Kultúra

Viszlát, Hunyadi főtörzs!

Néhány órával ezelőtt száguldott végig a hír az országon: hatvannyolc éves korában elhunyt Usztics Mátyás, a 2002-ben alapított Nemzeti Kamara Színház alapító-igazgatója, a magyar televíziózás utóbbi évtizedeinek egyik legismertebb alakja.
Kapcsolódó cikkek

A színész legnagyobb sikereit nem a színpadon, hanem a Kisváros című, 1993-2001 közt futott, vígjátékot a krimivel, drámával és akcióval vegyítő sorozat főszereplőjeként, a képzeletbeli határmenti város, Végvár határőr akciószázadát kiképező Hunyadi főtörzsőrmestereként és az Angyalbőrben Karádi őrmestereként aratta, de karrierjét korántsem zárhatjuk le ennyivel.

A pályáját húszévesen a Nemzeti Színházban kezdő, 1973-1975 közt a szolnoki Szigligeti Színházban, a következő ét évben pedig a 25. Színházban folytató Usztics 1977-ben vált a Mafilm művészévé, a következő évtizedeket pedig szabadfoglalkozásúként töltötte.

Az állandó játszóhellyel nem rendelkező Rock Színházban 1981-ben bemutatott első magyar rockopera, a Sztárcsinálók Senecájaként játszotta be magát a széles köztudatba. Ezt több tucat tévéfilmben és sorozatban való szerep (Cha-cha-cha, Vasárnapi szülők, Requiem, Szemet szemért…, Lutra, ) valamint Rádiókabarés fellépés követte, de szinkronhangként is számos alkotásban működött közre – az ő hangja hangzik fel például a Macskafogó 2. epizódjában, A sátán macskájában, a Krisztofóró című gyurmafilmsorozatban, de a hollywoodi és európai filmklasszikusok több jeles darabja, így a Nincs kettő négy nélkül, a Roger nyúl a pácban, a Dumbo, az Ágyúgolyó futam, valamint Az idő urai egyik szinkronja is őrzi a munkáit.

A kétezres években színészet helyett inkább közéleti síkon próbált helytállni: 2003-ban megalapította a Magor-mozgalmat, mellyel a reformkorban született Védegylet céljához némiképp hasonlóan a magyar kis- és középvállalkozókat szerette volna megvédeni, hogy termékeiket ne szorítsák ki a multinacionális vállalatok óriási mennyiségben gyártott árui.

A törekvések egy szűk rétegen kívül végül senkihez sem jutottak el, noha a több tucat CBA forgalmazta így közel tíz évvel ezelőtt a történet véget ért, a mozgalom részeként elképzelt ősmagyar óvoda és tévé, valamint rádiócsatorna végül sosem született meg. Szintén 2003-ban felszólalt a Jobbik Magyarországért Mozgalom párttá alakulásakor, 2007 augusztusában pedig a megszülető Magyar Gárda főkapitányaként tett esküt. Három hónap után lemondott, hozzátéve, hogy az “már vigyázó gondoskodása nélkül is életképes.” Közéleti szerepléseit azóta sem szüntette be, az elmúlt években többször is felbukkant a Hír TV Szabadfogás című vitaműsorában – legutóbb néhány héttel ezelőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik