A következő élő közvetítés része Német kancellár: Nincs értelme harci repülőgépeket küldeni Ukrajnának

Moszkva bejelentette az Új START nukleáris egyezményben való részvétele felfüggesztését

Handout / UKRAINE EMERGENCY MINISTRY PRESS SERVICE / AFP
Handout / UKRAINE EMERGENCY MINISTRY PRESS SERVICE / AFP

Moszkva felfüggesztette az Amerikai Egyesült Államokkal kötött nukleáris egyezményben való részvételét az Ukrajnának nyújtott USA támogatás miatt – jelezte Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes az ENSZ leszerelési konferenciáján Genfben.

A miniszterhelyettes szerint Oroszország erre azért kényszerült rá, mert az USA az egyezményt felhasználva stratégiai támogatást nyújtott Ukrajnának.

Rjabkov a konferencián arról beszélt, hogy az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei stratégiai győzelmet akarnak ülni Oroszország fölött Ukrajnában.

A helyzet tovább romlott, miután az Egyesült Államok megpróbálta az Új START-szerződésbe foglalt orosz stratégiai létesítmények biztonságának felmérésével segíteni az ukrajnai rezsim fegyveres támadásait

– fogalmazott Szergej Rjabkov.

„Ilyen körülmények között kénytelenek voltunk bejelenteni a szerződés felfüggesztését” – tette hozzá.

Az Új Start szerződés 2011 februárjában lépett hatályba, és 2021-ben további öt évvel meghosszabbították, miután Joe Biden amerikai elnök hivatalba lépett.

A szerződésben foglalt korlátozásokat mind az Egyesült Államok, mind az Oroszországi Föderáció 2018. február 5-ig kölcsönösen teljesítette és azóta is tartotta. A korlátozások a következők voltak:

  • 700 telepített interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM), illetve tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta (SLBM) és nukleáris fegyverzetre felszerelt nehézbombázó;
  • 1550 nukleáris robbanófej a telepített ICBM-eken, a telepített SLBM-eken és a nukleáris fegyverzetre felszerelt nehézbombázókon;
  • 800 telepített, illetve nem telepített ICBM hordozórakéta, SLBM hordozórakéta és nukleáris fegyverzetre felszerelt nehézbombázó.

Szakértői vélemények szerint az egyezmény felmondásával a nukleáris fenyegetés veszélye konkrétan nem növekszik, az orosz fél mindössze megpróbálja megakadályozni, hogy az amerikaiak ellenőrizni tudják az egyezményben rögzítettek teljesítését az orosz nukleáris arzenálra vonatkozóan.

(Al Jazeera)

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik