Nagyvilág

A lengyel államfő a választás győztesét kérte fel kormányalakításra, de Kaczynskiéknak aligha lesz többségük

MTI/EPA/PAP/Lukasz Gagulski
MTI/EPA/PAP/Lukasz Gagulski

A lengyel államfő Mateusz Morawiecki jelenlegi miniszterelnököt, az október 15-i lengyel parlamenti választásokon a legtöbb szavazatot nyert tömörülés, a Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltjét fogja megbízni kormányalakítással – írja az MTI. Ezt maga Andrzej Duda jelentette be hétfő este – a papírformának megfelelően.

Október közepén ugyanis a Jaroslaw Kaczynski által vezetett kormányzópárt, a Jog és Igazságosság (PiS) megnyerte a választásokat, ám nem szerzett abszolút többséget, és a szóba jöhető egyetlen koalíciós partnerével, a Konföderációval összefogva sem szerezheti meg a kormányzáshoz szükséges többséget, mert arra csak a Donald Tusk által irányított ellenzéki összefogásnak van esélye.

A parlamentbe jutott pártok a következő eredményt érték el:

  • Jog és Igazságosság (PiS): 35,38 százalék
  • Polgári Koalíció (KO): 30,70 százalék
  • Harmadik Út: 14,40 százalék
  • Baloldal: 8,61 százalék
  • Konföderáció: 7,16 százalék

A végleges eredmények alapján a 460 fős lengyel alsóházban várhatóan a következőképpen alakulnak majd a mandátumarányok:

  • Jog és Igazságosság (PiS): 194 mandátum
  • Polgári Koalíció (KO): 157 mandátum
  • Harmadik Út: 65 mandátum
  • Baloldal:  26 mandátum
  • Konföderáció: 18 mandátum.

Ezek az eredmények azt jelentik, hogy minden bizonnyal kormányváltás jöhet Lengyelországban – írtuk októberben. Bár Andrzej Duda köztársasági elnök várhatóan a győztes párt miniszterelnök-jelöltjét kéri fel elsőként a kormányalakításra, ám ez a PiS-nek aligha fog sikerülni. (Duda a múlt héten kijelentette, hogy a szokásjognak megfelelően, a választások után a győztes pártot bízza meg kormányalakítással, hétfő délutáni, Rómában megtartott sajtóértekezletén pedig úgy fogalmazott: „nyugodtan kell kivárni” a választási eredményeket, de „a lengyelországi demokrácia stabil”.)

A 460 tagú képviselőházban 231 székre van szükség a többséghez, ám ennek megszerzésére csak az egymással összefogó három ellenzéki pártnak, a Polgári Koalíciónak, a Harmadik útnak és a Baloldalnak van esélye, mivel az eddig kormányzó Jog és Igazságosságnak a szélsőjobboldali Konföderációval közösen is ennél kevesebb hely jut.

A lengyel választás eredményéről itt olvashatja elemzésünket:

Kapcsolódó
Orbán ádáz ellenfele győzött Varsóban, kérdés, mit kezd az illiberális államkezdeménnyel
Donald Tusk tavaly Orbán Viktor ellen szónokolt a hazai ellenzék budapesti nagygyűlésén, és korábban az Európai Néppárt vezetőjeként is összekülönbözött a magyar miniszterelnökkel. Kormányszinten így véget érhet a lengyel-magyar barátság. De mi jön helyette, és mi vár Tuskra odahaza?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik