Média
Eger, 2017. június 16.
Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke beszédet mond az NMHH támogatásával kialakított médiaműhely avatásán az egri Eszterházy Károly Egyetemen 2017. június 16-án.
MTI Fotó: Komka Péter

Tovább parkoltatja a Médiatanács a kínos ügyeket

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2018. 04. 06. 17:49

A testület inkább már össze sem ül, pedig lett volna dolga.
Korábban a témában:

Folyamatosan figyelik egyes médiatulajdonosok az NMHH Médiatanácsának honlapját kedd délelőttönként, amikor a grémium általában az üléseit tartja, hogy felkerült-e már a testület heti ülésének előzetes napirendje. Abból ugyanis sok mindenre következtetni lehet a testület soron következő döntéseit illetően, például hogy Andy Vajna kormánybiztos mely városban szerez újabb rádiós frekvenciát a már megszerzett több mint 30 mellé, vagy hogy mely rádióktól vesz el épp frekvenciát a testület és hoz ezzel nehéz helyzetbe. Bár régebben a napirendet már a keddi ülést megelőzően hamarabb is kitették – így bukott ki az is, hogy Vajna hogyan hekkelte meg a testület ülését az egyik pályázat során -, mostanában már mindössze néhány perccel az ülés kezdete előtt teszik közzé azt. Ezen a héten viszont hiába érkeztek a látogatók a testület honlapjára, ott nem jelent meg a napirend. Volt egy feltételezés, hogy talán egy vagy két nappal későbbre halasztották az ülést a húsvéthétfői munkaszüneti nap miatt, de a végén ez nem igazolódott be. A Médiatanács ezen a héten ugyanis úgy döntött, inkább nem ülésezik.

Pedig a testület előtt szép számban akadnak olyan ügyek, amelyekkel – ha a grémiumot foglalkoztatná, hogy betartsa a Médiatörvényt és a közigazgatási szabályokat, illetve az, hogy eleget tegyen a bírósági ítéleteknek – azonnal foglalkoznia kellene, sőt már akkor is jelentős határidő-túllépésben lenne. Van például olyan ügy is a testület előtt, ami már több mint 300 napja húzódik, és a bíróság jogerős ítélettel mondta ki a testület súlyos jogsértését, a Médiatanács mégsem lép előre, sőt a testület még a hozzá a pályázóktól beérkező hivatalos levelekre sem reagál, és eközben ül a rádiós pályázók pénzén. Persze tudja a Médiatanács is, hogy nem tudja parkoltatni az ügyeket a végtelenségig, de az országgyűlési választásokat megelőzően mégiscsak kínos lenne, ha azok után, hogy tavaly még Andy Vajna emberének cégét hozták ki győztesnek a velencei helyi rádiós pályázatban, épp a kampányban jelentenék be, hogy bocs, sztornó az egész és eleget teszünk a bíróság tavalyi ítéletének. Bár lehetett volna a dolognak egy pozitív olvasata is, hogy legalább a kormányzati ciklus végére mégiscsak helyreállították a törvényességet és legalább az olyan jogállami intézményeket mint a bíróság azért mégsem veszik semmibe. De úgy látszik, úgy érezhették, az ilyen csip-csup kis ügyekkel, hogy benn áll a rádiós pályázók pénze a médiahatóságnál, és nem tudják megkezdeni a sugárzást, bizonytalanságban tartva ezzel egy adófizető vállalkozást, ráérnek foglalkozni április 8. után is.

A Médiatanács elnökének, Karas Monikának pedig akkor is jár az 1 millió forintot bőven meghaladó állami fizetés és persze a további juttatások, ha nem is ülésezik a testület. Akkor meg minek tegye ugye. Kijár a pihenés a Médiatanács tagjainak is, hisz bizonyára végtelenül megterhelő lehet, hetente egy alkalommal beülni pár órára a testület üléseire, és találni valami ürügyet, hogy épp hogyan szabotálják a független magyar bíróságot.

Megkérdeztük egyébként a Médiatanácsot, miért maradt el az eheti ülése. Több nap után is csak annyi választ sikerült szerezni az NMHH kommunikációs osztályán keresztül, hogy

A Médiatanács ezen a héten nem tart ülést, következő ülése április 10-én várható.

A magyarázat tehát valójában: csak.

Karas Monika, az NMHH és a Médiatanács elnöke. Fotó: MTI/Komka Péter
Szalay Dániel korábbi cikkei

Kiemelt kép: Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke. Fotó: MTI/Komka Péter

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.