Média választás 2018
Budapest, 2014. január 17.
A TV2 kereskedelmi televízió XIV. kerületi, Róna utcai székháza 2014. január 17-én.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Kihagyja a TV2 Csoport a választási kampányt

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2018. 01. 24. 18:35

Bár a kormány fizetett migrációs szpotjai most is futnak a TV2-n, Andy Vajna 11 tévécsatornája közül egy sem fogad be a pártoktól politikai tévéreklámot a választási kampányban. A tv2.hu-n is hiába próbálnának hirdetni.
Korábban a témában:

Idén sem ad teret a pártok reklámjainak képernyőjén az Andy Vajna kormánybiztos tulajdonában lévő TV2 Média Csoport, mely a 24.hu ezzel kapcsolatos megkeresésére szerda este adott választ.

A TV2 már 2014-ben is hasonlóképp döntött, de azóta a vállalat tulajdonosi szerkezetében bekövetkezett változások különösen is indokolttá tették a kérdést, ráadásul négy éve még az RTL Klub is hasonlóan döntött, idén azonban ők már teret adnak az országos listát állító pártok üzeneteinek.

A médiavállalat 24.hu-nak küldött válaszában szó szerint ez áll:

A TV2 Média Csoport Zrt. a 2018-as általános országgyűlési választásokhoz kapcsolódóan nem fog sem politikai reklámokat, sem politikai hirdetéseket (ahogyan azok a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény (a továbbiakban: Ve.) 71. fejezetében meghatározásra kerültek) közzétenni a portfóliójába tartozó médiaszolgáltatásokban, illetve sajtótermékekben.

A jogi nyelven írott levél alapján tehát nem csak a cég 11 darab tévécsatornája (TV2, SuperTV2, Mozi+, Spíler Tv, IzauraTV, Zenebutik, Prime, Fem3, Lichi tv, Humor+), de például a tv2.hu sem ad megjelenési lehetőséget a pártoknak.

Kérdeztük a TV2-t, milyen érvek mentén hozták a döntést az ügyben, ám erre nem válaszoltak.

A TV2-n egyébként a Tények előtt ma este is sugározták azokat a kormány által fizetett reklámszpotokat, melyekben a migrációról esik szó. Ezek azonban nem minősülnek párthirdetésnek.

Az RTL Klub hétfőn, az ATV pedig a 24.hu kérdésére ma jelentette be, hogy egyenlő feltételeket biztosítva és ingyenesen reklámidőt nyújt a pártoknak, továbbá díjazásért a honlapjaikon való megjelenést is lehetővé teszi. A Simicska Lajos érdekeltségében lévő HírTV ugyancsak ma közölte megkeresésünkre, hogy nem fognak sugározni politikai reklámokat.

Ingyen reklámozhatják magukat a pártok

A jelenlegi, a második Orbán-kormány idején életbe lépett jogi szabályozás alapján az M1, a Kossuth Rádió és a Duna TV minden országos listát állító pártnak azonos terjedelemben, és ingyenesen köteles leadni a reklámfilmjét. Az országosan elérhető kereskedelmi médiaszolgáltatók ugyanakkor maguk dönthetik el, hogy kívánnak-e politikai reklámot sugározni, vagy sem. A képernyőn futó politikai reklámok közzétételéért a médiaszolgáltatók nem kérhetnek és nem fogadhatnak el ellenszolgáltatást a reklámozóktól. Amennyiben viszont az igen mellett döntenek a médiaszolgáltatók, valamennyi pártnak egyenlő feltételeket kell biztosítaniuk, és a döntést be kell jelenteniük a Nemzeti Választási Bizottságnak.

A médiahatóság által nyilvántartott országos lineáris médiaszolgáltatók február 17-ig dönthetnek arról, hogy lehetőséget adnak-e a pártoknak a választási üzeneteik közvetítésére.

2014-ben egyébként egyetlen kereskedelmi tévé sem biztosított ingyenesen reklámhelyet a pártoknak, így az RTL Klub és a ATV döntése már most fordulatnak tekinthető.

Az országgyűlési választásokat 2018. április 8-ra tűzte ki Áder János köztársasági elnök.

Kiemelt kép: A TV2 székháza. MTI Fotó: Mohai Balázs

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vladimir Putin, President of Russia, during the opening session of the Paris Peace Forum, an event that is a part of the commemoration ceremonies to mark the centenary of the 1918 Armistice, at the Villette Conference Hall in Paris
The Paris Peace Forum was created to
bring together all actors of global
governance to strengthen multilateralism
and international cooperation. 
On Sunday, November 11, 2018, in Paris, France. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.