Élő Kultúra

Nagy meglepetést okozott az Oscar-gála legfontosabb kategóriája

Kövesse velünk élőben a díjátadót egészen reggelig!

Adam Lambert vagy Marc Martel?

Jól szól Adam Lambert, ezt nem tagadja senki, pláne, hogy évek óta turnézik a Queennel – de sokak szerint mégsem ő lenne a legjobb a zenekar élére. Sokan egy kanadai keresztényrock-énekest, bizonyos Marc Martelt látnák szívesen, mivel Martel kísértetiesen hasonlóan énekel, mint Freddie Mercury, és még külsőre is hasonlít rá. A hasonlóság annyira erős, hogy Martelt kérték fel, hogy énekelje fel a Bohém rapszódiához az énektémákat, amelyeket aztán Freddie archív anyagaival és Rami Malek hangjával összekeverve tettek a filmhez – így már gyakorlatilag felismerhetetlen, hogy kinek a hangja szól valójában. Martel azonban érti, miért nem ő lép fel a Queennel: túl fájdalmas lenne. Erről, és a zenész történetéről is írtunk hosszabban, erre.

Ez a keresztényrock-énekes alighanem Freddie Mercury reinkarnációja
Bár a díjakat Rami Malek nyeri, de Marc Martel nélkül nem lett volna olyan a Bohém rapszódia, amilyen: vele vették fel a film éneksávjait.

Helyzetjelentés a vörös szőnyegről

Van itt minden, palást és fém szerkó is.

Galéria
Glenn Close. Fotó: Steve Granitz/WireImage

2019-ben megszakadt a nagy magyar sikerszéria

Már-már szokatlan érzés, hogy nincs magyar jelölt, az elmúlt három egymást követő évben ugyanis mindig izgulhattunk magyar filmért a gálán. A Saul fia világhódító útjával kezdődött, amelyet egy cannes-i díj után szavazott a legjobb idegennyelvű filmnek az Akadémia 2016-ban. Egy évvel később Deák Kristóf vehette át az Oscart Mindenki című rövidfilmjéért. Tavaly pedig Enyedi Ildikó Arany Medve-győztes szerelmi drámája, a Testről és lélekről jutott jelölésig, még ha ezt végül nem is sikerült díjra váltania.

Idén is volt két magyar esélyes: míg a komoly nemzetközi visszhangot kiváltó Ruben Brandt – A gyűjtő az animációs filmek, addig Susotázs a kisjátékfilmek shortlistjére került rá, ám végül egyiket sem jelölték. A Ruben Brandtot rendező Milorad Krstićcsel készült interjúnkat itt olvashatja, a Susotázs rendezőjével, Tóth Barnabással pedig itt beszélgettünk. 

Az Oscar olyan, mint egy lottószelvény. Hülye lettem volna nem megjátszani
Kedd délután kiderül, jelölik-e Oscarra Tóth Barnabás kisfilmjét, amelyben Osvárt Andrea csavarja el két szinkrontolmács fejét. Interjú a rendezővel.

Na, de kikért is kell izgulni?

Az összes jelöltet azért nem soroljuk fel, de a főbb kategóriákat nem árt. Úgyis van még vagy 45 percünk a lényegig.

Nem lesz idén magyar Oscar-jelölt
A Ruben Brandt és a Susotázs volt versenyben a jelölésért.

Legjobb film

Fekete Párduc 
Csuklyások – BlacKkKlansman
Bohém rapszódia
A kedvenc 
Zöld könyv – Útmutató az élethez
Roma
Csillag születik
Alelnök

Legjobb rendező

Spike Lee, Csuklyások – BlacKkKlansman
Paweł Pawlikowski, Hidegháború
Jorgosz Lantimosz, A kedvenc
Alfonso Cuarón, Roma
Adam McKay, Alelnök

Legjobb férfi főszereplő

Christian Bale, Alelnök
Bradley Cooper, Csillag születik
Willem Dafoe, At Eternity’s Gate
Rami Malek, Bohém rapszódia
Viggo Mortensen, Zöld könyv – Útmutató az élethez

Legjobb női főszereplő

Yalitza Aparicio, Roma
Glenn Close, A férfi mögött
Olivia Colman, A kedvenc 
Lady Gaga, Csillag születik
Melissa McCarthy, Megbocsátasz valaha?

A Netflix és a Marvel izgulhat leginkább

Az Oscaron talán a Roma stábja, és velük együtt a Netflix járhat a legjobban, hiszen még soha nem kapott jelölést a streaming szolgáltató, pláne nem tízet. Rajtuk kívül a Fekete Párduc írhat történelmet, mint első Oscar-díjas szuperhős. Az alábbi cikkünkkel érdemes készülni az estére. Illetve hajnalra.

Az Oscar mindent megtesz a népszerűségért, de csak egyre mélyebbre süllyed
A vasárnapi gálának nincs házigazdája, le akartak keverni pár kategóriát, elfelejtettek meghívni egy-két színészt, de legalább először nyerhet idegen nyelvű film a legfőbb kategóriában.

Alig több mint egy óra, és jön a műsor

Már bőven zajlik a vörös szőnyeges bevonulás, de a díjátadó magyar idő szerint csak hajnali kettőkor indul. Három és fél órás lesz körülbelül, úgyhogy maradunk reggelig.

Olvasói sztorik