Közélet

Volner: Lenullázza a Jobbikot az ÁSZ büntetése

Nincs pénze a Jobbiknak arra, hogy befizesse az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által kiszabott büntetést 331,5 millió forintos, tiltott pártfinanszírozás miatti büntetést, amelyet 15 napon belül kell befizetnie – mondta hétfői sajtótájékoztatóján Volner János, a Jobbik alelnöke. Az ÁSZ hétfőn kiadott végleges jelentése szerint további 331,5 millió forinttal csökkentik a párt állami támogatását, a két összeg együtt (663 millió forint) nagyjából a Jobbik másfél éves állami támogatásával egyenlő.

A politikus újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a büntetés miatt gyakorlatilag kiürül a Jobbik pártkasszája, nem lesz pénzük a kampányra, illetve arra sem, hogy kifizessék a pártalkalmazottakat, valamint a szakértői apparátust. Így az eddigieknél nagyobb erővel indítják újra a gyűjtést a párt javára, és az elnökség dönt majd arról, hogy mi lesz az összegyűlt pénz sorsa. Ez nagyjából 50 millió forint lehet – jegyezte meg Volner.

Vizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy hogyan lehet túlélni.

Nem a Jobbik az egyetlen párt, amelyet megbüntetett az ÁSZ, ugyanakkor a DK és az LMP már nyilatkozott arról, hogy nem hajlandók befizetni a büntetés összegét. Volner arra nem tudott válaszolni, hogy a Jobbik is megtagadja-e a befizetést, erről szintén az országos elnökség dönt majd, várhatóan még ezen a héten.

Az országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón többször is kitért arra, hogy a Jobbik folyamatosan próbált együttműködni az ÁSZ-szal és átadni számukra a kért szerződéseket, de a Számvevőszék erre nem volt hajlandó. Hozzátette: az ÁSZ még csak kísérletet sem tett arra, hogy a büntetést jogi érvekkel támassza alá. Arra is emlékeztetett, hogy ugyan a Fidesz esetében hasonlóképpen felmerült a tiltott pártfinanszírozás gyanúja, ám ott nem indult semmilyen vizsgálat. A párt mindenesetre több jogi fórumon is keresi a lehetőséget a megoldásra, ám ez akár többéves procedúra is lehet. Ezeknek a részleteire nem tért ki a politikus.

A Magyar Államkincstár hétfőn közölte, hogy júliustól kezdik el levonni a 663 millió forintos büntetés felét és ha a párt kéri, akkor ez történhet részletekben is.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik