A venezuelai ellenzék hazájából elmenekült vezetője a spanyol elnöknél járt

A Nicolas Maduro által potenciálisan elcsalt választás után González politikai menedékjogot kérve érkezett az országba.

Pedro Sánchez baloldali spanyol miniszterelnök csütörtökön fogadta Edmundo González Urrutia venezuelai ellenzéki politikust, korábbi elnökjelöltet, aki politikai menedékjogot kérve érkezett az országba a múlt hét végén.

Spanyolország továbbra is a demokrácia, a párbeszéd és Venezuela testvérnépének alapvető jogaiért dolgozik

– írta a találkozó után Sanchez az X-en, a humanitárius elkötelezettséget és szolidaritást hangsúlyozva a venezuelaiak felé.

Az augusztus elei venezuelai választás után Nicolas Madurót harmadik hatéves ciklusra nyilvánították elnöknek az ország hivatalos szervei. Ez azonban ellentmond az exit polloknak, illetve az ellenzék által kalkulált eredménynek, melyek szerint González volt az, aki elsöprő győzelmet aratott. A nemzetközi közösség egy része és az ellenzék szerint csalás történt, ami miatt kemény tüntetések indultak Venezuelában.

Több ország, köztük az Egyesült Államok, Peru és Argentína is az ellenzék jelöltjét ismerte el győztesként, de diplomáciai feszültségek alakultak ki Caracas és a vitatott venezuelai választásokkal kapcsolatban semleges álláspontot képviselő latin-amerikai államok között is. A Maduróval szemben barátságosabb brazil, mexikói és kolumbiai államfő ugyanis szintén nehezményezte az ellenzéki politikusok elleni intézkedéseket, valamint azt, hogy Caracas nem hozta nyilvánosságra a részletes szavazási eredményeket.

Edmundo González Urrutia múlt vasárnap érkezett Spanyolországba a spanyol légierő repülőgépével, miután néhány napot a caracasi spanyol nagykövet rezidenciáján töltött. Az ellenzéki politikus ellen elfogatási parancs volt érvényben, amelyet a júliusi választások körüli hivatalos vizsgálat keretében adott ki Venezuela legfőbb ügyésze, a többi között erőszakra való felbujtás, okirat-hamisítás és hatalomátvétel kísérletének vádjával.

A spanyol kormányfő és vendége találkozója előtt egy nappal a spanyol parlament elfogadta a legnagyobb ellenzéki erőnek számító konzervatív Néppárt (PP) előterjesztését, amelyben sürgetik a kormányt, hogy Gonzalezt ismerje el Venezuela legutóbbi elnökválasztásának győzteseként. A kisebbségi kormányt alkotó baloldali pártok nem támogatták a javaslatot.

Az EFE spanyol hírügynökség információi szerint a spanyol kabinet nem készül elismerni a venezuelai ellenzék választási győzelmét a közös európai uniós álláspontra hivatkozva. Az EU továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a venezuelai választási hatóság (CNE) tegye nyilvánossá és hitelesítse a választási jegyzőkönyveket, illetve követeli a jogsértések leállítását és a garanciákon alapuló párbeszédet, amely figyelembe veszi a venezuelai nép akaratát.

A spanyol parlament határozatára válaszul Jorge Rodríguez, a venezuelai törvényhozás elnöke azt követelte, hogy Maduro kormánya szakítson meg minden „diplomáciai, kereskedelmi és konzuli” kapcsolatot Spanyolországgal.

Kapcsolódó
Pusztító erőszakspirálba taszíthatja Venezuelát az elcsalt választás
Az elnökválasztás elcsalása felé mutató jelek lángba boríthatják a világ egyik legfontosabb olajtermelő államát.