Élő Nagyvilág

Sorra ítélik el a világ vezetői Izraelt a humanitárius segélyre váró palesztinok lemészárlása miatt

AFP
AFP

A csütörtöki nap történéseiről itt olvashat.

Joe Biden: Az amerikai hadsereg a következő napokban humanitárius segélyt dob le a Gázai övezetbe

Joe Biden amerikai elnök pénteken közölte, hogy az amerikai hadsereg a következő napokban humanitárius segélyt dob le a Gázai övezetbe, és hogy Washington mindent megtesz azért, hogy még több segélyt juttasson az enklávéba.

Biden a Fehér Ház ovális irodájában elmondta, hogy a Gázába érkező segélyek közel sem elegendőek, és azt akarja, hogy több száz segélyszállító teherautó jusson be az elzárt területre.

(Reuters)

Hét izraeli túsz meghalt Gázában, a Hamász szerint izraeli légicsapások miatt

Hét izraeli túsz meghalt Gázában – közölte a Hamász katonai szárnyának szóvivője pénteken a Reuters szerint. A szóvivő a túszok haláláért az izraeli hadsereg légicsapásait tette felelőssé. A közleményből az nem derült ki, hogy a hét ember mopntosan mikor halt meg.

Abu Ubajida, al-Kasszam Brigádoknak szóvivője a Telegramon közzétett nyilatkozatában azt is közölte, hogy az izraeli katonai műveletek következtében Gázában meghalt túszok száma immár meghaladja a hetvenet.

Mint ismert, Izrael tavaly október 7-e után indított katonai korábban nem látott mértékű pusztítással járó katonai műveleteket az Izrael által blokád alatt tartott, palesztinok lakta Gázai övezetben hogy a Hamász fegyveresei izraeli adatok szerint megöltek mintegy 1200 embert Dél-Izraelben, és legalább 250 további embert túszul ejtettek. A gázai egészségügyi minisztérium adatai szerint azóta folytatott bosszúhadjáratban az izraeli hadsereg több mint 30 000 emert ölt meg a Gázai övezetben, köztük több ezer gyermeket.

November végén a felek egyhetes tűzszünetben állapodtak meg, melynek során a Hamász több mint 100 izraeli és külföldi túszt szabadított ki, cserébe Izrael mintegy 240 palesztin foglyot engedett szabadon.

Újraindítja az EU az ENSZ palesztin segélyszervezetének finanszírozását – Izrael terrorvádjaira egy hónap után sincs bizonyíték

50 millió euró folyósításával újraindítja a jövő héten az Európai Unió az ENSZ Palesztin Menekültügyi és Munkaközvetítő Ügynökségének (UNRWA) finanszírozását – közölte pénteken az Európai Bizottság. A felek megállapodtak abban, hogy az EU által kinevezett szakértők ellenőrizni fogják, hogyan szűrik a személyzetet a szélsőségesek azonosítása érdekében.

Miközben a ENSZ Nemzetközi Bírósága idén január végén a Dél-afrikai Köztársaság kezdeményezésére előzetes határozatban szólította fel Izraelt, hogy mindent tegyen meg a népirtás megakadályozása érdekében, a zsidó állam  azzal vádolt 12 UNRWA-alkalmazottat, hogy részt vettek a Hamász október 7-én Izraelen belül elkövetett támadásában.

Egy hónappal az izraeli vádak után az ENSZ nyomozói azonban még mindig nem kaptak bizonyítékot Izraeltől az állításaik alátámasztására, jóllehet, számítani lehet rá, hogy „rövidesen” érkezik valamilyen anyag.

Az Európai Unió pénteken közölte: az UNWRA készen áll rá, hogy felülvizsgálják az alkalmazottakat annak megerősítése érdekében, hogy azok nem vettek részt az Izrael elleni támadásokban. Az ilyen jellegű kockázatok csökkentése céljából további ellenőrzéseket is bevezetnek. A Bizottság közlése szerint a segélyszervezet még két további, egyenként 16 millió eurós értékű finanszírozási részletet kap, amint megfelel a korábbi megállapodásnak.

Az AP jelentése szerint Philippe Lazzarini, az UNRWA főbiztosa üdvözölte az EU bejelentését, hozzátéve, hogy jövő heti segéllyel kapcsolatos kötelezettségvállalás „kritikus pillanatban érkezik”.

A 12 alkalmazottal szemben felhozott – egyelőre bizonyíték nélküli – izraeli vádak miatt 16 nagy adományozó felfüggesztette a 450 millió dolláros hozzájárulást, miközben több mint kétmillió gázai lakost konkrétan az éhezés sújtott.

(The Guardian)

Ursula von der Leyent mélyen feldúlták a segélyre váró palesztinok lemészárlása után érkező képek

„Mélységesen feldúltak a Gázából érkező képek” – közölte pénteken Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Hozzátette: minden erőfeszítést meg kell tenni a történtek kivizsgálása és az átláthatóság biztosítása érdekében.

 A humanitárius segély a rászorulók életmentő eszköze, és biztosítani kell a hozzájutást. Kiállunk a civilek mellett, és a nemzetközi joggal összhangban sürgetjük védelmüket

– figyelmeztetett az Európai Unió vezető politikusa.

Németország teljes körű magyarázatot vár Izraeltől

Annalena Baerbock német külügyminiszter teljes körű magyarázatot követel az izraeli hadseregtől, arra, hogyan haltak meg tegnap az ételosztásnál összegyűlt palesztin civilek.

A Gázából érkező jelentések sokkoltak. Az izraeli hadseregnek teljes körű magyarázatot kell adnia arra, hogyan alakulhatott ki tömegpánik, és miért történt a lövöldözés. Részvétem az áldozatok családjainak. Gázában az emberek közelebb vannak a halálhoz, mint az élethez. Több humanitárius segélyre van szükség. Azonnal

– írta a zöldpárti politikus.

A tel-avivi amerikai nagykövetségnél tüntetnek a túszok családtagjai

Az Egyesült Államok tel-avivi nagykövetsége előtt tüntettek az október 7-én Gázába hurcolt izraeli túszok hozzátartozói. Azt akarják elérni, hogy Joe Biden gyakoroljon nyomást az „extremista izraeli kormányra” azért, hogy szeretteik kiszabaduljanak az iszlamista Hamász fogságából.

Biden, hozd haza őket!

– skandálták az egybegyűltek.

Eközben a túszok családtagjai harmadik napja tüntetnek Jeruzsálemben a tűzszünetért.

(The Guardian)

Bernie Sanders: Az USA nem finanszírozhatja tovább Netanjahu háborús gépezetét

Bernie Sanders vermonti szenátor az X-en osztotta meg véleményét csütörtöki ételosztáson történt mészárlásról.

Gázában gyerekek éheznek. Ahelyett, hogy megnyitnák a határokat és beengednék a humanitárius segélyt, az izraeli katonák tüzet nyitnak azokra az emberekre, akik teherautóknál próbálnak kétségbeesetten élelemhez jutni. Ennek véget kell vetni. Az USA nem finanszírozhatja tovább Netanjahu háborús gépezetét

– fogalmazott.

Az izraeli hadsereg ismerte az ételosztás helyszínét, ahol később vérengzést rendezett, állítja a jótékonysági szervezet

Mohammad Ahmad, az egyik élelmiszersegély-szállító szervezet (Ummah Welfare Trust) képviselője elmondta, hogy a legalább 112 palesztin halálát okozó csütörtöki lövöldözés előtt megosztották az izraeli hadsereggel, hogy pontosan hová fogják szállítani az élelmiszersegélyt Gáza északi részén.

Sajnos az a pillanat, amely némi boldogságot és megkönnyebbülést jelentett volna a számunkra, hogy sikerült eljuttatni a rászorulókhoz a segítséget, vérfürdővé változott

– nyilatkozta Ahmad a SkyNews-nak.

Macron mély felháborodást érez, Törökország szerint Izrael a palesztin nép kiirtására törekszik

112 ember meghalt és 760-an megsebesültek, amikor az izraeli katonák tüzet nyitottak egy segélykonvojra várakozó tömegre Gázavárosban.

A világ vezetői sorra ítélik el a civilek elleni támadást. Emmanuel Macron francia elnök pénteken azonnali tűzszünetre szólított fel Gázában, szörnyűnek nevezve a kialakult helyzetet.

Mély felháborodást érzek a Gázából érkező képek miatt, melyeken izraeli katonák civileket vesznek célba. A leghatározottabban elítélem a lövöldözést

– írta a francia elnök az X-en, és a nemzetközi jog tiszteletben tartására szólított fel.

A török külügyminisztérium még élesebben fogalmazott: szerintük a lövöldözés annak a bizonyítéka, hogy Izrael tudatosan a palesztin nép kiirtására törekszik. Gustavo Petro, Kolumbia elnöke népirtásnak nevezte az eseménysort, és felfüggesztette a fegyvervásárlást Izraeltől.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár mészárlásnak nevezte a támadást, és független vizsgálatot sürgetett.

Eközben az Egyesült Államok megakadályozta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában olyan nyilatkozatot fogadjanak el, amely Izraelt tette volna felelőssé a támadásért. A Fehér Ház mindössze annyit mondott, hogy a lövöldözést „alaposan ki kell vizsgálni”.

Kína „megdöbbenéssel” fogadta a hírt, és határozottan elítélte a gyilkolást, melyet Josep Borrell, az EU külügyi vezetője „teljesen elfogadhatatlannak” nevezett.

A portugál és az olasz külügyminiszter azonnali tűzszünetet követelt az incidens után, ahogy a környező arab országok, köztük Szaúd-Arábia, Jordánia, Katar és Egyiptom is felháborodásuknak adtak hangot.

Gázában a halálos áldozatok száma elérte a 30 ezret. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter tájékoztatása szerint több mint 25 ezer nőt és gyereket öltek meg az izraeliek. A sebesültek száma átlépte a 70 ezret.

(al-Dzsazíra / The Guardian)

Olvasói sztorik