Média
Karas Monika, az NMHH és a Médiatanács elnöke. Fotó: MTI/Komka Péter

Már a látszatra sem ad a Médiatanács

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2018. 03. 12. 15:17

A testület az őt tavaly októberben súlyosan elmarasztaló jogerős bírósági döntés ellenére sem cselekedett, sőt újabb jogsértéseket követett el.
Korábban a témában:

Tavaly október 26-án, azaz 137 nappal ezelőtt számoltunk be arról a jogerős bírósági ítéletről, mely súlyos jogsértéseket állapított meg a Médiatanács 2016 novemberében kiírt, velencei helyi kereskedelmi rádiós pályázata kapcsán. A bíróság ekkor jogerősen kimondta: súlyosan jogellenes volt az a határozat, mellyel a Médiatanács Andy Vajna filmügyi kormánybiztos üzlettársát, Belénessy Csaba volt MTI-elnök B&T Kft. elnevezésű cégét hozta ki győztesnek a helyi rádiós pályázaton. Belénessy cége, amely a Vajna-féle Rádió 1-gyel hálózatba kapcsolódva szeretne működni a Velencei-tó térségében, számos szarvashibával adta be pályázatát, például időnként DJ FM-et emlegetett a pályázatában hálózatos partnerként, a pályázat egyes részeiben pedig önhatalmúlag átírta a kötelezően alkalmazandó formanyomtatványokat, illetve nem töltötte ki az összes szükséges táblázatot. A pert a másik pályázó, a Médiatanács által egyébként formailag és tartalmilag is megfelelőnek talált pályázatot benyújtó Fehérvár Rádió indította a testület ellen.

elénessy Csaba, a Korrektúra Kft. szakmai vezetője a Korrektúra-díjak átadási ünnepségen Budapesten, a Boscolo New York Palace hotelben 2015. december 21-én. MTI Fotó: Kovács Attila
Velencén is botrányszagú pályázattal nyert Andy Vajna embere
Izgalmas dolgok derültek ki a bíróságon egy újabb, a Médiatanács ellen, a velencei helyi rádiós frekvencia ügyében folyó perben.

A bíróság nemcsak alaposnak találta a fehérváriak keresetét, de a bíróság azt is kimondta, hogy a Médiatanács törvénytelenül akadályozta meg, hogy a B&T Kft. pályázatába a Fehérvár Rádió a pályázat eredményhirdetését követően betekinthessen, vagyis a grémium jogsértően titkolózott. Miután a Fehérvár Rádió megnyerte a velencei rádiós pert, minden jel arra utalt, hogy a fehérvári rádiósok végül hamarosan megkezdhetik a rádiózást a Velencei-tó térségében. Radetzky András, a Fehérvár Rádió tulajdonosa is optimistán nyilatkozott ezek után 24.hu-nak október végén. Azt mondta, bebizonyosodott, hogy érdemes volt elmenniük a falig az igazukért.

„Elmentünk a falig” – megszólalt a Médiatanács legyőzője
Radetzky Andrásék megtámadták az Andy Vajnáékat győztesnek nyilvánító határozatot.

A Médiatanács azóta inkább ül az ügyön

Hiába azonban a győztes per, illetve hiába telt el az októberi bírósági ítélet óta majdnem fél év, a Médiatanács még mindig nem hirdetett győztest, és nem zárta le a pályázatot. A Médiatanács minden egyes nappal újabb törvénysértést követ el, hisz a rádiós pályázat lebonyolításának, lezárásának törvényes határideje már régen lejárt. A rádiós pályázatot közel másfél évvel ezelőtt, 2016. 11. 18-án tette közzé a Médiatanács, a pályázatok beadására pedig 2017. január 12-én, azaz 14 hónapja került sor, a B&T Kft.-t győztesnek nyilvánító eredményhirdetésre pedig tavaly május 29-én.

A Médiatörvény alapján a pályázati eljárás törvényes ügyintézési határideje 85 nap lett volna. A határidőbe nem számít bele a Közigazgatási Eljárási Törvényben meghatározottakon túl a pályázati felhívás közzététele napjától a pályázati ajánlat benyújtásáig terjedő időtartam. A határidő indokolt esetben egy alkalommal, legfeljebb húsz nappal meghosszabbítható. Ha le is vesszük azonban az időszakot, amíg a bíróságnál volt az ügy felülvizsgálaton, akkor is többszörösen kicsúszott a határidőből a testület.

Az államot, a lakosságot és a Fehérvár Rádiót is kár éri

A Médiatanács jogsértése miatt a velencei rádiós frekvencia kihasználatlan, nem teljesülnek a helyi pályázati célok, azaz a Fejér-megyei településen élők nem értesülhetnek az őket érintő helyi közügyekről, a magyar állam pedig elesik a frekvenciahasználat és a műsorszolgáltatás díjától. Ugyancsak elesik Magyarország azoktól az adó- és járulék bevételektől (reklámadó, társasági adó, plusz foglalkoztatottak utáni személyi jövedelemadó és járulék) is, amit a helyi rádiósok fizetnének be. Nem is beszélve arról, hogy a Fehérvár Rádiót bizonytalanságban tartja a kérdés, több üzleti tervet kell elkészítenie, hiszen közel sem mindegy, hogy működtethet-e rádiót Velencén vagy sem. Továbbá a Fehérvár Rádió által befizetett pályázati pénzt sem tudja visszaszerezni egyelőre a cég, az a Médiatanács számláján várakozik. A Fehérvár Rádiónak emellett a velencei rádió első három havi működésére elkülönített bankszámlát kellett létrehoznia, és az arra átutalt pénzhez nem tud hozzáférni a pályázat lezárultáig. A Fehérvár Rádiót tehát meglehetősen tetemes anyagi kár éri, ahogyan a magyar államot is.

A Médiatanács még csak válaszra sem méltatja a pályázó hivatalos leveleit

Először 2017 októberében, majd novemberében kerestük az ügyben a Médiatanácsot. A grémium októberben először azt állította, hogy nem kapták meg az ítéletet, holott több tanú, illetve  a 24.hu munkatársának jelenlétében vette át jogi képviselőjük a bíróságtól. Novemberben már azt a választ kaptuk, hogy a hatóság egyelőre tanulmányozza a kapcsolódó bírósági ítéletet. Hangsúlyozták, hogy a Médiatanács törvényi határidőn belül döntést hoz az érintett ügyben a bíróság ítéletével összhangban, és a döntést hetente rendszeresen kiadott közleményében is közzéteszi majd.

Most, amikor már 14 hónappal vagyunk túl a pályázati beadási határidőhöz képest, újra rákérdeztünk, miért nem szerződnek végre az egyetlen formailag és tartalmilag megfelelő pályázatot benyújtó pályázóval, azaz a Fehérvár Rádióval, illetve miért nem tartják be a bíróság ítéletét és a médiatörvényi határidőket. Arra is rákérdeztünk, miért nem válaszolnak a Fehérvár Rádiónak az ügyben küldött többszöri sürgető leveleire, hiszen a levelek határidőn belüli megválaszolása a testületnek a közigazgatási eljárásról szóló törvény adta kötelezettsége is lett volna.

A Médiatanács a múlt héten 4 napnyi gondolkodás után végül a tavaly novemberihez hasonló választ küldte szerkesztőségünknek. Ebben elismeri, hogy a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság valóban hatályon kívül helyezte a Velence Meleg-hegy 90,4 MHz pályázati eljárás eredményét megállapító médiatanácsi határozatot. Hozzáteszik azonban:

Figyelemmel arra, hogy a bíróság úgy helyezte hatályon kívül a Médiatanács döntését, hogy a folytatásra vonatkozóan nem adott iránymutatást, ezért az iratok visszaérkezését követően a Médiatanács vizsgálja, hogy jogállami követelményeknek való megfelelés érdekében milyen módon tegyen eleget a bíróság döntésének. A hatályos ügyrendnek megfelelően testületi ülésén fog erről határozni a tanács. A honlapunkon közzétett, az ülések előtt megismerhető napirendi pontokból látni fogja Ön is, hogy mikor kerül erre sor, illetve a döntés a hetente rendszeresen kiadott közleményében is olvasható lesz majd

– áll a testület legújabb válaszában, amelyben időpontot továbbra sem jelöltek meg. A Médiatanács arra nem reagált, hogy október óta miért nem tudták még értelmezni a bíróság mindössze öt és fél oldalas ítéletét, illetve miért nem történt azóta érdemi előrelépés az ügyben. Arra sem reagáltak, miért nem válaszoltak a Fehérvár Rádiónak a leveleire. Nem kaptunk magyarázatot arra sem, hogy mivel a pályázat lebonyolítása során a Médiatanács súlyos jogsértéseket követett el, felelősségre vonták-e már az érintett személyeket, akik a mulasztásokat elkövették. Nem mondtak semmit  arra sem, hogy mivel pályázók által a pályázat idejére befizetett összegek miatt a pályázókat minden egyes nappal anyagi kár is éri, tervezi-e a Médiatanács, hogy kárpótolja őket.

Fehérvár Rádió: a nemzeti vagyont is hátrányosan érinti az ügy elhúzódása

Megkérdeztük az ügyben Radetzky Andrást, a Fehérvár Rádió tulajdonosát is. A rádiótulajdonos a következő nyilatkozatot küldte el szerkesztőségünknek az ügyben:

Társaságunk a pályázati ajánlatát továbbra is fenntartja és kész a hatósági szerződés megkötésére, illetve a megajánlott médiaszolgáltatási-díj megfizetésére. Az elmúlt több mint egy évben a Fehérvár Rádió Kft. számos előkészületet tett a velencei médiaszolgáltatás megindításához úgy anyagi, mint humán erőforrás felhasználásával (pályázatírás, műszaki előkészületek, szervezetfejlesztés stb.), így készen állunk arra, hogy a hatósági szerződés megkötését követően határidőn belül megkezdjük a tervezett médiaszolgáltatást. Álláspontunk szerint az ügyintézés indokolatlan elhúzódása a nemzeti vagyont is hátrányosan érinti a Fehérvár Rádió Kft. által megfizetni vállalt médiaszolgáltatási-díj hiánya miatt (1.800.000 Ft + áfa / év)

A Class FM-mel is ezt csinálja a Médiatanács

Egy másik rádiós pályázat résztvevője, a Class FM is azt állítja, hogy a Médiatanács az utóbbi időben nem válaszolt a hozzá beérkező hivatalos levelekre, vagyis a testület már a törvényesség látszatára sem ad. Többek között emiatt is tartja teljesen törvénytelennek az országos kereskedelmi rádiós pályázatot a Class FM-et működtető Advenio Zrt., mely számos levelet, kérdést küldött a szervezetnek. Kérdeztük a Médiatanácsot erről is, de erre sem reagáltak.

SSUCv3H4sIAAAAAAAEAJ2RTW7DIBCF95V6B4u1LTnGcUKvEnUxhrE7CjEV4FRV5LuXH1tiXbHhfcODecPr/a2q2AiOJPuoXlEFTVqvzlvwZJaA23rnqMgbS6AjjGxLFeY8+NWhi1fsSILHOZzNcPcf79yyro5CKgZHKDFWF8ytY2IH2up/O/Pm84gCMy7yNzVcBLGoEXKQWz7K7j8e7aOM9iSFptCwKjJFyqeRoKOBFzd/W5K0zIXN+C+05cTCyM2jAIvxqZM9GFNhpFGeeFiiG4araLngfcfZ8Q1G3kmVvZKKDjGdR45D1wyCX5q+nboGEKG5qvHSojxBf57CpLY/5FTPzQ4CAAA=
Felfüggesztették az országos kereskedelmi rádiós pályázatot
A Médiatanács a Class FM egykori frekvenciájára vonatkozó pályázatot az ellene a múlt héten megindított újabb per miatt függesztette fel. Szombathelyen a Rádió 1 és Veszprémben a Méz Rádió plusz öt évre jogosultságot kapott.
Szalay Dániel korábbi cikkei

Kiemelt kép: Karas Monika, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság és a Médiatanács elnöke. Fotó: MTI/Komka Péter

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

MISSION, TX - JUNE 12: A boy and father from Honduras are taken into custody by U.S. Border Patrol agents near the U.S.-Mexico Border on June 12, 2018 near Mission, Texas. The asylum seekers were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.