Kultúra

Az Adidas is ejtette Kanye Westet

Jean-Baptiste Lacroix / AFP
Jean-Baptiste Lacroix / AFP

Az Adidas AG azonnali hatállyal felbontja partnerségét Kanye Westtel – közölte a sportcikkgyártó kedden, reagálva az amerikai rapper és dizájner viselkedésére, írja a Reuters.

Az Adidas nem tolerálja az antiszemitizmust és a gyűlöletbeszéd semmilyen más formáját. Ye legutóbbi megjegyzései és tettei elfogadhatatlanok, gyűlöletkeltőek és veszélyesek voltak, és sértik a vállalat sokszínűségre és befogadásra, kölcsönös tiszteletre és tisztességre vonatkozó értékeit

– közölte a német vállalat, a rapper művésznevét használva.

A partnerség és a Yeezy márkájú termékek gyártásának megszüntetése, valamint a West és cégei számára történő minden kifizetés leállítása rövid távon akár 250 millió dolláros mínusszal lesz az Adidas idei nettó bevételére – közölte a vállalat, részben azért, mert a karácsonyi negyedévben általában nagyobb a kereslet.

Az Adidas október elején már felülvizsgálta a partnerséget „a helyzet magánjellegű megoldására tett ismételt erőfeszítések után”. West az elmúlt hónapokban vitákat váltott ki azzal, hogy nyilvánosan véget vetett nagyobb vállalati együttműködéseknek, és a közösségi médiában más hírességek ellen kirohanásai miatt. Twitter- és Instagram-fiókjait korlátozták, a közösségi médiaplatformok pedig eltávolították néhány olyan online bejegyzését, amelyeket antiszemita összeesküvés-elméleteket népszerűsített.

Kapcsolódó
Nem bír leállni a zsidózással Kanye West
A Twitteren is tiltást kapott a rapper.

A többszörös Grammy-díjas művész az év elején tett, mára már törölt Instagram-bejegyzésekben azzal vádolta az Adidast és az amerikai ruházati kiskereskedő Gap-et, hogy nem létesítettek a szerződésben megígért állandó üzleteket Yeezy divatvonalának termékei számára. Azzal is megvádolta az Adidast, hogy ellopta a terveit. A Gap és a rapper szeptemberben szüntette meg együttműködését. Az európai divatház, a Balenciaga szintén megszakította a kapcsolatot vele a médiajelentések szerint.

A magára Ye-ként hivatkozó előadó nettó vagyona 2 milliárd dollár körül mozog, amivel napjaink egyik leggazdagabb zenészének mondhatja magát. Vagyonának jelentős részét Yeezy tornacipőmárkájából és a Gap-pel való együttműködésből szerezte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik