A brit kormány szélsőséges nézetté nyilvánítja a nőgyűlöletet

Az incel kultúra vagy az olyan nőgyűlölő influenszerek, mint Andrew Tate okozhatták az új stratégiát.

A szélsőséges nőgyűlöletet a kormány új tervei szerint a szélsőségesség egyik formájaként kezelik majd – közölte brit a belügyminisztérium. Yvette Cooper belügyminiszter (képünkön) elrendelte az Egyesült Királyság szélsőségesség elleni stratégiájának felülvizsgálatát, hogy meghatározzák, hogyan lehet a legjobban kezelni a káros ideológiák jelentette fenyegetéseket. Az elemzés a nők elleni gyűlöletet fogja vizsgálni, mint az egyik olyan ideológiai irányzatot, amely a kormány szerint egyre nagyobb teret nyer. Cooper szerint a szélsőségesek száma „mind az interneten, mind az utcákon” növekszik, ami „közösségünk és demokráciánk szövetét is megrongálja”.

A felülvizsgálat az iszlamista és a szélsőjobboldali szélsőségesség növekedését fogja vizsgálni az Egyesült Királyságban, valamint a szélesebb körű ideológiai tendenciákat, beleértve a szélsőséges nőgyűlöletet vagy a tágabb kategóriákba sorolható meggyőződéseket, például az erőszakot. Megvizsgálja továbbá a fiatalok radikalizálódásának okait és magatartását. Cooper elmondta, hogy a stratégia „feltérképezi és nyomon követi a szélsőséges irányzatokat”, hogy kiderüljön, hogyan lehet eltéríteni az embereket tőlük. A Munkáspárt a választási kampányában is új szélsőségesség-ellenes stratégiát ígért.

A kormány nem először tekinti a nőgyűlöletet is a szélsőségesség egyik formájának. Néhány éve aggodalomra ad okot az „incel-kultúra”, a főként fiatal férfiakból álló online mozgalom, amely magukat „akaratlanul cölibátusban élőknek” nevezi, és a nőket és az „alfahímeket” okolja a problémáikért. 2021-ben Plymouthban a 22 éves Jake Davison öt embert ölt meg, mielőtt magát is agyonlőtte volna, és ő az incel ideológiához kapcsolódott. Az ehhez hasonló incidensek, valamint az olyan közösségi média influencerek, mint Andrew Tate felemelkedése arra késztethette az új kormányt, hogy újragondolja a dolgot, írja a BBC.