Média

Az MTI volt vezérigazgatója rádiós frekvenciához jutott

rádió
rádió

belénessy csaba (belénessy csaba, mti)
Belénessy Csaba, az MTI volt vezérigazgatója, a Velence Meleg-hegy 90,4 MHz frekvenciapályázat nyertesének tulajdonosa. Fotó: Kummer János/MTI

A  B & T Kft. nyerte a Médiatanács Velence Meleg-hegy 90,4 MHz helyi rádiós frekvenciapályázatát – derül ki a Médiatanács eheti üléséről szóló közleményből. Bár nem említik, ez a 2001-es alapítású kft. a cégnyilvántartási rendszerek alapján 2005 óta Belénessy Csabáé, a Magyar Távirati Iroda (MTI) volt vezérigazgatójáé. A kft. a tavalyi évben nem produkált árbevételt, 2016-ot több mint félmillió forint veszteséggel zárta.

A Médiatanács közlése alapján a rádiós tenderen a B & T Kft.-n kívül még egy induló adott be alakilag és tartalmilag érvényes pályázatot.

A közszolgálati újságíró nem szegülhet szembe a kormánnyal

Belénessy 2008-tól az MTI egyik vezető tisztségviselője volt, majd 2010-től 2012 végéig az MTI vezérigazgatója. Kinevezésekor a 168 Órának adott interjúban fejtette ki a közszolgálati rádiózással kapcsolatos, nagy vitát kiváltó elvét:

Egy közszolgálati médium legyen lojális a kormányhoz és tisztességes az ellenzékhez. (…) Egy közszolgálati újságíró nem lehet a kormány ellensége, nem kérdőjelezheti meg a szabadon választott kabinet hatalmát. Az nem megy, hogy elfogadjuk a tisztséget, majd szembeszegülünk a megbízóval.

Belénessy 2012 végén nyugdíjba vonult, aminek hátteréről a HVG akkoriban azt írta, információi szerint a vezérigazgató nem jött ki Böröcz Istvánnal, az MTVA elnökével azután, hogy 2011-ben az MTI az MTVA irányítása alatt működött. Belénessy távozásakor egyébként bruttó 11,4 millió forintot kapott, majd 2013 júliusában további bruttó 4,8 millió forint jutalomban részesült a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának döntése alapján. Ez az adható prémium 65 százaléka volt, ezért Belénessy a Népszabadság korábbi cikke alapján reklamációt fogalmazott meg az összeg mértéke miatt.

Az Átlátszó egy tavalyi cikke alapján Belénessy egy másik cégével médiacentrumot csinál Dunaújvárosban.

FRISSÍTÉS (2017.06.12.): Belénessy Csaba cége a jelek szerint szövetkezik Andy Vajna kormánybiztos rádiójával, a Radio Plus Kft.-vel, a budapesti központú Rádió 1 működtetőjével. A Rádió 1 ugyanis bejelentette, hogy nekik kedvező döntés született a Velence Meleg-hegy frekvenciapályázaton, így nem sokára indulhat az adás ezen a frekvencián is.

Hajdúböszörményben, Hajdúnánáson és Dunaújvárosban még nincs döntés

A testület a Hajdúböszörmény 98,9 MHz és a Hajdúnánás 93,3 MHz helyi rádiós frekvencia pályázati eljárásában felvilágosítást kért az LB Rádió Kft.-től. A grémium véglegesítette a Dunaújváros 93,1 MHz helyi rádiós frekvencia pályázati felhívását, és azt hirdetményi úton, illetve a Médiatanács honlapján június 1-jén teszi közzé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik