Média

Döntött az ATV, részt vesz-e a politikai kampányban

ATV. Fotó: 24.hu/Berecz Valter
ATV. Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Befogadja az ATV a kampány ideje alatt a televíziós képernyőn és az online felületen is a politikai reklámot és a politikai hirdetéseket – válaszolta megkeresésünkre Németh S. Szilárd, a csatorna vezérigazgatója.

Az ATV vezetője hozzátette, a jogszabályoknak megfelelően az online felületet érintő bejelentést már meg is tették az Állami Számvevőszéknél, a televízióban megjelenő politikai reklámokról pedig a törvényi határidőn belül értesíti a Nemzeti Választási Bizottságot.

Az általános vezérigazgató a döntés indoklásaként azt mondta, az ATV azzal, hogy a kampány során felületet ad minden erre jogosult pártnak, hogy üzenetükkel a televízió képernyőjén megjelenjenek, közszolgálati funkciót lát el.

Épp ma derült ki, hogy a HírTV nem sugároz majd politikai reklámokat. Az RTL Klub hétfői bejelentése értelmében viszont teret biztosít a pártoknak.

Simicska tévéje is döntött
A HírTV vezérigazgató-helyettese a 24.hu kérdésére elmondta, biztosítanak-e teret a politikai reklámoknak az országgyűlési választásokat megelőző kampányban, ahogy azt biztosan megteszi az RTL Klub.

Ingyen reklámozhatják magukat a pártok

A jelenlegi, a második Orbán-kormány idején életbe lépett jogi szabályozás alapján az M1, a Kossuth Rádió és a Duna TV minden országos listát állító pártnak azonos terjedelemben, és ingyenesen köteles leadni a reklámfilmjét. Az országosan elérhető kereskedelmi médiaszolgáltatók ugyanakkor maguk dönthetik el, hogy kívánnak-e politikai reklámot sugározni, vagy sem. A képernyőn futó politikai reklámok közzétételéért a médiaszolgáltatók nem kérhetnek és nem fogadhatnak el ellenszolgáltatást a reklámozóktól. Amennyiben viszont az igen mellett döntenek a médiaszolgáltatók, valamennyi pártnak egyenlő feltételeket kell biztosítaniuk, és a döntést be kell jelenteniük a Nemzeti Választási Bizottságnak.

A médiahatóság által nyilvántartott országos lineáris médiaszolgáltatók egyébként február 17-ig dönthetnek arról, hogy lehetőséget adnak a pártoknak a választási üzeneteik közvetítésére.

Kihagyja a TV2 Csoport a választási kampányt
Bár a kormány fizetett migrációs szpotjai most is futnak a TV2-n, Andy Vajna 11 tévécsatornája közül egy sem fogad be a pártoktól politikai tévéreklámot a választási kampányban. A tv2.hu-n se tudnak hirdetni.

Kiemelt kép: Az ATV vezérlője. Fotó: Berecz Valter, 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik