Kultúra ismeretlen budapest

Fél évszázad után előbújt az alumíniumburkolat alól a Corvin Áruház palotája

Az 1926-ban megnyitott üzletház elindult végre a megújulás útján, 2019 végére pedig akár teljesen újjászülethet majd.

Korábban a témában:

A Blaha Lujza térrel az elmúlt ötven évben minden megtörtént, ami megtörténhetett: kedves épületekkel teli térből sivár, zajos betontengerré változott. A Népszínház épületét átvett Nemzeti Színház tömbjének 1965-ös felrobbantása volt az első csepp a pohárban, ezt pedig alig két évvel később követte a Corvin Áruház szocialista áruháztömbbé válása.

A főváros legszebb közösségi tere volt egykor a Corvin Áruház
Az épületre az átépítések, valamint az alumíniumborítás miatt ma rá sem lehet ismerni. De milyen volt a megnyitáskor? Megmutatjuk.

A Corvin egyáltalán nem érdemelte ezt a sorsot, hiszen az 1924-1926 közt épült, díszes neoreneszánsz főhomlokzatot kapott áruház tökéletesen illett a város két világháború közti képébe, sőt, új szeleket hozott a magyar kereskedelembe.

A Reiss Zoltán tervei szerint épült, a hamburgi M. J. Emden und Söhne cég által építtetett tömb ugyanis belső terében csodás üvegtetős csarnokot rejtett, homlokzatán pedig Pongrácz Szigfrid (1872-1929) és Beck Ö. Fülöp (1873-1945) plasztikáival, illetve szobraival találkozhattak a vásárlók, akik egy csapásra a felső tízezer elegáns palotáiban érezhették magukat.

17 Fotó megtekintése

Fél évszázad után előbújt az alumíniumburkolat alól a Corvin Áruház palotája

A főhomlokzat részlete
Még több +
Félemeleti erkély
Még több +
Pongrácz egyik, a főhomlokzaton álló domborműve
Még több +
Az oldalhomlokzat két dísze
Még több +
A Flór – ma Márkus Emília – utcai oldalhomlokzat részlete
Még több +
Az udvar
Még több +
A főlépcsőház esti világítását adó falikarok egyike
Még több +
Az udvar pillérsora
Még több +
Pongrácz az udvar korlátját díszítő domborművei
Még több +
Pongrácz az udvar korlátját díszítő domborművei
Még több +
A főlépcsőház
Még több +
Beck Ö. Fülöp domborművei a nagy udvarban
Még több +
A főlépcsőház egy másik szögből
Még több +
A főlépcsőház korlátjának részlete
Még több +
Udvari korlát
Még több +
Szellőzőrács
Még több +

Az árak nem idomultak azonban a külcsínhez: az ország első, mai értelemben vett plázájában ugyanis már alapításakor is egy megfizethető árú háztartási bolt, gyorsfényképészet, szőnyegbolt, kávéház, vendéglő és divatáruház is működött, melynek rejtett helységeiben hatvan, munkára kész varrónő szabta a vevőkre a megvásárolt ruhákat.

A Corvin sikerre volt tehát ítélve, de a tulajdonosok egyáltalán nem elégedtek meg ennyivel: 1931-ben itt állították ugyanis üzembe az ország első mozgólépcsőjét, de az épületben divatbemutatóknak és művészeti kiállításoknak is otthont adó termek is helyet kaptak, sőt, délutánonként élőzene mellett vásárolhattak az üzletházba betérők.

23 Fotó megtekintése

Fél évszázad után előbújt az alumíniumburkolat alól a Corvin Áruház palotája

A Corvin ¡ruh·z Èp¸lete l·thatÛ a kÈpen. Az utcakÈpen autÛ, sÈt·lgatÛ emberek l·thatÛak.
A női kalapok részlege
Még több +
A Corvin ¡ruh·z Női konfekciÛ-oszt·ly egy rÈsze. A női ruh·k, szőrmÈk v·llf·kra, kirakatb·bukra van elhelyezve.
Női konfekció
Még több +
A levelezőlapon a Corvin ¡ruh·z Cipő-oszt·ly·nak egy rÈsze l·thatÛ. A cipők asztalokon Ès dobozokban vannak elhelyezve.
A cipőosztály
Még több +
A Corvin ¡ruh·z Cipőoszt·lya l·thatÛ a kÈpen. Sorba rakott szÈkek, cipősdobozok l·thatÛak.
A cipőosztály a próbát megkönnyítő karosszékekkel
Még több +
A Corvin ¡ruh·z Cipőoszt·lya l·thatÛ. A kÈpen az eladÛk Èppen segÌtenek prÛb·lni a v·s·rlÛknak.
Cipőt próbálnak a nők
Még több +
A kÈpen a Corvin ¡ruh·z Uridivat oszt·ly·nak egy rÈsze l·thatÛ. Vitrineken Ès akasztÛkon elhelyezett kalapok, nyakkendők, ingek Ès kab·tok l·thatÛak.
Úridivat
Még több +
Úridivat
Még több +
A Corvin ·ruh·z bőrˆndoszt·lya l·thatÛ. ‹zlethelyisÈg vitrinekkel, pÈnzt·rgÈpekkel, eladÛ pultokkal. Egy nagy idÈzet l·thatÛ a lÈpcsőfelj·rÛ felett.
A bőröndosztály – a lépcső felett a Magyar Hiszekegy soraival
Még több +
A levelezőlapon a Corvin ¡ruh·z H·ztart·si cikkek oszt·ly·nak egy rÈsze l·thatÛ. EdÈnyek, evőeszkˆzˆk, kosarak vannak a polcokon.
Háztartási cikkek
Még több +
A Corvin ¡ruh·z ‹veg- Ès porcel·n·ru oszt·ly egy rÈsze van a kÈpen. K¸lˆnbˆző mÈretű v·z·k, vir·gtartÛk, kiˆntők Ès kÈpek l·thatÛak a vitrineken.
Üveg- és porcelánáru
Még több +
A Corvin ¡ruh·z egyik vegyes ¸zlete l·thatÛ. ‹veges vitrinek l·thatÛak, melyeken v·z·k, mÈrlegek, dobozok, kÈpkeret van elhelyezve.
A Corvin ¡ruh·z Vegyes oszt·ly·nak egy rÈsze l·thatÛ.  Rekl·mt·bl·k, mÈrlegek, pÈnzt·rak l·thatÛak a kÈpen.
A Corvin ¡ruh·z …lelmiszeroszt·ly egy rÈsze l·thatÛ. MÈrlegek, ¸veges Ès dobozos italok l·thatÛak a kÈpen.
Az élelmiszer-osztály részlete
Még több +
A Corvin ¡ruh·z ÈttermÈnek egy rÈsze l·thatÛ a kÈpen. Az Ètteremben nincs ember, 2-, 4- Ès 6 szemÈlyes asztalok l·thatÛak.
Az áruház olcsó étterme
Még több +
A Corvin ¡ruh·z Menetjegyirod·ja l·thatÛ a kÈpen. A VI. sz·m˙ iroda l·tszik, benne a menetjegy ·rusÌtÛval. A t·jÈkoztat·s magyar Ès nÈmet nyelven van kiÌrva. Mellette szÌnh·zjegy iroda l·thatÛ.
A jegyiroda
Még több +
A Corvin ¡ruh·z fˆldszinti, ·tÈpÌtÈs ut·ni berendezÈse l·thatÛ a kÈpen. Kˆr- Ès fÈlkˆr alak˙ standok, maradÈk ·ru ·rusÌt·sa l·thatÛ.
A maradékosztály
Még több +
A Corvin ¡ruh·z belső l·tkÈpe l·thatÛ a kÈpen. Cipők, papucsok, csizm·k vannak a dobozokban Ès a polcokon.
Papucsok és cipők
Még több +
Corvin ¡ruh·z Vegyes·ru oszt·lya van a kÈpen. EdÈnyek, t·nyÈrok, evőeszkˆzˆk l·thatÛak.
A porcelánosztály
Még több +
Corvin ·ruh·z hentes oszt·lya. L·thatÛak a termÈkek Ès az eladÛk. Az ¸zletben nem volt v·s·rlÛ mikor a kÈpet kÈszÌtettÈk.
A hentes
Még több +
A Corvin ¡ruh·z 2. emeleti mÈter·ru oszt·lya a h·bor˙s k·rok ˙jraÈpÌtÈse ut·n. A kÈpen az egyenruh·s eladÛk Ès a v·s·rlÛk is l·thatÛak.
Méteráru
Még több +
A képen egy zenekar látható a Corvin Áruházban az ötvenes években.
Az ötvenes években itt játszó zenekarok egyike
Még több +
A képen a Corvin Áruház méteráru osztályának kínálata látható kirakatában.
További megnevezés: Centrum Áruházak
Kirakat a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján
Még több +
A kÈpen a Corvin ¡ruh·z kirakat·ban az őszi-tÈli szezon női divat·rucikkei l·thatÛak.
Tov·bbi megnevezÈs: Centrum ¡ruh·zak
Kirakat a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján
Még több +

Óriási figyelem követte az épp aktuális kollekciók kirakatban való leleplezését is: emberek százai tömörültek a jókora üvegpanelek előtt, hogy az egyszerre aláhulló harminchárom függöny mögött az elsők közt ítélhessék meg a következő évszak pesti divatját.

Az épület kisebb sérülésekkel megúszta a második világháborút, így rövidesen újranyithatott. A Corvint 1948-ban átvette aztán a Szovjet Javakat Kezelő Hivatal, amely javította a magyar állam által nem helyrehozott károkat, ám az illetékesek 1952-ben rájöttek: nincs szükségük többé az ingatlanra, így annak tulajdonjoga visszaszállt az államra. Így született meg a Budapest Nagyáruház, amivel az 1956-os utcai harcok alkalmával már nem bántak kesztyűs kézzel: a számtalan sebből vérző épületet a következő évtizedben sem javították ki, leszámítva persze a vásárlók zavartalan fogadásához szükséges területeket.

Kezelését 1966-ban az Országos Áruházi Vállalat (a következő évben vették fel a Centrum Áruházak nevet) vette át, amely felismerte, hogy a szükséges felújítások miatt két évre biztosan be kellene zárni a kapukat, ezt azonban a várható bevételkiesés miatt egyáltalán nem engedhették meg maguknak. A kor modern áruházait látva jutott eszükbe az ötlet: mi lenne, ha egyszerűen csak egy könnyű burkolatot szerelnének a tér felőli főhomlokzatra, elrejtve a sebeket a betérők elől?

Jártál már kommunista közértben? Megható fotók
Íme az áruházak, melyek elvitték a magyar vidékre a modernizmust. Nincs miért szégyenkeznünk, jottányit se sutábbak, mint nyugati társaik.

A terveket kisvártatva kézzelfogható változások követték: 1967-ben, az erre fenntartott költségkeret súlyos megvágása után megszületett a Batka István által tervezett alumíniumburkolat, mely évtizedekre meghatározta a Blaha Lujza tér arcát.

Az egykori domborműveket szerencsére nem távolították el az épületről – ezek közül néhányat az azóta eltelt több mint ötven évben is láthattunk az épület másik három, több ráépítéssel egyre inkább egy bombázás utáni látképre hasonlító oldalán, azt azonban nem tudhattuk, hogy mi történt a főhomlokzattal.

Fotó: Vincze Miklós / 24.hu

 

Egészen mostanáig, hiszen május 23-án, röpke tizenkilenc évnyi álmodozás után – a Skála már 1999-ben ígéretett tett a helyreállításra – végre megkezdődött a luxflex-burkolat bontása, és előbújtak a napfényt 1967 óta nem látott díszek.

Fotók: Vincze Miklós / 24.hu

 

A Józsefvárosi Önkormányzat ugyanis annak eltávolítására kötelezte a Corvin Áruház jelenlegi tulajdonosát, sőt, 300 milliós kormányzati támogatással hozzá is járult az épület újjászületéséhez. A burkolat bontására kötelező józsefvárosi rendelet 22 milliós bontási költséget vetít előre, így kijelenthetjük, hogy az állam több mint negyedmilliárddal támogatja a városi autópályának is beillő Rákóczi út mellett fekvő épület újjászületését.

Ez az összeg természetesen semmire sem lesz elég, de a Corvin Áruház Ingatlanhasznosító Kft. 2019 végére, jórészt saját zsebből felújítja a tér felőli, valamint a Márkus Emília, a Stáhly, illetve a Somogyi Béla utca felé néző homlokzatokat is, sőt, a homlokzati nyílászárók régóta esedékes cseréjét és a tető felújítását, valamint szigetelését is megoldja.

Ilyen szép lehetne újra, csak épp a kalapos tömeg nélkül

 

A Világgazdaság cikke szerint új mozgólépcső és liftek is kerülnek az épületbe, sőt, a gépészeti, hűtési és elektromos rendszer is méltó lesz egy XXI. századi fővárosi üzletközponthoz. Reméljük, tényleg így lesz, főleg, hogy 2019 végére a teljes Blaha Lujza tér is megújul – a projektre a fővárosi költségvetésből 1,8 milliárd forintot különítettek el, így a tér újra Budapest egyik élhető közterülete lehet.

Budapest, 2018. március 28.
Tarlós István fõpolgármester a Blaha Lujza tér rekonstrukciójáról tartott sajtótájékoztatón a Józsefvárosi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalában 2018. március 28-án. Mintegy kétmilliárd forintból várhatóan 2019 végére valósulhat meg a tér rekonstrukciója.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
2019 végére megújul a Blaha
A fővárosi költségvetésében 1,8 milliárd forintot különítettek el rá.

Ajánlott videó mutasd mind

BERLIN, GERMANY - AUGUST 24:  Defense Minister Ursula von der Leyen (CDU) arrives for the weekly German federal Cabinet meeting on August 24, 2016 in Berlin, Germany. High on the meeting's agenda was discussion of federal policies towards civil defense.  (Photo by Adam Berry/Getty Images)

Nagy rohammal kerülné el a bukást von der Leyen

Lemondott a miniszteri posztról, ígéreteket tett a szocdemeknek és a liberálisoknak, és élete beszédére készül Ursula von der Leyen. De nyíltan csak a Néppárt támogatja. Mi történik akkor, ha nem választják meg ma az Európai Bizottság élére?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.