Élő Kultúra

Nagy meglepetést okozott az Oscar-gála legfontosabb kategóriája

Kövesse velünk élőben a díjátadót egészen reggelig!

Jó éve van a Queennek, hála a Bohém rapszódia sikerének

A Queen fellépése a botrányokkal szaggatott Oscar-gála egyik csúcspontja lehet, már csak azért is, mert az év leghangosabb sikerfilmje, a Bohém rapszódia a gálán is komoly díjesélyekkel indul (eddig kettőt már kaptak is). A Queen persze a film előtt sem panaszkodhatott, hiszen gyakorlatilag folyamatosan turnéznak, de tény, hogy a Bohém rapszódia jót tett a zenekarnak. Hát persze, hisz a film gyakorlatilag a Queen még élő tagjainak bevonódásával készült, iparági pletykák szerint túl komoly bevonódással: Brian May és Roger Taylor gyakorlatilag minden döntésbe beleszólt, sokat voltak kinn a forgatáson, a forgatókönyvet is az elképzeléseik mentén alakították ki – ez érezhető is a végeredményen. Az eredetileg Freddie szerepére kiválasztott Sacha Baron Cohen egyebek mellett azért is szállt ki a projektből, mert nem tudott megegyezni Mayékkel – erről, és a Bohém rapszódia szabados történelem-értelmezésével itt és itt foglalkoztunk. Akárhogy is, a Queen nevet a végén: a film döbbenetes bevételekkel fut, a mai gálán is számíthat egynéhány díjra, és van egy olyan hatása is, ami direkten a Queen tagjainak zsebére hat, a film hatására ugyanis alaposan megugrott a Queen dalainak hallgatottsága.

Bejön a Netflix nagy pénzszórása?

A Netflix nem sajnálja a pénzt a győzelemre. Nagyon bíznak tehát Alfonso Cuarón spanyolul beszélő, fekete-fehér drámájában, a Romában. A cég már eleve történelmet írt azzal, hogy először jelölték saját gyártású filmjét a legjobb film kategóriájában (és még további kilencben), azonban nem bíznak semmit a véletlenre. Külön stratégát béreltek fel és állítólag több mint 20 millió dollárt költöttek a Roma Oscar-kampányára, ami az elmúlt évtized legnagyobb költségvetése az Oscar-versenyben. És egy szobrot már nyertek is a tízből.

A legjobb dokumentumfilm

Free Solo, Elizabeth Chai Vasarhelyi, Jimmy Chin, Evan Hayes, és Shannon Dill.

Elizabeth Chai Vasarhelyi apja egyébként magyar.

Csak le ne rántsa valaki Lady Gaga gyémántját!

Egy 128 karátos sárga gyémántról van szó a Tiffanytól, ami majdnem olyan, mint Kate Hudsoné a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alattban.

Fotó: Frazer Harrison/Getty Images

Ez meg egy másik sárga kő.

Olvasói sztorik