kapcsolatot. A tévé tulajdonosváltása körül azonban információink szerint egyelőre nehézségek támadtak.

Kiemelt kép: az Echo TV stúdiója

Ajánlott videó

Olvasói sztorik