50 millió dolláros kártérítést ítéltek meg egy gyilkosság miatt ártatlanul elítélt férfinak

Ez a legnagyobb összeg az USA történetében, amelyet tévesen elítélt felperesnek ítéltek meg.

Ötvenmillió dolláros kárpótlást kötelesek fizetni a chicagói hatóságok egy harmincas éveiben járó, afroamerikai férfinak, aki tíz évet ült börtönben egy 2008-as gyilkosságért, amelyet nem ő követett el.

A kedden nyilvánosságra hozott bírósági dokumentumok szerint egy illinois-i szövetségi esküdtszék egyhangúlag szavazta meg a rekordösszegű jóvátételt a 34 éves Marcel Brownnak, a 2008-tól 2018-ig tartó fogva tartásért.

Ez a legnagyobb összeg az Egyesült Államok történetében, amelyet tévesen elítélt felperesnek ítéltek meg

– hirdette ki közleményében a Brownt képviselő Loevy and Loevy ügyvédi iroda.

A panasz és a New York Times című lap beszámolója szerint Brownt 2008 szeptemberében vették őrizetbe, miután egy nő hamisan megvádolta őt egy, a Nagy-Tavak partján fekvő, északi város egyik parkjában lelőtt férfi meggyilkolásában való bűnrészességgel.

A rendőrök 33 órán át hallgatták ki egy ablaktalan szobában, megakadályozva, hogy aludjon, egyen vagy ügyvédet fogadjon, hogy kényszerítő módon vallomást csikarjanak ki belőle.

Én csak egy gyerek voltam, és minden tisztelet és lelkiismeret-furdalás nélkül az oroszlán barlangjába dobtak

– nyilatkozta a harmincéves férfi, akit ügyvédjei idéztek.

Brownt 2011-ben 35 év börtönbüntetésre ítélték, majd a bíróság tisztázta, és 2018-ban szabadult a börtönből. 2019-ben polgári pert indított a város, a rendőrség és a chicagói, helyi igazságszolgáltatás ellen.

Végre igazságot szolgáltattak nekem és a családomnak

– örvendezett Marcel Brown az ügyvédei szerint, akik szerint a 16 évvel ezelőtti kihallgatást vezető nyomozót ötvenezer dolláros jóvátétel megfizetésére kötelezte az esküdtszék.

Az igazságszolgáltatás tévedése miatt 2022 októberében fizették ki az eddigi legnagyobb jóvátételt az Egyesült Államokban: két afroamerikai, akiket 20 év börtön után felmentettek Malcolm X, polgárjogi harcos 1965-ös meggyilkolása ügyében, 36 millió dollárt kapott New York várostól és államtól.

(MTI)