Kultúra a világ egy fura hely

Egy különc feltaláló üvegbe öntötte volna a halottakat, hogy örökké velünk maradhassanak

A balzsamozás ódivatú, zárja üveghasábba a szeretteit! – ajánlotta a feltaláló, de csodával határos módon senki nem kívánt élni a lehetőséggel.  

Az elmúlt évszázadokban nem volt hiány fura találmányokból: egyesek megesküdtek volna rá, hogy néhány paradicsomtablettával bármilyen betegség kezelhető, mások tejből próbáltak (sikerült nekik!) ruhát készíteni. Egyik terv sem volt azonban annyira meglepő, mint a New York állambeli Herkimerben élő orosz emigráns, Joseph Karwowski 1903-ban szabadalmaztatott radikális ötlete:

öntsük az elhunyt rokonokat üvegbe!

Az egyoldalas szabadalmi leírásból kiderül, hogy az egyszerű eljárással korlátlan ideig tökéletes állapotában megőrizhető a légmentes környezetbe helyezett test, és a folyamat is rémesen egyszerű:

a testet Karwowski először a nátrium-szilikáttal (ez a ma a cementgyártás, valamint a textil- és fafeldolgozás során használt, de émek javítására is alkalmas vízüveg) borította volna (ld. az első képen) be, majd magas hőmérsékletnek tette volna ki az így készült emberi szobrot, hogy az összes nedvesség elpárologhasson a gyorsan megszilárduló bevonatból.

Ezt követően egyszerűen egy tetszőleges alakú üvegtömböt öntött volna köré, de külön kérésre akár csak a fej is megőrizhetővé vált volna.

Az ötlet első hallásra teljes képtelenségnek hangzik, pedig tényleg volt némi értelme annak, amit Karwowski (vagy inkább Karvovszkij?) kitalált: a vízüveg ugyanis tényleg tökéletesen szigetelte volna a testet, bár az egyáltalán nem tűnt volna élethűnek, köszönhetően az anyag ráöntésének, valamint a meleg hőmérsékleten való kezelésnek.

Az elmélet végül sosem vált valósággá, hiszen csodával határos módon egyetlen család sem érezte úgy, hogy elhunyt tagját ebben a formában szeretné maga mellett tudni, akár a nappaliban, a pincében, vagy a kandallópárkányon kiállítva. A témában tájékozott Hyperallergic ugyanakkor megemlít a Scientific American 1910-es számainak egyikében megjelent írást, ami üdvözli az orosz emigráns ötletét, és új tippekkel is előáll – felveti a kerti szoborként, papírnehezékként, vagy ajtómegállítóként való használatot.

Szerencse, hogy senki nem vette ezeket komolyan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik