Kultúra

A Corvintetőnek esélye sem volt a túlélésre

Közel egy évvel ezelőtt az önkormányzat bezáratta az ikonikus szórakozóhelyet, akik továbbra sem értik, hogy miért rakták ki őket. Éppen azelőtt, hogy a Corvin Áruház új arcot kapna százmilliókért.

A Corvintetőn még tavaly júniusban tartottak razziát, ahol két embert vettek őrizetbe drogkereskedelemért és ötöt drogbirtoklásért. Erre hivatkozva Józsefváros azonnali hatállyal bezáratta a szórakozóhelyet, és bár a Corvin Club (a tető üzemeltetői 2015-ben vették át a Corvin-Tető Kft.-t, Corvin Clubként vitték tovább a brandet, és ekkor került a tulajdonosi körbe a Corvin Áruház is, a legtöbbekben viszont Corvintetőként maradt meg a szórakozóhely) fellebbezett, ahogy csak tudott, elmentek a Kúriáig, de hiába. A nemrég született döntés alapján a Corvin Áruház tetején működött szórakozóhely bezárásra volt ítélve, miközben az épület már várja az új arcát, feltehetőleg új bérlőkkel. De hogy is volt ez? És miért van bármi furcsa egy klub bezárásában? Az elmúlt egy évben küzdött a tető, de hiába.

  • Június 21-én jelent meg a rendőrség a Corvin Clubban, a Black Trap buliján, és két embert vittek el drogkereskedelemért.
  • Eljárás indult, de a klub még pár hétig kinyitott.
  • Július 16-án az üzemeltetés is a Józsefváros honlapjáról tudta meg, hogy be kell zárniuk, maximum egy évre, vagy az ügy lefolytatásáig.
  • Pár nappal később a Corvintető egy közleményben írta ki magából az eseményeket, hogy értetlenül állnak a döntés előtt, jogtalannak tartják, és küzdenek az igazukért, hogy nem történt mulasztás és közbiztonsági kockázatot sem jelentenek.
  • A fellebbezést másodfokon és harmadfokon is elutasították tavasszal. A Corvin Clubnak örökre vége a Blahánál.
  • Mindeközben az áruház alig várja a felújítást, és hogy kik költöznek az épületbe.

A nyolcadik kerületben tavaly zajlott a szórakozóhelyek körül az élet, illetve két klubnak egyszerre intett be Józsefváros. Az Auróra megmaradása két éve egy hajszálon függ, és az önkormányzat lassan bármit megtenne, hogy a közösségi ház felszívódjon. Egy nyári razziával indult minden 2017-ben, és bár egyből nem sikerült kiiktatni a tíz után nyitva tartó pultot, lakossági panaszokra hivatkozva csak ellehetetlenítették az Aurórát a bevételkieséssel – akik most a Kúrián próbálkoznak utolsó esélyként. 2018. július 16-án – csakúgy, mint a Corvin Clubnál– az önkormányzat honlapjáról derült ki, hogy bezárták a Kioszkot. A Corvin Club akkor próbált a háttérben maradni, inkább a csöndet választotta a nyíltan ellenzéki Auróra helyett, és reménykedett a legjobbakban.

Nem hitték el, hogy egy razzia miatt üldözik el őket. 

A Corvin Áruház negyedik emeletén és a tetőteraszon nyílt underground klub legelőször 2007-ben nyílt meg (először a tetőterasz, de 2008-ra elkészült a zárt emelet is), és a szerdai Rewindokon túl arról volt híres, hogy a külföldiek mellett a magyarok is szívesen lejártak. Egy biztos pont volt a város közepén, a bulinegyed határán. Rooftop bár volt, mielőtt még ez a műfaj nagyobbat futott volna. 2015-től – amikor az új üzemeltetéssel Corvin Club lett a tetőből – a Corvin Áruházzal közös tulajdonként, közös üzletként működött a klub. Az áruház épülete és ciki, de praktikus (az omladozó épület lehulló darabjaitól is védte a járókelőket) kulisszahomlokzata évtizedek óta a Blaha Lujza tér szégyenfoltja volt, a műemlék a bádog alatt rohadt, és csak idő kérdése volt, hogy egy beruházónak megérje felújítani az ingatlant. Tavaly májusban meg is kezdték a pléhburkolat bontását, és a nyolcadik kerületi önkormányzat kiemelte, hogy a magyar állam beszállt háromszáz millióval a felújításba.

Fél évszázad után előbújt az alumíniumburkolat alól a Corvin Áruház palotája
Az 1926-ban megnyitott üzletház elindult végre a megújulás útján, 2019 végére pedig akár teljesen újjászülethet majd.

A Corvin Club eleve visszaszámolt, vagyis egy időre mindenképpen kényszerszünetre küldte volna őket az építkezés. Tóth-Almási Dávid, a (volt) klub egyik tulajdonosa elmondta a 24.hu-nak, hogy 2018. december 31-ig volt érvényes bérleti szerződésük, és az ideiglenes bezárás utáni időszakra hosszú távú együttműködési ígéreteket kaptak. Számoltak azzal, hogy a kicserélt Blaha Lujza téren marad helyük. Eddig a pontig viszont el sem jutottak, mivel a szezon első szerdai napján, június 21-én razziát tartott a rendőrség a Black Trap (ők bérelték aznap a helyszínt és intézték a jegyeket és a beengedést) eseményén, és az önkormányzat aláírta a halálos ítéletüket. Hatszázkilencvenen buliztak, két embert őrizetbe vettek terjesztésért, öt embert pedig drogbirtoklásért. Persze többen eldobálták a különböző fajtájú kábítószereket: a hivatalos papírok alapján kicsit kevesebb mint huszonöt grammnyi drogot szedtek össze a tánctéren (de máshol nem) a hatóságok harmincöt pakettben.

Forrás: Tóth-Almási Dávid

Innentől kezdve felgyorsultak az események, még pár hétig üzemeltek, aztán a Corvin Club a Józsefváros.hu-ról megtudta, hogy a nyomozás idejére azonnali hatállyal bezárták őket. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a büntetőeljárás végéig, maximum egy évig a jegyző bezárathatja a szórakozóhelyet. Mire lezajlik az eljárás, addig pedig túl sok minden változhat, arról nem is beszélve, hogy egy üres helyiséget túl sok pénz egy évig fenntartani a semmire. Tóth-Almási Dávidék a határozatig nem ismerték az eljárás részleteit, és szerintük egyáltalán nem fejtette ki a bíróság, hogy miért kellett a legsúlyosabb szankciót bevetni ellenük. Egyből. Szerintük a hatóság nem járt alaposan a bizonyítékok után, rögtön lakatot tettek a kapura.

A legfájóbb az egészben, hogy egy majdnem egy éven át tartó jogi eljárást követően sem világos, hogy mit kellett volna máshogy csinálnom ahhoz, hogy elkerüljem a történteket, erről egyik hatósági, illetve bírósági határozat sem foglalt egyértelműen állást

– nyilatkozta.

Az ítélet mindig csak annyit húzott alá, hogy a Corvin Clubnak észre kellett volna vennie, hogy drogot lehet szerezni a bulin, és tennie kellett volna ellene. De nem volt korábban razzia, sőt, volt hogy ők értesítették a hatóságokat, ha hasonló bűncselekményre utaló jelet láttak, és gondjuk sem volt a rendőrséggel. Még akkor sem, amikor június elsején átfogó ellenőrzést tartottak a klubban. „A West Balkán-tragédia óta nagyon szigorú jogszabályi feltételrendszernek nem kis anyagi ráfordítások árán ugyan, de mindig megfeleltünk, legutoljára épp három héttel a razzia előtt állapította meg a rendőrség, hogy mindent rendben talál üzemeltetési oldalról, és a hellyel szemben kifogást nem emel. Az, hogy ebből három hét alatt hogyan váltunk »közbiztonsági kockázatot« jelentő tényezővé és miért kellett a rendes jogmenettől eltérően mindenféle bizonyítási eljárás nélkül azonnal bezárnunk, az talán már egy érdekesebb kérdés. Ezzel kapcsolatban talán azt érdemes megvizsgálni, hogy ez kinek is állt érdekében” – mondta a Corvin Club üzemeltetője.

A rendőrség egy bejelentésre hivatkozott, hogy a közönség drogozik, és be is tudják szerezni a kábítószert a tánctéren. A hatóság hajnalban kivonult, intézkedett, és a tömeget csak alapos átvizsgálás után engedte el. Július közepéig nyitva is maradtak, aztán érdekes módon a drogügybe keveredett Corvin Club üzleti kapcsolatai hamar megszakadtak a tulajdonostárssal, a Corvin Áruházzal a bezárást követően. Nagyjából ötven ember munkája függött az ügytől.

Az épület eredeti homlokzatát mintázó háló fedi a felújítás alatt álló Corvin Áruház köré felállított állványzatot a Blaha Lujza téren. Fotó: Mohai Balázs / MTI

A razzia után a bíróság egyértelműen mulasztást látott a Corvin Clubnál, és harmadfokon is helybenhagyták a jegyző döntését, hogy a klubot ideiglenesen be kell csukni. Tóth-Almásiék a lekötött bulikat szeptembertől az ötödik kerületi TEREM-be vitték, de alig másfél hónap után kidobták őket, arra hivatkozva, hogy rossz fényt vethet a TEREM-re a folyamatban lévő ügy.

Az bizonyos, hogy az Önkormányzat, a Kormányhivatal és a Bíróság elmarasztalását követően is az a határozott álláspontunk, hogy részünkről és foglalkoztatottjaink részéről sem állt fenn a mulasztás vagy gondatlanság ténye. Bármilyen szívesen is álltam volna a bejáratnál, hogy a beengedést személyesen végezzem, de ahogy a testüregvizsgálat elvégzését, illetve a kábítószer-kereső kutya alkalmazását, úgy a beengedés megfelelő jogosítványok nélküli levezénylését sem engedélyezi itthon a törvény. Éppen ezért bíztunk meg egy megfelelő szakképzettséggel és referenciákkal rendelkező biztonsági szolgálatot. Hétszáz vendégből két vendéggel szemben indított eljárásra és nyomozásra hivatkozva bezárnak egy klubot, akkor ez azt jelenti, hogy a Sziget Fesztivál azonnali bezárása várható ez évben, ahol minden évben indul a fesztivál területén elkövetett kábítószer-kereskedelem gyanúja miatt büntetőeljárás?

– foglalta össze a kételyeit Tóth-Almási, és hozzátette, hogy a Corvin Club brandje akkora károkat szenvedett, hogy értelme sincs küzdeni érte, ő pedig egyelőre kiszállt az éjszakai életből. Az áruházból meglátjuk, mi lesz, és hány iroda kerül a helyükre.

A cikkünkhöz szerettük volna megszólaltatni a Corvin Áruház tulajdonosait is, hogy volt-e bármilyen konfliktus a Corvin Club és az áruház között, mi az álláspontjuk, illetve hogy mi a tervük az ingatlannal, de nem kívántak nyilatkozni.

Kiemelt kép: Balogh Zoltán / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik