Kultúra

Bemuzsikálta magát a legjobb ötvenbe a Zeneakadémia

Az előkelő 47. helyet szerezte meg az előadó-művészeti egyetemek között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem a Quacquarelli Symonds (QS) idei oktatási ranglistáján.

A nagy presztízsű brit cég öt tudományág negyvennyolc képzési területén, hat szempont alapján állítja össze évente frissülő listáját, olvasható a nepszava.hu cikkében. Számít az intézményekben végzett tudományos kutatómunka, amelyben a Zeneakadémia a Kodály Intézetnek és a Liszt Múzeumnak köszönhetően kimagaslóan teljesít.

A QS figyelembe veszi azt is, hogy milyen gyakran idézik az adott műhelyhez kötődő tudományos munkákat – a budapesti intézmény a Kodály-módszer és a Liszt-kultusz által ez alapján is nemzetközi szintűnek minősül. Az értékeléskor fontos tényező, hogy hány diák jut egy oktatóra, és hogy mennyire keresettek az intézményben végzett hallgatók a munkaerőpiacon.

A zeneművészeti egyetemen minden hallgatóval legalább két tanár foglalkozik, az innen kikerülőket pedig szívesen alkalmazzák a munkáltatók. Végezetül, a rangsorban elfoglalt előkelő hely feltétele a nemzetközi nyitottság, és a külföldi hallgatók, valamint oktatók minél magasabb aránya. A magyar egyetem e téren is szépen teljesít: a diákok több, mint ötöde külföldi.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem helyezését még értékesebbé teszi, hogy a Kelet-Közép-Európa művészeti felsőoktatási intézményei közül egyedüliként sikerült az első ötvenbe kerülnie. A Zeneakadémia a teljes európai uniós mezőnyben a 14., az intézményi hírnév szempontja alapján pedig a 8. helyen áll – tudósít a nepszava.hu.

Kiemelt kép: Sopronyi Gyula / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik