Kultúra

A címével ellentétben korántsem akkora durranás a Nagy szám

RTL Klub
RTL Klub
Szerda este debütált a Nagy szám az RTL Klubon, melyben hírességek beszélnek egy számukra sokat jelentő dalról és az ahhoz kapcsolódó sztorijukról, a műsor végén pedig elő is adják a számot. A riportfilmsorozat, melynek első adásában Liptai Claudia és Fluor szerepelnek, mintha kicsit kényszermegoldás lenne a mostanra már nagyon hosszúra nyúlt koronavírus-járvány eredményezte, szűkös lehetőségekkel bíró tévéműsorkészítés számára. Kritika.

Valószínűleg szinte mindenki tud mondani egy olyan dalt, ami valamiért különösen fontos számára. Egy fontos emlék vagy személy, egy szerelem, esetleg egy utazás vagy életesemény kapcsolódik hozzá, amit újra-és újra felidéz magában, ha meghallja azt a bizonyos számot. Az RTL Klub új, szerda este induló riportfilmsorozatában, a Nagy számban hírességek beszélnek egy számukra sokat jelentő dalról és az ahhoz kapcsolódó sztorijukról, majd a műsor végén elő is adják a számot. A Nagy szám műsorvezetője, Kovács Patrícia, aki maga is mikrofon elé áll az adásban, viszonylag friss név a műsorvezetés terén, a kereskedelmi csatornákon legalábbis biztos, az RTL Klubon utoljára a Hungary’s Got Talent című tehetségkutató zsűritagjaként láthatták a nézők.

A Nagy szám egy adáson belül két szereplő – színészek, zenészek, tévés személyiségek – életútját kíséri végig, a készítők ígérete szerint pedig soha nem hallott történetekre számíthatunk. Az első epizódban Liptai Claudia és Fluor Tomi idézett fel régi emlékeket és ahhoz kapcsolódó számokat.

Belőled soha nem lesz semmi

– mondták gyerekkorában Liptai Claudiának iskolai tanárai, ami érthető módon megmaradt benne. A színész-televíziós műsorvezető, többek között beszélt gyerekkoráról, a rossz körülményekről, melyek között felnőtt és családi nehézségeikről, például apja alkoholizmusáról és arról az alagsori lakásról, melyben kilenc éves koráig éltek.

A zenével való kapcsolatáról azt tudjuk meg, hogy Liptai nagy Modern Talking-rajongó volt, „szégyen ide, szégyen oda”. Imádta felénekelni kazettás magnóra kedvenc számait. Aztán jött Duran Duran és a Wham!, utóbbi miatt

állandóan olyan fiúkat kerestem, akik George Michaelre hasonlítanak.

A színész mindig is tartott a nyilvános énekléstől, miután megkapta, hogy olyan hamisan énekel, „hogy attól meg kell bolondulni”. Liptai színészként később megpróbálta elkerülni a zenés darabokat, ezért is volt nagy kihívás számára az Álarcos énekes, melyben jelmezbe bújva, de énekelnie kellett. Liptai az ott előadott Bella Ciao című számot énekli el a Nagy számban is.

Liptai az adásban visszamegy gyerekkori otthonába, de látjuk férjével is annak cukrászdájában, valamint a Centrál Színházban is. Tulajdonképpen egy napját követjük végig, ezekből azonban sok újdonság nem derül ki. A címben szereplő, bizonyos dal eléneklése zárja egy-egy szereplő blokkját, de valahogy ebben sincs akkora katarzis, mint amennyire be volt harangozva.

RTL Klub

A műsor második részében, hasonló forgatókönyv szerint Fluor látogat el élete egy-egy fontos helyszínére, például Várpalotára, ahol felnőtt, de visszamegy Egy pillanat című rapje klipjének helyszínére is. Egy-két jó sztori és néhány mókás archív felvétel is előkerül, Fluor pedig elmeséli, hogyan lett nagyáruházi dolgozóból és régészeten ásó munkásból rapper. Elmondása szerint nagy magnóhallgató volt, a rádióból mindig felvette rá a dalokat vagy épp saját toplistákat vezetett a hallgatott számokból. Aztán később, a helyi kamaszokkal elkezdtek együtt rappelni, több számot is készítettek.

Mindenki rappelt a csapatban, csak ő vette egyedül komolyan

– mondja Fluorról egy barátja.

Bár talán nem is gondolnánk róla, a gyerekkori Süsü és Aladdin filmzenéi után, éles váltással, Fluor kedvenc számai közé tartozott a Cotton Eyed Joe, amit akár fél napokon keresztül is tudott hallgatni. Láthatjuk azt a Teréz körúti házat is, melynek egyik lakásában élt együtt egy időben SP-vel és Pixával, és ahol Mizu című, az átütő sikert hozó számát is forgatták. De megismerhetjük a rakparton található kedvenc padját is, ahova minden szerelmét elvitte.

Ezeknek a sztoriknak a nagyját viszont ismerjük már, sokszor hallottunk róluk különböző műsorokban és újságcikkekben. Igaz, itt portrészerűbben áll össze a sok sztori, de mégsem tesz hozzá sokat a bennünk eddig is meglévő Fluor-képhez. Ő egyébként élete zenéjének Deego, a Barbár fivérek rapduó alapítója Látok című számát tartja, melyet 2003-ban hallott először, és nagyon sokszor hallgatta abban az időben, amikor még underground zenészként elkezdett fellépésekre járni.

Bármilyen jó is az alapötlet, a Nagy szám nem váltja be a címhez fűzött reményeket, középszerű és lapos marad. Annak biztos érdekes lehet, aki bármennyit meg bír nézni az egyébként is unalomig ismert hírességeinkről készült portrékból, de a Nagy szám pontosan ennyi, még ha többet is reméltünk ennél. A reklámok által beharangozott zenei részeket sokkal ötletesebben is kidolgozhatták volna, például egy-egy adás két szereplőjét közös riportra összeültetni vagy akár duettet énekelni. Bár Liptai és Fluor blokkjában is megszólal több ismert ember, azokból a részekből is ki lehetett volna hozni annyit, hogy hozzátegyenek valami igazi pluszt a műsorhoz.

Kovács Patrícia meglepően keveset tűnik fel a képernyőn, sokkal inkább konferansziéja, mint műsorvezetője a Nagy számnak, így akik miatta néznék meg a műsort, csalódásra számíthatnak. A Nagy számon azt érezni, mintha kicsit kényszermegoldás lenne a mostanra már nagyon hosszúra nyúlt koronavírus-járvány eredményezte, szűkös lehetőségekkel bíró tévéműsorkészítés számára.

Kár, mert a járvány még biztos itt marad egy ideig, mi viszont már nagyon éhezünk egy jó műsorra ezekben az ínséges időkben.

A nagy szám, RTL Klub, szerda este 22.10.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik