Nagyvilág

Szijjártó megvétózta az ukrán béketervet

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A magát békepártinak nevező magyar kormány megtorpedózta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervét az Európa Tanács ülésén, Szijjártó Péter külügyminiszter ugyanis megvétózta, hogy erről tanácsi határozat születhessen.

Most 75 éves az Európa Tanács, ez remek platform lehetett volna a béketeremtésre, de az oroszok kizárása után ez a lehetőség itt elveszett. Fegyverszállítások és nukleáris háborúról való fantáziálás helyett végre igazi béketárgyalásra van szükség. Az igazi béketárgyalás pedig csak akkor jöhet létre, ha minden háborúzó fél ott ül az asztal körül. A Tanács ma is el akart fogadni egy határozatot, melyben csak és kizárólag Zelenszkij elnök béketervét akarta elismerni megfontolandó és támogatandó békeformulaként. Ez számunkra elfogadhatatlan. Mások is készítettek béketerveket, melyek semmivel sem rosszabbak, mint az ukrán elnöké.

Kértem, írjuk bele a többi béketervet is az Európa Tanács határozatába. Ezt a többség elutasította. Ezért azt én megvétóztam, így nem lett tanácsi határozat

írta Szijjártó az ülésről.

Mint ismert, Zelenszkij béketerve az orosz csapatok kivonását, az 1991-es határok visszaállítását és Oroszország által elkövetett jogsértések elszámoltatását tartalmazza, mindez azonban nem találkozik az orosz vezetés elképzeléseivel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik