Média választás 2018
Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Simicska tévéje is döntött

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2018. 01. 24. 07:00

A HírTV vezérigazgató-helyettese a 24.hu kérdésére elmondta, biztosítanak-e teret a politikai reklámoknak az országgyűlési választásokat megelőző kampányban, ahogy azt biztosan megteszi az RTL Klub.
Korábban a témában:

Idén sem ad le politikai reklámokat a választási kampányban a HírTV. A médiavállalat ezzel kapcsolatos döntését Tarr Péter, a hírcsatorna vezérigazgató-helyettese mondta el a 24.hu-nak.

Tarr Pétert azután kerestük meg a kérdéssel, hogy az RTL Magyarország hétfőn bejelentette, a 2014-es időszakkal ellentétben ezúttal díjmentesen teret ad a pártok kampányfilmjeinek az április 8-i országgyűlési választásokat megelőző választási kampányban az RTL Klub csatornán. (Az ingyenes lehetőség az M-RTL csatornái közül kizárólag a főcsatornára vonatkozik, ezenkívül pénzért az rtlklub.hu internetes oldalon lehet megjelenési lehetőséget vásárolni.)

Ingyen és mindenkinek

A jelenlegi, a második Orbán-kormány idején életbe lépett jogi szabályozás alapján az M1, a Kossuth Rádió és a Duna TV minden országos listát állító pártnak azonos terjedelemben, és ingyenesen köteles leadni a reklámfilmjét. Az országosan elérhető kereskedelmi médiaszolgáltatók viszont maguk dönthetik el, hogy kívánnak-e politikai reklámot sugározni, vagy sem, annak ellenére, hogy a képernyőn futó politikai reklámok közzétételéért a médiaszolgáltatók nem kérhetnek és nem fogadhatnak el ellenszolgáltatást a reklámozóktól. Amennyiben viszont az igen mellett döntenek a médiaszolgáltatók, valamennyi pártnak egyenlő feltételeket kell biztosítaniuk, és a döntést be kell jelenteniük a Nemzeti Választási Bizottságnak.

A médiahatóság által nyilvántartott országos lineáris médiaszolgáltatók egyébként február 17-ig dönthetnek úgy, hogy lehetőséget adnak a pártoknak a választási üzeneteik közvetítésére.

2014-ben mindenki elzárkózott, de azóta sokat változtak a médiaviszonyok

2014-ben egyetlen kereskedelmi televízió és az akkor még országos frekvenciával rendelkező egyetlen kereskedelmi rádió, a Class FM sem biztosított ingyenes reklámfelületet a pártoknak, ezért akkor csak az M1, a Kossuth Rádió és a Duna TV adott le hirdetéseket.

A HírTV Simicska Lajos nagyvállalkozó tulajdonában áll, aki több évtizeden át Orbán Viktor közeli barátja, az Orbán-kormányok idején a közbeszerzések rendszeres befutója volt, azonban a harmadik Orbán-kormány négy évvel ezelőtti megalakulását követően súlyosan megromlott a kapcsolatuk a miniszterelnökkel, mostanra pedig kettejük viszonya teljesen elmérgesedett, Simicska a miniszterelnök egyik legkeményebb bírálójává vált, ezért is volt izgalmas, hogy idén hogy dönt az üzletember tévéje a politikai reklámok kapcsán.

Simicska: Egy párttal voltam kapcsolatban, de az már tele van hazaárulókkal
A kormánymédia szerint a milliárdos felvásárolta a Jobbik után az LMP-t, Simicska szerint szoros kapcsolat csak a Fideszhez fűzte, de azzal a párttal már szakított.

A kérdés azért is érdekes, mivel az ugyancsak Simicska érdekeltségű közterületi reklámcégek tavaly ősszel kénytelenek voltak beszüntetni a politikai reklámozást, miután kormányhivatalok rendőrségi segítséggel elkezdték leszedetni a Simicska közterületi reklámcégeinek felületein megjelent politikai plakátokat. Simicska a lépést alkotmányellenesnek minősítette. A reklámhordozók egy részét a reklámcégektől ezután a Jobbik megvette, de a Simicska szimpátiáját élvező párt ezután az Állami Számvevőszékkel találta magát szemben, mivel az ÁSZ a tranzakciót tiltott pártfinanszírozásnak minősítette, ezért 331,5 millió forint bírságot be kell fizetnie a pártnak, valamint ugyanekkora összeggel kevesebb állami támogatáshoz jut a párt. Simicska cégei egyébként az ÁSZ döntése után visszavásárolták a plakáthelyeket a Jobbiktól.

ATV. Fotó: 24.hu/Berecz Valter
Döntött az ATV, részt vesz-e a politikai kampányban
Az ATV vezérigazgatója a 24.hu kérdésére elmondta, lesznek politikai reklámok a csatornán, majd megindokolta a döntést.
Budapest, 2014. január 17.
A TV2 kereskedelmi televízió XIV. kerületi, Róna utcai székháza 2014. január 17-én.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Kihagyja a TV2 Csoport a választási kampányt
Bár a kormány fizetett migrációs szpotjai most is futnak a TV2-n, Andy Vajna 11 tévécsatornája közül egy sem fogad be a pártoktól politikai tévéreklámot a választási kampányban. A tv2.hu-n se tudnak hirdetni.

Kiemelt kép: a HírTV Zrt. székháza. Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.