Putyin: Kézigránát-darabokat találtak a Prigozsin gépén utazók holttestében

Kézigránátok darabjait találták meg a Jevgenyij Prigozsin volt Wagner zsoldosfőnök halálát okozó, augusztusi repülőgép-szerencsétlenség áldozatainak holttestében – jelentette ki csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Kézigránátok darabjait találták meg a Jevgenyij Prigozsin volt Wagner zsoldosfőnök halálát okozó, augusztusi repülőgép-szerencsétlenség áldozatainak holttestében – jelentette ki csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök. A baleset augusztusban történt, két hónappal azután, hogy Prigozsin rövid ideig tartó lázadást szított, amelynek során a Wagner-csapatok elfoglaltak egy védelmi parancsnokságot Rosztovban, és Moszkva ellen vonultak.

Max Seddon, a Financial Times moszkvai tudósítója az X-en megosztott egy videót, amelyen Putyin azt állítja, hogy Prigozsin és a Wagner vele utazó vezetői a repülőn annyira lerészegedtek és/vagy kábítószer hatása alá kerültek, hogy kézigránátokkal kezdtek el robbantgatni, és emiatt zuhant le a gép.

A magánrepülő lezuhanása után a gyanú gyorsan Putyinra terelődött – emlékeztet a hírről beszámoló Guardian. Amerikai és nyugati tisztviselők szerint nagyon valószínű, hogy ő volt az incidens kitervelője, mivel Prigozsin fegyveres lázadása volt az orosz vezető legsúlyosabb kihívása 23 éves hatalmon tartása alatt. A Kreml azonban többször tagadta, hogy Putyinnak köze lenne az incidenshez.