Az ukránok mégsem állítják le januártól a Barátság csővezetéket, néhány óra alatt módosult az álláspont

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója megcáfolt saját magát.

Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója néhány óra alatt változtatott nagy port felverő bejelentésén, délután a Telegarmon tett közzé egy bejegyzést, melyben már tagadja, hogy lezárnák a Barátság kőolajvezetéket.

Podoljak pénteken egy interjúban azt mondta, hogy 2025. január elsejétől leáll a Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát orosz kőolajjal ellátó Barátság kőolajvezeték működése. A tanácsadó arról beszélt, hogy a nem orosz gázt Ukrajna továbbra is hajlandó továbbítani a Testvériségen keresztül.

Ahogy a 24.hu is beszámolt róla, a lezárás nehéz helyzetet teremtett volna néhány európai uniós állam, köztük Magyarország számára. A kijelentésnek komoly visszhangja lett, konkrét következményei is adódtak – például hatalmasat zuhant a MOL –, mígnem délután ismét megszólalt Podoljak, hogy mindenestül cáfolja saját magát.

A tanácsadó a Telegram bejegyzés szerint délután már azt közölte, 2029-ig minden marad változatlan.

Ukrajna teljes mértékben teljesítette és teljesíteni fogja szerződéses kötelezettségeit az ilyen megállapodások lejáratának meghatározott időpontjáig. Ez vonatkozik az európai országokkal való kétoldalú kapcsolatainkra is

– idéztek Podoljak kijelentését az Index.

A tanácsadó – a Sztrana szerint – valószínűleg összekeverte a kőolajvezetékkel kapcsolatos szerződés lejártát a gáztranzitszerződésével, amely valóban 2025 januárjában jár le, s amellyel kapcsolatban az ukrán energiaügyi miniszter még márciusban megerősítette, hogy nincs lehetőség az orosz gáztranzitot érintő szerződések meghosszabbítására.