Élő Nagyvilág

A Hamász nyitott a tűzszünetre, Katar a végleges válaszukra vár

Amir Levy/Getty Images
Amir Levy/Getty Images

A Vörös-tenger térségéből kilőtt rakétát lőtt le az izraeli hadsereg

A Vörös-tenger térségéből izraeli területre kilőtt föld-föld rakétát lőtt le pénteken Izrael Arrow légvédelmi rendszere – közölte az izraeli hadsereg. A hadsereg közleménye arra nem tért ki, pontosan honnan indították a rakétát.

A Jemen legsűrűbben lakott területeit ellenőrző, Irán-barát húszi síita lázadók november 19. óta több hullámban indítanak robbanószerrel megrakott, pilóta nélküli repülő szerkezeteket és rakétákat a Vörös-tengeren hajózó kereskedelmi hajók ellen, állításuk szerint válaszul a Gázai övezetben zajló izraeli offenzívára.

(MTI)

Közel a megállapodás a tűzszünetről

Egyre közelebb került a tűzszüneti megállapodáshoz és egy újabb túszcseréhez Izrael és a Hamász, írja a Guardian.

A közvetítő szerepét betöltő Katar közlése szerint a Hamász több hétig tartó titkos tárgyalássorozat eredményeként támogatását fejezte ki a tűzszünettel kapcsolatban. Ugyan a szervezet egyik politikai vezetője jelezte, hogy megkapták a megállapodási tervezet részleteit, arra egyelőre érdemben nem reagáltak.

A Reuters megkeresésére egy katari tisztviselő jelezte, nincs még megállapodás, de a Hamász pozitívan fogadta a javaslatot, jelenleg a válaszukra várnak.

Izrael Damaszkuszban támadta a Hezbollah-t

Izraeli légitámadás érte az Irán-barát Hezbollah libanoni síita milícia egyik hadállását a szíriai főváros, Damaszkusz közelében pénteken, legkevesebb három fegyveres meghalt – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat.

A szíriai eseményeket figyelő, nagy-britanniai székhelyű szervezet hangsúlyozta, hogy idén ez már a nyolcadik légicsapás Szíriában. A három fegyveres közül az egyik iráni, egy másik iraki nemzetiségű volt, a harmadikat nem tudták azonosítani.
A SANA szíriai állami hírügynökség az arab ország légvédelmére hivatkozva megerősítette a légicsapás hírét, hozzátéve, hogy a légvédelem több rakétát megsemmisített a támadók közül.

Éppen az előző nap közölte a Reuters hírügynökséggel több meg nem nevezett forrás, akiknek vannak információik az ügyben, hogy az iráni Forradalmi Gárda visszahívta több magas rangú tisztjét Szíriából amiatt, hogy az utóbbi hónapokban több embere életét vesztette ott valószínűleg célzott izraeli légicsapásokban, és helyettük inkább a Hezbollahra támaszkodik, amely szintén jelen van Szíriában mint Teheránnal szövetséges erő.

(MTI)

Gázai minisztérium: 105-en haltak meg Gázában az éjszaka folyamán

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium szerint 105 ember halt meg az éjszaka folyamán, míg a Hamász sajtóirodája izraeli légi és tüzérségi bombázásokról számolt be Khan Júnisz körül. Az AFP jelentése szerint a civileket távozásra felszólító röplapokat dobtak le ismét izraeli repülőgépek az al-Shifa kórház területén.

Az ENSZ szerint a közel négy hónapja tartó harcok miatt Gáza lakhatatlanná vált, miközben az izraeli ostrom miatt súlyos élelmiszer-, víz-, üzemanyag- és gyógyszerhiány alakult ki.

Iraki fegyveres csoport: Folytatódnak az amerikai erők elleni támadások

Az Irán által támogatott iraki al-Nudzsaba fegyveres csoport pénteken azt mondta, hogy folytatja a támadásokat az amerikai erők ellen, amíg azok ki nem vonulnak Irakból és a gázai háború véget nem ér – jelenti a Reuters.

Bármilyen [amerikai] csapás megfelelő választ fog eredményezni

– mondta az al-Nudzsaba vezetője, Akram al-Kaabi egy nyilatkozatban az Al Jazeera szerint.

Január végén három amerikai katona meghalt, és 34 megsebesült egy drón támadásában, amely egy amerikai támaszpontot ért Jordániában, a szíriai határ közelében. Irán tagadja, hogy köze volt az amerikai támaszpont elleni jordániai támadáshoz.

Az amerikai felnőttek fele szerint Izrael túl messzire ment a gázai háborúban

Az Associated Press (AP) és a NORC közvélemény-kutató központ felmérése szerint az amerikai felnőttek fele úgy véli, hogy Izrael túl messzire ment a gázai háborúban.

Összességében az amerikai felnőttek 31%-a helyesli Joe Biden elnök konfliktuskezelését, ezen belül a demokratáknak csak 46%-a. Biden számára figyelemre méltó, hogy a demokrata párti fiatalok közül 10-ből mintegy hét nem helyesli a konfliktushoz való hozzáállását. Az amerikai felnőttek 50 százaléka úgy véli, hogy Izrael katonai offenzívája túl messzire ment – derült ki a felmérésből. Ez a novemberben végzett AP-NORC felméréshez képest 10 százalékkal emelkedett.

A felmérés szerint a republikánusok 33%-a gondolta úgy, hogy Izrael katonai válasza túl messzire ment, szemben a novemberi 18%-kal, míg a függetlenek 52%-a mondta ezt, szemben a 39%-kal. A felmérés szerint a demokraták 62%-a nyilatkozott így, ami nagyjából ugyanannyi, mint novemberben.

Az eredményekről az AP így számolt be:

A törésvonalak egyre nagyobbak Biden demokrata bázisán belül, és néhány kulcsfontosságú demokrata blokk, amelyre Bidennek valószínűleg szüksége lesz, ha második ciklusát is meg akarja nyerni, elégedetlen a konfliktus kezelésével.

Rafah felé nyomul az izraeli hadsereg

Az izraeli hadsereg (IDF) a gázai Hán-Júniszban elért katonai sikerei lehetővé teszik az egyiptomi határon található Rafah felé történő előrenyomulást – jelentette be az izraeli védelmi miniszter csütörtökön.

Teljesítjük hán-júniszi küldetésünket, eljutunk Rafah-ba is, ahol szintén megsemmisítjük a terroristákat

– szögezte le Joáv Galant.

Mindeközben helyszíni beszámolók szerint tovább folynak a harcok Hán Júniszban és térségében, illetve ismét összecsapásokat jelentettek az övezet északi részéből is.

Hán-Júniszban élők a sajtónak azt mondták, az IDF „a levegőből, a szárazföldről és a tenger felől is” támadja a várost. Az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió azt közölte, Gázából csütörtökön rakétákkal és aknavetőkkel lőtték Izrael déli részét. Az IDF egy hete indított offenzívát az övezet déli része legnagyobb városának számító Hán-Júnisz ellen, ahol állítása szerint a harcok során sikeresen felszámolta az övezetet irányító Hamász terrorszervezet csoportjait.

A Gázai övezet 2,3 millió lakosának több mint fele menekült a harcok elől Rafah és környékére, ahol rengetegen sátrakban élnek.

Ugyanakkor folynak a tűzszünetet célzó tárgyalások a felek között, katari és egyiptomi közvetítők pedig azt remélik, a Hamász kedvező választ ad majd a múlt héten izraeli és amerikai tisztségviselők által kidolgozott ajánlatra.
Egy palesztin tisztségviselő a sajtónak azt mondta, a tervezett tűzszünet első szakasza 40 napig tartana, ez alatt a Hamász elengedné az október óta fogva tartott izraeli túszokat, egy későbbi szakaszban pedig visszaadná a meghalt túszok és izraeli katonák holttesteit.

A Hamász csütörtökön mindössze annyit közölt, „tanulmányozza” a javaslatot. Ugyancsak csütörtökön palesztin biztonsági források azt közölték, hogy az izraeli hadsereg 114, a Gázai övezetben elfogott palesztint adott át palesztin hatóságoknak az övezet déli részén lévő, izraeli ellenőrzés alá tartozó Kerem Salom-i határátkelőnél.

A Hamász október 7-én hajtott végre összehangolt támadást Izrael déli részén, az offenzívában 1200 ember meghalt, és több mint 3000 megsebesült. A Hamász Gázába hurcolt 240 túszt, akik közül azóta mintegy 100-at engedett el. Izraeli források szerint 132-en még mindig az övezetben raboskodnak, 28-an pedig feltehetően már nincsenek életben. Válaszul Izrael hadműveletet indított a Hamász felszámolására. A gázai fegyveres konfliktus palesztin halottainak száma – a hivatalos palesztin számítások szerint – meghaladja a 27 ezret.

(MTI)

Olvasói sztorik