A következő élő közvetítés része Sorra ítélik el a világ vezetői Izraelt a humanitárius segélyre váró palesztinok lemészárlása miatt

Macron mély felháborodást érez, Törökország szerint Izrael a palesztin nép kiirtására törekszik

AFP
AFP

112 ember meghalt és 760-an megsebesültek, amikor az izraeli katonák tüzet nyitottak egy segélykonvojra várakozó tömegre Gázavárosban.

A világ vezetői sorra ítélik el a civilek elleni támadást. Emmanuel Macron francia elnök pénteken azonnali tűzszünetre szólított fel Gázában, szörnyűnek nevezve a kialakult helyzetet.

Mély felháborodást érzek a Gázából érkező képek miatt, melyeken izraeli katonák civileket vesznek célba. A leghatározottabban elítélem a lövöldözést

– írta a francia elnök az X-en, és a nemzetközi jog tiszteletben tartására szólított fel.

A török külügyminisztérium még élesebben fogalmazott: szerintük a lövöldözés annak a bizonyítéka, hogy Izrael tudatosan a palesztin nép kiirtására törekszik. Gustavo Petro, Kolumbia elnöke népirtásnak nevezte az eseménysort, és felfüggesztette a fegyvervásárlást Izraeltől.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár mészárlásnak nevezte a támadást, és független vizsgálatot sürgetett.

Eközben az Egyesült Államok megakadályozta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában olyan nyilatkozatot fogadjanak el, amely Izraelt tette volna felelőssé a támadásért. A Fehér Ház mindössze annyit mondott, hogy a lövöldözést „alaposan ki kell vizsgálni”.

Kína „megdöbbenéssel” fogadta a hírt, és határozottan elítélte a gyilkolást, melyet Josep Borrell, az EU külügyi vezetője „teljesen elfogadhatatlannak” nevezett.

A portugál és az olasz külügyminiszter azonnali tűzszünetet követelt az incidens után, ahogy a környező arab országok, köztük Szaúd-Arábia, Jordánia, Katar és Egyiptom is felháborodásuknak adtak hangot.

Gázában a halálos áldozatok száma elérte a 30 ezret. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter tájékoztatása szerint több mint 25 ezer nőt és gyereket öltek meg az izraeliek. A sebesültek száma átlépte a 70 ezret.

(al-Dzsazíra / The Guardian)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik