Nagyvilág

El tudja képzelni Kanye Westet az Egyesült Államok elnökeként?

SAUL LOEB / AFP
SAUL LOEB / AFP
Botrányos éve van Kanye Westnek, akitől jelenleg mindenki igyekszik elhatárolódni, miután egyre gyakrabban tart antiszemita szónoklatokat, kiáll a nácik és Hitler mellett. A rapper azonban nem lassít, sőt bejelentette, hogy 2020 után 2024-ben is indul az Egyesült Államok elnöki tisztségéért. Hihetnénk, hogy médiahackről van szó, de elnézve West ámokfutását, nem zárható ki, hogy komolyan magáénak akarja a világ egyik legfontosabb, egyúttal legstresszesebb állását. Mennyire érdemes komolyan venni?

A mai világban – amikor gyakorlatilag bárki élőben közvetíthet bármit az interneten, és minden a nyilvánosság szeme előtt zajlik – különösen fájó, hogy senki nem rögzítette Kanye West és Donald Trump találkozóját. A huszonnégyszeres Grammy-díjas rapper, producer a mára kétes hírnevet szerzett Mar-a-Lago-i birtokán látogatta meg a korábbi amerikai elnököt, aki már korábban jelezte, hogy 2024-ben újra harcba szállna a tisztségért. A mostanában már Ye néven futó rappert ez a legkevésbé sem érdekelte, mert felkérte Trumpot, hogy legyen az alelnökjelöltje. Szerinte a volt elnök erre éktelen haragra gerjedt, a rapper szerint „elkezdett ordibálni velem az asztalnál, és azt mondta, hogy veszíteni fogok”. Igaz, Trump a történtekre némileg másképp emlékezett.

Az viszont tény, hogy Trump mellett Kanye West is bejelentette: elindul a 2024-es amerikai elnökválasztáson. Miután Elon Musk hatalomátvétele után visszatérhetett a Twitterre (azóta újra felfüggesztették), el is indította YE2024 névre keresztelt kampányát.

Az indulás bejelentése önmagában nem újdonság, hiszen West már a 2020-as elnökválasztásnak is nekifutott (kevés sikerrel, alig 70 ezer szavazatot szerezve), látva azonban, hogy mi történik körülötte az utóbbi hónapokban, az újra felszínre törő elnöki vágyait is más szemüvegen keresztül kell néznünk.

Azt már az elején érdemes leszögezni, hogy

Kanye Westnek semmi esélye sincs arra, hogy megnyerje az elnökválasztást.

Már csak azért sincs, mert nem tagja egyik nagy pártnak sem, és ha be is lépne valamelyikbe, kizárt, hogy elindítanák. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne lehetősége versenybe szállni, ám a Demokrata és a Republikánus Párt úgy dominálja az amerikai politikát, hogy azt kívülről megbolygatni lehetetlen. Erre bizonyíték, hogy Franklin Pierce 1853-as megválasztása óta kizárólag e két pártból kerültek ki az elnökök.

Ennek ellenére a múltban is rendre felbukkantak a két nagy párton kívülről érkező független jelöltek, más kérdés, hogy sosem volt valódi esélyük a győzelemre. Ennek egyik legbiztosabb záloga a választási rendszer „győztes mindent visz” elve, ami az 50 tagállam közül 48-ban érvényben van. Az Egyesült Államokban nem közvetlenül választják az elnököt, helyette az emberek elektorokra szavaznak, akik a mandátumuk elnyerése után az elnök személyéről döntenek. A győztes mindent visz elve arról szól, hogy az adott államban legtöbb szavazatot szerző párt nyeri el az összes elektori helyet, a második (harmadik) helyezetteknek semmi nem jár. Így történhetett meg 1992-ben, hogy a függetlenként induló üzletember, Ross Perot ugyan begyűjtötte az összes leadott szavazat 18,91 százalékát, de ez egyetlen elektori helyet sem ért neki.

Ha valaki lépést akar tartani a két mamutpárttal, felfoghatatlanul nagy összegeket kell beletennie a kampányba, hogy egyáltalán versenyezni tudjon azzal a médiatámogatással és állami hátszéllel, amivel a demokraták és a republikánusok bírnak. Elvileg persze lehetséges, hogy a megválasztott demokrata és republikánus elektorok nem a saját pártjuk jelöltjére voksolnak, amikor az elnökről döntenek – hiszen ezt a szabályok lehetővé teszik –, de ez az utóbbi évtizedekben nagyon ritkán fordul elő.

Nem véletlen, hogy a kapcsolatokkal, támogatókkal, ismeretséggel, valamint rengeteg pénzzel és jókora egóval bíró Donald Trump – akinek a fő üzenete éppen az volt, hogy az eliten kívülről érkezik – sem bajlódott azzal, hogy saját keze munkájaként felhúzzon egy harmadik erőt a két nagy párt mellé, hanem republikánus színekben indult és nyert 2016-ban.

Ha valaki 2024-ben mégis úgy dönt, hogy független jelöltként elnöki babérokra tör az Egyesült Államokban, az vagy tizenöt perc hírnévre vágyik, vagy szentül hisz abban, hogy a megannyi akadály ellenére meg tudja csinálni.

Kanye West 2020-as kampányát a közvélemény egyértelműen az első kategóriába sorolta. A 2024-est illetően viszont mindenki csak találgat.

Kerem Yucel / AFP Jézusnak öltözött férfi egy Kanye Westet támogató táblával 2020-ban.

2022 szinte végig Kanye West botrányaitól volt hangos, nagyjából egyenlő arányban szolgáltatva témát a bulvársajtónak és a komolyabb lapoknak. Az év elején leginkább azért hallatott magáról, mert valóságos zaklató hadjáratba kezdett volt felesége, Kim Kardashian új párja, Pete Davidson ellen. A két férfi viszonya korábban sem volt felhőtlen, de miután Kardashian összejött Davidsonnal, Westnél elszakadt valami, és időről időre – legtöbbször kicsinyes, néha egészen fenyegető hangnemben – ócsárolta őt a közösségi médiában. Bár a kirohanásai után rendre törölte ezeket a bejegyzéseket, ez cseppet sem nyugtatta meg a másik felet, egyes források szerint az exfelesége is megkérte Westet, hogy ne zaklassa tovább új párját. Davidson viszont szinte végig hallgatásba burkolózott: egy hozzá közel álló forrás szerint a rappertől ugyan nem tart, ám annak hatalmas rajongótábora valóban nyugtalanítja, mert ők tűzbe mennének Westért.

Ez az ügy aztán szépen lassan elült, nem kis részben azért, mert Kanye West elkezdett súlyosabb témák felé evezni, sorra botránkoztatva meg a legkülönfélébb közösségeket. A rappertől korábban sem álltak távol a polgárpukkasztó megnyilatkozások, elég csak arra gondolni, amikor 2005-ben az NBC élő adásában közölte, hogy „George Bush nem törődik a feketékkel”, vagy amikor a 2009-es VMA díjátadó gálán felment a színpadra, kikapta a legjobb videóklip díját épp elnyerő Taylor Swift kezéből a mikrofont, majd kijelentette, hogy az elismerés Beyoncé-nak járt volna. Idén viszont olyan érzése van az embernek,

mintha minden hónapra jutna egy hasonló súlyú balhé a rappertől.

Egy nappal azelőtt, hogy bejelentette volna indulását a 2024-es elnökválasztáson, jött a hír, hogy az Adidas vizsgálatot indított a dolgozóit ért zaklatások miatt, amikért Westet tették felelőssé. A cég 2013-ban lépett együttműködésre a rapperrel, 2016 óta West saját ruhamárkáját, a Yeezyt is ők forgalmazták. West az évek során nagy befolyásra tett szert adidasos körökben, ahol, mint kiderült, hol zaklatta a munkatársakat, hol Kim Kardashianról mutogatott nekik meztelen videókat. Mérgező munkahelyi környezetet teremtett, miközben rendszeresen azt ismételgette, bármit csinálhat, úgysem rúgják ki. Az Adidas mégis elengedte a kezét, de nem a fenti esetek miatt, hanem azért, mert az ősszel West egyre-másra jött elő újabb antiszemita szónoklatokkal, ami már sok volt a cégnek. A rapper a Twitteren tett közzé októberben egy meglehetősen zavaros szöveget, amit a legtöbben úgy értékeltek, hogy West hadat üzent a zsidóságnak. Ezért függesztették fel a profilját, igaz, hamarosan visszatérhetett – hogy aztán rögtön egy újabb zsidózással indítson.

A párizsi divathéten egy olyan pólóban jelent meg, amire a White Lives Matter feliratot nyomtatták. Ezt a szöveget szélsőjobboldali és fajvédő körökben használják előszeretettel. Később a trumpista jobboldal főkrónikása, a Budapestet is megjárt Tucker Carlson is kérdezte az esetről egy interjúban, neki West – aki korábban olyan kijelentést is tett, hogy a rabszolgaság választás kérdése volt – azt mondta, a pólók viccesek, és egyébként is ez az igazság. Ugyanebből az interjúból később elkezdtek kiszivárogni le nem adott részletek is, a többi között olyanok, amelyekben a rapper arról beszél, hogy az igazi zsidók feketék, és a zsidó népességet kontrollálni kell.

Ha ez még nem lenne elég, a közelmúltban a CNN-nek nyilatkozott a rapper egyik korábbi munkatársa, aki azt állította, hogy West már-már megszállottan rajong Hitlerért. A forrás elmondása szerint mindig elismerően beszélt arról, hogy Hitler mekkora hatalomra tett szert, és „mennyi mindent tett a német népért”, továbbá rendszeresen dicsérte azt is, hogy a nácik milyen eredményesen használták a propagandát. Ezt később megerősítette a rapper is: az Alex Jonesnak adott interjújában ugyanis olyan kijelentéseket tett, miszerint imádja a nácikat, Hitlernek pedig voltak jó tulajdonságai, hiszen minden emberben van valami értékes. De akad ennél is frissebb balhé: péntek reggelre újra felfüggesztették a Twitter-fiókját, miután Ye egy horogkeresztet posztolt.

A sort még hosszan lehetne folytatni, Kanye West azonban nem érzi azt, hogy elfogyna körülötte a levegő. Talán erre utal az is, hogy megpályázni készül a világ egyik legfontosabb, ezzel együtt legstresszesebb állását. Ami már csak azért sem tűnik jó ötletnek, mert a rapper jó ideje mentális problémákkal küzd: bipoláris zavaráról rendszeresen cikkeznek a bulvárlapok, és ő maga is többször beszélt erről. Néhány éve arról is érkeztek hírek, hogy hallucinációkkal küzdött, és eluralkodott rajta a paranoia, aminek következtében olyan súlyos állapotba került, hogy jó ideig kórházban kezelték. Ezt ugyanakkor West soha nem erősítette meg.

MEGA / GC Images / Getty Images Kanye West Los Angelesben 2022. november 27-én.

A 2020-as kampányból nem lehet teljes bizonyossággal kiindulni, akkor ugyanis West egy vagyont, nagyjából 12,5 millió dollárt költött el republikánus politikai tanácsadókra, akik főleg azért segítették, hogy képes legyen szavazatokat elhozni Donald Trump ellenfeleitől, elősegítve ezzel az akkori elnök újrázását. Ők ketten Trump elnöki ciklusa idején is szívélyes viszonyt ápoltak, a rapper a munkahelyén is meglátogatta az elnököt, és büszkén húzta fel Make America Great Again feliratos baseballsapkát is.

Most viszont nem tűnik úgy, hogy West és Trump nagyon együtt akarna működni. Főleg, mivel a Mar-a-Lago-i vizit inkább a korábbi elnököt hozta kellemetlen helyzetbe. Bár Trump nyilatkozata szerint West erőltette a találkozót, ő pedig csak segíteni akart neki, így is sokan megütköztek rajta, hogy fogadta az egyre kellemetlenebbé váló celebet. Andrew Bates, a Fehér Ház sajtótitkára a találkozó hírére úgy reagált:

a vakbuzgóságnak, a gyűlöletnek és az antiszemitizmusnak nincs helye Amerikában, amibe Mar-a-Lago is beletartozik.

Trump egykori alelnöke, Mike Pence (aki szintén fontolgatja a 2024-es indulást) azt mondta: Trump hibázott, amikor helyet adott az asztalánál egy fehérnacionalista, antiszemita holokauszttagadónak, Marc Rubio republikánus szenátor pedig West kampánytanácsadóját, Nick Fuentest vette elő, undorító embernek és bohócnak nevezve őt. A legegyértelműbben ugyanakkor Mitch McConnell, szintén republikánus szenátor nyilatkozott:

A Republikánus Pártban nincs helye az antiszemitizmusnak és a fehér felsőbbrendűségnek. És véleményem szerint nagyon valószínűtlen, hogy valaha is megválasztanak az Egyesült Államok elnökének valakit, aki olyan emberekkel találkozik, akik ezeket a nézeteket hirdetik.

West tervezett indulásából így egyelőre Trump jött ki a legrosszabbul, ennek megfelelően már olyan konteók is elkezdtek terjedni, hogy a YE2024-kampánnyal csak annyi volt a cél, hogy tőrbe csalják a korábbi elnököt, amiben Kanye Westnek elévülhetetlen érdemei vannak. West elmúlt hónapjait látva azonban nem tűnik úgy, hogy bárki képes lenne őt irányítani – ez a körülmény pedig cáfolja az összeesküvés-elméleteket.

Ahogy arról már volt szó, egy elnökjelöltnek óriási pénzeket kell megmozgatnia, ha tartani akarja a lépést minden fronton a két nagy párt jelöltjeivel. Irigylésre méltó zenei karrierjének és üzleti sikereinek köszönhetően Westnek nem voltak anyagi gondjai, az utóbbi időben produkált ámokfutása miatt azonban jelentősen csökkentek a bevételei. Az Adidas mellett megszakította vele az együttműködést a Gap, a Balenciaga, a kiadója, a Def Jam, valamint a CAA kreatívügynökség is. Ezek következtében úgy megcsappant a vagyona, hogy a Forbes számításai szerint a dollármilliárdosok táborából is kijelentkezett.

Neilson Barnard / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP Kanye West a színpadon az Adidas Creates 747 Warehouse St. eseményén 2018. február 17-én Los Angelesben.

Ugyanakkor ha végigtekintünk Kanye West elmúlt hónapjain, előbb fogadnánk arra, hogyha mégis eláll a jelöltségtől, azt nem az anyagiak miatt teszi. Inkább csak azért, mert megrántja a vállát, és meggondolja magát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik