Kultúra

A világhírű kémregényíró szerint a BBC kémkedett utána

Frederick Forsyth szerint az 1960-as években inkább kormányszerv volt a közmédia, mint hírszerkesztőség.

A világhírű kémregényíró, Frederick Forsyth szerint kémkedett utána a BBC, még a lakását is feltörték, amikor a brit közmédia tudósítójaként külföldön dolgozott.

Forsyth első igazán komoly újságírói feladata 1967-ben a nigériai kormány és Biafra tartomány közötti harcok tudósítása volt. A BBC-nél viszont azzal vádolták meg, hogy riportjai elfogultak a biafrai kisebbség iránt, és arra gyanakodtak, hogy „felforgató hajlamai” vannak. Végül úgy döntött, hogy saját szakállásra visszamegy a polgárháborús országba, hogy saját szemszögéből írhassa meg a történteket.

Az író azt mondta: vett egy jegyet Portugáliába és lefizetett egy fegyverkereskedőt, hogy juttassa el Biafrába. Amíg ott volt, behatoltak a lakásába. Arra a kérdésre, hogy ki tört be, a 77 éves Forsyth azonnal rávágta: a BBC.

Mesélték nekem, hogy van ott egy nagyon titokzatos fickó, a Nyomozó. Rettegtek, mert volt egy tudósítójuk, aki dezertált és ezzel nagy botrányt okozott. Nagyon-nagyon zavarba ejtő volt ez számukra, így volt egy emberük arra az esetre, ha utána kéne járni a munkatársak politikai nézeteinek.

Az író szerint akkoriban a BBC inkább kormányszervként működött, mint hírszerkesztőségként. Azt mondta, a maga részéről jobban érezte magát kívülállóként, mert „a rendszer emberei mind rohadékok” és nem akart közéjük tartozni.

A BBC azt közölte az üggyel kapcsolatban, hogy nem tud a Forsyth által elmondottakról és az állítólagos Nyomozóról sem.

Forsyth 2015-ben kiadta memoárjait, de új könyvet már nem akar megjelentetni. 2013-as regényének kutatómunkája során Szomália fővárosába, Mogadishuba is elutazott, de akkor a felesége megfenyegette, ha még egyszer „ilyen hülye útra vállalkozik”, beadja a válókeresetet. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik