Média

Simicska tévéje is döntött

A HírTV vezérigazgató-helyettese a 24.hu kérdésére elmondta, biztosítanak-e teret a politikai reklámoknak az országgyűlési választásokat megelőző kampányban, ahogy azt biztosan megteszi az RTL Klub.

Idén sem ad le politikai reklámokat a választási kampányban a HírTV. A médiavállalat ezzel kapcsolatos döntését Tarr Péter, a hírcsatorna vezérigazgató-helyettese mondta el a 24.hu-nak.

Tarr Pétert azután kerestük meg a kérdéssel, hogy az RTL Magyarország hétfőn bejelentette, a 2014-es időszakkal ellentétben ezúttal díjmentesen teret ad a pártok kampányfilmjeinek az április 8-i országgyűlési választásokat megelőző választási kampányban az RTL Klub csatornán. (Az ingyenes lehetőség az M-RTL csatornái közül kizárólag a főcsatornára vonatkozik, ezenkívül pénzért az rtlklub.hu internetes oldalon lehet megjelenési lehetőséget vásárolni.)

Ingyen és mindenkinek

A jelenlegi, a második Orbán-kormány idején életbe lépett jogi szabályozás alapján az M1, a Kossuth Rádió és a Duna TV minden országos listát állító pártnak azonos terjedelemben, és ingyenesen köteles leadni a reklámfilmjét. Az országosan elérhető kereskedelmi médiaszolgáltatók viszont maguk dönthetik el, hogy kívánnak-e politikai reklámot sugározni, vagy sem, annak ellenére, hogy a képernyőn futó politikai reklámok közzétételéért a médiaszolgáltatók nem kérhetnek és nem fogadhatnak el ellenszolgáltatást a reklámozóktól. Amennyiben viszont az igen mellett döntenek a médiaszolgáltatók, valamennyi pártnak egyenlő feltételeket kell biztosítaniuk, és a döntést be kell jelenteniük a Nemzeti Választási Bizottságnak.

A médiahatóság által nyilvántartott országos lineáris médiaszolgáltatók egyébként február 17-ig dönthetnek úgy, hogy lehetőséget adnak a pártoknak a választási üzeneteik közvetítésére.

2014-ben mindenki elzárkózott, de azóta sokat változtak a médiaviszonyok

2014-ben egyetlen kereskedelmi televízió és az akkor még országos frekvenciával rendelkező egyetlen kereskedelmi rádió, a Class FM sem biztosított ingyenes reklámfelületet a pártoknak, ezért akkor csak az M1, a Kossuth Rádió és a Duna TV adott le hirdetéseket.

A HírTV Simicska Lajos nagyvállalkozó tulajdonában áll, aki több évtizeden át Orbán Viktor közeli barátja, az Orbán-kormányok idején a közbeszerzések rendszeres befutója volt, azonban a harmadik Orbán-kormány négy évvel ezelőtti megalakulását követően súlyosan megromlott a kapcsolatuk a miniszterelnökkel, mostanra pedig kettejük viszonya teljesen elmérgesedett, Simicska a miniszterelnök egyik legkeményebb bírálójává vált, ezért is volt izgalmas, hogy idén hogy dönt az üzletember tévéje a politikai reklámok kapcsán.

Simicska: Egy párttal voltam kapcsolatban, de az már tele van hazaárulókkal
A kormánymédia szerint a milliárdos felvásárolta a Jobbik után az LMP-t, Simicska szerint szoros kapcsolat csak a Fideszhez fűzte, de azzal a párttal már szakított.

A kérdés azért is érdekes, mivel az ugyancsak Simicska érdekeltségű közterületi reklámcégek tavaly ősszel kénytelenek voltak beszüntetni a politikai reklámozást, miután kormányhivatalok rendőrségi segítséggel elkezdték leszedetni a Simicska közterületi reklámcégeinek felületein megjelent politikai plakátokat. Simicska a lépést alkotmányellenesnek minősítette. A reklámhordozók egy részét a reklámcégektől ezután a Jobbik megvette, de a Simicska szimpátiáját élvező párt ezután az Állami Számvevőszékkel találta magát szemben, mivel az ÁSZ a tranzakciót tiltott pártfinanszírozásnak minősítette, ezért 331,5 millió forint bírságot be kell fizetnie a pártnak, valamint ugyanekkora összeggel kevesebb állami támogatáshoz jut a párt. Simicska cégei egyébként az ÁSZ döntése után visszavásárolták a plakáthelyeket a Jobbiktól.

ATV. Fotó: 24.hu/Berecz Valter
Döntött az ATV, részt vesz-e a politikai kampányban
Az ATV vezérigazgatója a 24.hu kérdésére elmondta, lesznek politikai reklámok a csatornán, majd megindokolta a döntést.
Kihagyja a TV2 Csoport a választási kampányt
Bár a kormány fizetett migrációs szpotjai most is futnak a TV2-n, Andy Vajna 11 tévécsatornája közül egy sem fogad be a pártoktól politikai tévéreklámot a választási kampányban. A tv2.hu-n se tudnak hirdetni.

Kiemelt kép: a HírTV Zrt. székháza. Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik