Szabad Európa: Habony Árpád is elrepült Orbánékkal a márciusi Trump-találkozóra

A floridai út után Habonyék gépe még Buenos Airesbe is tett egy kitérőt.

Egy máltai regisztrációjú magángéppel repült Habony Árpád politikai tanácsadó Floridába éppen aznap, amikor Orbán Viktor is megérkezett Donald Trump mar-a-lagói rezidenciájába – tudta meg a Szabad Európa. A bőrülésekkel felszerelt, 9H–SFG lajstromszámú Bombardier 6000-es luxusgép március 7-én csupán néhány órával Szijjártó Péter külügyminiszter és a miniszterelnök gépe előtt érkezett meg West Palm Beachre.

A portál republikánus forrásai szerint a magyar stáb Donald Trump tanácsadóival is találkozott. A magángép nem Habony, hanem a Sparfell Malta Limited tulajdonában áll, amely a Sparfell Aviation anyacég alá tartozik – tehát Habonyék nagy valószínűséggel csak bérelték az amerikai körútra.

A titokzatos spin doctor már 2019 óta szoros kapcsolatot ápol a volt amerikai elnök, Donald Trump exnagykövetével, David Cornsteinnel. Olyannyira, hogy Cornstein tavaly azért lobbizott, hogy Trump kampánystábjába is felvegyék Habonyt, de ez végül nem történt meg. A VSquare januárban arról írt, hogy „egy magyar kormányhoz közeli forrás szerint Habony Árpád az utóbbi időben privátban hencegett floridai utazásaival és állítólagos találkozóival a Trump-kampánycsapattal”.

Több washingtoni és magyar kormányközeli forrás megerősítette a Szabad Európának, hogy Habony nem hivatalos tanácsadóként többször találkozott a republikánus kampánystábbal.

A floridai út után Habonyék gépe még Buenos Airesbe is tett egy kitérőt, mielőtt visszatért volna Budapestre. A dél-amerikai országban a lap szerint Habony a radikális elnökhöz, Javier Mileihez közeli emberekkel találkozott, szintén azzal a céllal, hogy felajánlják tudásukat Argentína vezetőjének, magyar részről ugyanis nem csak az amerikai jobboldal felé próbálják meg eladni a Fidesz sikerének receptjét.

A Szabad Európa kérdéseket küldött Habony Árpádnak, illetve a Miniszterelnökségnek, ám cikkük megjelenéséig nem kaptak választ.

A márciusi út kapcsán a külügyminisztérium közölte: „A magyar delegációt miniszterelnök úr vezette. A delegáció tagja volt a külgazdasági és külügyminiszter, a miniszterelnök politikai igazgatója, a Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkár, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár, a miniszterelnök hozzátartozója, a biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkár, a HIPA vezérigazgatója, a KKM sportdiplomáciai tanácsadója, Magyarország washingtoni nagykövete, a nagykövetség munkatársai, valamint technikai, protokoll- és biztonsági személyzet. Az út összesen három repülőutat tartalmazott: utazás Washingtonba, onnan Palm Beachre, majd Budapestre. A hivatalos programokon a delegáció tagjai vettek részt.”

Képünkön Habony Árpád indul a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről az OE-HCU számú géppel Dubaj felé 2023. november 15-én.